Pereiti į pagrindinį turinį

Bylą pralaimėję tėveliai turės sumokėti pusę milijono?

2009-08-25 14:13
Bylą pralaimėję tėveliai turės sumokėti pusę milijono?
Bylą pralaimėję tėveliai turės sumokėti pusę milijono? / Aliaus Koroliovo nuotr.

Byloje prieš savivaldybę pralaimėję buvusios Kauno bendrojo lavinimo mokyklos "Anima" auklėtinių tėveliai sulaukė netikėto smūgio - pašto dėžutėse jie rado miesto mero Andriaus Kupčinsko raginimą padengti bylinėjimosi nuostolius, kurie siekia pusę milijono litų.

Prieš trejus metus įsižiebęs ginčas tarp Kauno miesto savivaldybės ir pagrindinės mokyklos "Anima" bendruomenės pasiekė kulminaciją - iš bylą pralaimėjusios šalies reikalaujama atlyginti nuostolius.

Teismas nusprendė, kad reorganizuoti ir prie Eigulių vidurinės mokyklos prijungti pagrindinę mokyklą ketinusi savivaldybė yra teisi. Savo ruožtu pradinės mokyklos bendruomenė, besistengusi išsaugoti švietimo įstaigą, nesugebėjo įrodyti, kad valdininkų ketinimai yra nepagrįsti.

Praėjus beveik metams po teismo sprendimo 25 prieš savivaldybę bylinėjęsi kauniečiai sulaukė netikėtos staigmenos. Pašto dėžutėse jie rado miesto mero pasirašytą laišką - raginimą kompensuoti nuostolius, kurie susidarė vykstant teismo procesui. Apie kone precedentu tapsiantį įvykį kalbamės su miesto meru Andriumi Kupčinsku ir Lietuvos profesinės sąjungos "Sandrauga" pirmininku Kęstučiu Jukniu.

Lietuvos profesinės sąjungos "Sandrauga" pirmininkas Kęstutis Juknis:

Sukurtas precedentas: žmonės, kurie gynė savo teises, vaikų interesus, yra skaudžiai baudžiami - pralaimėję bylą jie turi atlyginti savivaldybės patirtus nuostolius. Tie žmonės norėjo, kad mokykla išliktų, kad joje ir toliau galėtų mokytis jų vaikai. Jie siekė savo tiesos, bet jos įrodyti jiems nepavyko. Ar dėl to jie turi mokėti tokius didžiulius pinigus miesto merui Andriui Kupčinskui? Galbūt "Animą" iš tiesų reikėjo reorganizuoti, bet ar tiesos ieškotojams reikia dabar užkrauti tokią atsakomybę ir bausmę?

Prieš savivaldybę trejus metus kovojo visa mokyklos bendruomenė, visi buvo itin vieningi - siekėme, kad pagrindinė mokykla nebūtų prijungta prie Eigulių vidurinės mokyklos. Keista miesto mero pozicija: ar iš tiesų buvo patirtas pusės milijono litų nuostolis? Juk laikinosios apsaugos priemonės buvo taikytos tik pirmąsias 19 dienų. Vėliau savivaldybė galėjo vykdyti tokius veiksmus, kokius norėjo, netrukdomai galėjo reorganizuoti mokyklą. Apmaudu, kad tokį stresą dabar turi išgyventi teisybės ieškotojai, juk jie specialiai niekam netrukdė, nestojo prieš valstybės politiką, jie tik norėjo geresnių ugdymo sąlygų savo vaikams.

Tie drąsuoliai dabar bus įbauginti, išgyvens didžiulį stresą, kol situacija pasikeis. Jeigu teismas išreikalaus iš tų 25 atsakovų pusės milijono litų sumą, bus paminti demokratijos ir laisvos minties pagrindai. Žmonės bijos kovoti už save, ginti savo teises, nes, ginkdie, jeigu nepavyktų, teks kompensuoti, gresia likti skolingam iki gyvenimo pabaigos. Teisiškai raštingi žmonės šitą situaciją vertina įvairiai ir beveik visi sutaria, kad savivaldybė pasielgė nepagrįstai.

Dabar turime tris advokatus ir turėsime jų dar daugiau - visi nori prisidėti prie šios bylos, nes ji įdomi. Esu ir pats teisininkas, tad labai keistai man atrodo savivaldybės sprendimas reikalauti iš tėvų tokių didelių pinigų. Kauno miesto savivaldybė neprašo atlyginti žalos dėl savo pastatyto tualeto, bet siekia nepagrįstai praturtėti iš tų asmenų, kurie bando ginti savo teises.

Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas:

Savivaldybė laimėjo teismą, kuriame buvo aiškinamasi, ar turėtų "Anima" būti reorganizuota. Vėliau savivaldybės Teisės departamentas rekomendavo išreikalauti nuostolių atlyginimą, nes tai pasirodė racionalu. Nuspręsta reikalauti 0,5 mln. litų, nes būtent tokį nuostolį patyrė savivaldybė.

Nemanau, kad tai - neįprasta, nesutinku, kad tai - precedentas, nors gal dar ir nėra taip buvę anksčiau. Norėčiau atkreipti dėmesį, kad iš tiesų tokia praktika yra taikoma, kai reikalaujama atlyginti nuostolius. Šiuo atveju savivaldybė patyrė nuostolių, nes negalėjo reorganizuoti mokyklos laiku.

Daugiausia žalos padarė profsąjunga "Sandrauga", dėl kurios veiksmų savivaldybė negalėjo vykdyti reformos. Skundžiame profsąjungos veiksmus ir prašome atlyginti nuostolius. Ieškinį gavusiems žmonėms galiu pasakyti, kad reikia jausti atsakomybę prieš imantis tam tikrų veiksmų.

Gyvename teisinėje valstybėje. Taryba priima sprendimus, o kažkas trukdo juos įgyvendinti - susidaro konfliktinė situacija. Iš tikrųjų nuostolių atlyginimo reikalaujame ne iš tėvelių, bet iš profesinės sąjungos "Sandrauga". Manau, kad mokyklos auklėtinių tėveliai paliudys, kad iniciatoriai tokios akcijos buvo "Sandrauga".

Teismo procese pamatysime, ar tikrai tėvai palaikė "Sandraugos" veiksmus. Savivaldybė patyrė 498 tūkst. litų nuostolių, nes trejus metus buvo vilkinamas teismo procesas, savivaldybė turėjo papildomai skirti lėšas, kad mokyklėlė veiktų, nors neatitiko visų reikalavimų. Savivaldybės taryba dar 2005 m. buvo priėmusi sprendimą dėl mokyklos reorganizavimo.

Apie "Animos" mokyklą:

Dieninė, savarankiško mokymosi bendrojo lavinimo mokykla Kaune, vykdžiusi priešmokyklinio, pradinio, pagrindinio ir papildomo ugdymo programas lietuvių kalba. Joje mokėti apie 300 moksleivių, dirbo iki trisdešimties darbuotojų.

Mokykla įkurta 1992 m. vasario 1 d. Mokykla išaugo iš pradinės ir išleido dvi dešimtokių laidas. Mokykla buvo estetinio lavinimo pakraipos, ten anglų kalba dėstyta sustiprintu lygiu, vyko dramos, choreografijos pamokos. Vadovaujantis miesto mokyklų tinklo pertvarkos planu, mokykla buvo reorganizuota, ji prijungta prie Eigulių vidurinės mokyklos, pastarosios moksleivių skaičių padidinant iki 800.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų