Darbai griūvančiame Kauno daugiabutyje dar nebaigti, o gyventojus jau slegia didžiulės sąskaitos

2019-ųjų vasarą skilus penkiaaukščio, esančio Kaune, sienai evakuoti vienos laiptinės, gyventojai praėjusių metų sausį sugrįžo į namus. Kaip paaiškėjo, pagrindiniai remonto darbai jau atlikti, tačiau liko sutvarkyti aplinką. Nepaisant to, gyventojai – atviri, jų pečius jau slegia gerokai didesnės sąskaitos.

Kas mėnesį – po kelis šimtus eurų

Portalo kauno.diena.lt kalbinta Biržiškų gatvėje 11 stūksančiame daugiabutyje gyvenanti Jadvyga pasakojo, kad savuose namuose nebaisu – sienos netrūkinėja, bet kas mėnesį jau kurį laiką tenka mokėti ne vieną papildomą šimtą eurų siekiančius mokesčius, o penkiaaukščio aplinka – nesutvarkyta, kai lyja arba tirpsta sniegas, tenka bristi per purvyną.

„Jau šiek tiek atšilo oras, tai galėtų tvarkyti aplinką. Kiekvieną mėnesį už atliktus remonto darbus moku beveik po du šimtus eurų. Vos įstengiu vieną sumokėti, – jau kita sąskaita ateina. Buvo labai didelės sumos. Stengiuosi, vis atiduodu… Jau sumokėjau apie 800 eurų, liko dar 200 eurų iš paskutinio mokesčio, bet nežinau, gal čia dar ne viskas, gal vėl ateis...“ – atviravo pašnekovė.

Aš nedirbčiau, jei ne šitos sąskaitos už remontą. Grįžau į darbą, kad šiek tiek daugiau užsidirbčiau, nes iš gaunamos pensijos nieko neįstengčiau pragyventi.

Dviejų kambarių bute gyvenanti pensinio amžiaus moteris pridūrė, kad daugiabutį administruojančiai bendrovei „Būsto valda“ kas mėnesį kartu su komunaliniais mokesčiais sumoka beveik 300 eurų. „Aš nedirbčiau, jei ne šitos sąskaitos už remontą. Grįžau į darbą, kad šiek tiek daugiau užsidirbčiau, nes iš gaunamos pensijos niekaip neįstengčiau pragyventi“, – neslėpė Jadvyga.

Teisminis procesas

2019 metų liepą, kai vienos šio daugiabučio laiptinės gyventojai buvo evakuoti dėl išorinėse pastato sienose žiojėjusių kelių centimetrų plyšių ir netrumpą laiką glaudėsi pas giminaičius arba Šeimos krizių centre, kalbėta, kad problema, dėl kurios minėta laiptinė tapo netinkama eksploatuoti, galimai atsirado dėl to, kad pirmame namo aukšte esančio buto savininkas prieš kelerius metus atliko savavališkus remonto darbus – išgriovė vieną iš atraminių sienų.

Paklausta apie kaimyną moteris teigė, kad jis savo butą esą pardavė ir išsikraustė gyventi kitur. „Jis paduotas į teismą, bet kaip bus, nežinau“, – tarstelėjo Jadvyga bei pridūrė, kad didžioji dalis jos laiptinėje gyvenančių žmonių yra tik nuomininkai.

Apie vykstantį teisminį procesą portalo žurnalistams patvirtino ir Kauno miesto savivaldybės Teisės ir konsultavimo skyriaus vedėja Rūta Šimkaitytė-Kudarauskė. „Vyksta ikiteisminis tyrimas dėl turto sunaikinimo, statybą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimo ir pareigų neatlikimo. Taip pat vyksta ir civilinė byla dėl žalos išieškojimo iš kaltų asmenų. Ją inicijavo kai kurie to namo gyventojai“, – kalbėjo ji.

Finansinė atsakomybė

„Buvo trys darbų etapai – sienų suvaržymas, laiptų sutvirtinimas ir pamatų stiprinimas. Atlikus pirmuosius du etapus praėjusių metų sausio mėnesį pirmos laiptinės gyventojai grįžo į savo butus, o dabar buvo atliktas trečias etapas – pamatų sustiprinimas. Visi statybiniai darbai padaryti, rangovas patikino, kad iki balandžio galo sutvarkys aplinką – užpils žemes, atsodins žolę ir panašiai“, – tvirtino „Būsto valdos“ vadovas Rokas Drąsutavičius.

Visi statybiniai darbai padaryti, rangovas patikino, kad iki balandžio galo sutvarkys aplinką – užpils žemes, atsodins žolę ir panašiai.

Pasak jo, ekspertai priėmė galutinį dalinį darbų aktą (be aplinkos sutvarkymo darbų – aut. past..) ir patvirtino, kad viskas sutvarkyta. Paklaustas, kokia suma įkainoti rangovų atlikti Biržiškų gatvėje 11 stūksančiame daugiabutyje atlikti remonto darbai, pašnekovas užsiminė, kad su pridėtinės vertės mokesčiu (PVM) tai siekia apie 240 tūkstančių eurų. 15 proc. šios sumos turėtų kompensuoti Kauno miesto savivaldybė.

Name yra 60 butų, preliminariais R. Drąsutavičiaus skaičiavimais, kiekvienam jų teko apie 4 tūkst. finansinė našta už rangovų  daugiabutyje atliktus darbus, už kuriuos gyventojai turės išsimokėti per dvylika mėnesių lygiomis dalimis.

„Namas buvo labai prastos būklės – savavališki statybos darbai butuose. Ekspertas nustatė, kad viename iš butų buvo išgriauta nešančioji siena. Teismui pateikėme visus dokumentus. Teismas aiškinasi aplinkybes ir priims sprendimą. Bus dar vienas posėdis kovo mėnesį, o po to gali būti apeliacijos ir panašiai“, – sakė „Būsto valdos“ vadovas.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Pasiteiravus, ar galėtų būti taip, kad teismui priėmus sprendimą gyventojams už atliktus statybinius darbus dabar tenkanti finansinė našta sumažės, pašnekovas tarstelėjo, kad kol kas neaišku, nes procesas gali užtrukti.

„Tikslios sumos, (kiek gyventojams reikės sumokėti – aut. past.) įvardyti negalime, nes kiekvieno buto kvadratūra skiriasi. Reikėtų paskaičiuoti, kiek savivaldybė sumoka, bus teismo procesas, dar aiškinsis, kas kaltininkas. Nežinau, kiek, kam reikės mokėti – dar nėra aišku. Bet iš esmės mes – ne bankas, neaprūpiname gyventojų kredito. Paprasčiausiai mes iš savo lėšų ieškome galimybės padėti gyventojams susimokėti. Buhalterija apskaičiuoja, kokia dalis tenka kiekvienam butui, už kiekvieną atliktų darbų etapą. Taip išdėstoma suma, kad būtų palengvinti mokėjimai“, – detalizavo „Būsto valdos“ atstovas.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Jo teigimu, vieni gyventojai tenkančią sumą sumoka iš karto, kiti – dalimis. Tačiau, pašnekovo teigimu, kai kurie šio daugiabučio gyventojai esą yra nemokūs ir jau skolingi nemažą dalį pinigų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kiek dar tyčiosis valdžia iš žmonių,

kiek dar tyčiosis valdžia iš žmonių,  portretas
neatlikdama savo pareigų? Jei daromi remontai be leidimo, griaunant laikančias sienas, turi būti baudžiami tokių butų savininkai, jie turi mokėti už namo remontą, o ne niekuo dėti gyventojai. namui daromi projektai, skaičiuojamos konstrukcijos, o atsiranda durnelių, kurie pyst ir išgriauna laikančias sienas, pradeda keisti radiuotrių vietas ir pajėgumus, taip išbalansuodami visą sistemą. baudžia žmogų už komentarą kažkokiame niekiniame interneto portale, o kai sugriauna dešimčių gyventojų namus, kaltininkas lieka nebaustas.

Kodėl turėčiau Busto valdai atiduot 4 tukstančius eurų

Kodėl turėčiau Busto valdai atiduot 4 tukstančius eurų portretas
Su 4 tukstančiais eurų aš galėčiau gyvent kaip ponas, ir nusipirkt kokį daiktą galėčiau , kad ir naują didelį televizorių , ar naują kokį baldą. O dabar nei valgius nei gėrus turi šitiem brudam tiek daug sumokėt, ar neužtektu 400 eurų, tai visi pinigai už paremontavimą.

Mes

Mes portretas
Namą statant jau pamatai buvo iš nekokybiškų medžiagų klojami -gruntas.. ,senų statybininkų pasakojimuose ,nejau pamiršote tuos dalykus..?
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių