Pereiti į pagrindinį turinį

Daugiausiai tualetų - Kauno Senamiestyje (papildyta)

2009-08-21 18:30
Daugiausiai tualetų - Kauno Senamiestyje (papildyta)
Daugiausiai tualetų - Kauno Senamiestyje (papildyta) / Tomo Raginos nuotr.

Nors prie Kauno pilies esančioje aikštelėje veikia daugiau kaip pusę milijono kainavęs tualetas, o už keliasdešimt metrų gamtinius reikalus galima atlikti nuo sovietmečio stovinčiame sanitariniame mazge, dar viena tupykla atvėrė duris ir istorinėje pilyje, kur įsikūręs Turizmo informacijos centras.

„Tualetas kaip tualetas. Veikia. Pats išbandžiau“, - prisipažino savivaldybės Urbanistikos skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius. Jis primygtinai pabrėžė neturintis jokių sąsajų su netoliese esančiu vadinamuoju „auksiniu“ tualetu.

Laikinas vienos vietos tualetas pilies bokšto rūsyje pradėtas įrenginėti dar pernai lapkričio pabaigoje. Tuomet V.Indrulionio įmonės „Ekodora“ darbininkai tikino, kad tupykla veiks jau Kalėdoms, tačiau savivaldybės sudaryta komisija statinį įvertino kaip tinkamą naudoti tik šių metų rugpjūčio 21 d.

Kartu su tualetu pilies bokšto rūsyje įrengta vandens ir drėgmės surinkimo sistema, elektrinis šildymas. „Situacija ženkliai pagerėjo, nes anksčiau čia vanduo sienomis tekėdavo“, - atkreipė dėmesį savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Rimgaudas Miliukštis.

Anot jo, laikinasis sanitarinis mazgas pilies bokšte ilgai gali ir neužsibūti. Ištyrinėjus bastėjos teritoriją, iškasus vertingus radinius, liks apie 500 kv. m. teritorija greta pilies, kur bus galima įrengti bet kokias technines patalpas. „Tai bus vieta, tinkama ir tualetui, ir galbūt net kokiai kavinukei. Tik reikės rengti atskirą projektą“, - įsitikinęs R.Miliukštis.

Pernai lapkritį „Ekodoros“ darbų vykdytojas K.Žiemys tikino, kad įmonei už darbus savivaldybė sumokės 199 tūkst. litų. Laikinąjį tualetą Kauno pilyje vertinę komisijos nenorėjo kalbėti apie pinigus. „Nežinau“, - kaip susitarę kartojo įvairių sričių specialistai.

urbanistikos skyriaus vedėjas taip pat tikino tikslios sumos nežinantis, tik spėjo, kad kaina nesiekė 100 tūkst. litų. „Į kainą įeina ne tik tualeto įrengimas, bet ir komunikacijų atvedimas“, - tikino Kultūros paveldo skyriaus vedėjas.

Darbus atlikusios įmonės „Ekodora“ vadovas Valdas Indrulionis du kartus pažadėjo informuoti, kiek sumokėta už tualeto įrengimą, tačiau galiausiai nebekėlė telefono ragelio. Tad tikrosios statinio vertės sužinoti kol kas nepavyko.

Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos finansinių mechanizmo fondas pilies bokštui ir daliai gynybinės sienos atstatyti skiria 1,9 mln. litų, savivaldybė - apie 300 tūkst. litų. Nors dėl atstatomos pilies projekto kyla nemažai ginčų, artimiausiu metu sutvarkius visus reikiamus dokumentus ketinama pradėti atstatymo darbus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų