Pereiti į pagrindinį turinį

Kapitalinio remonto Soborui teks palūkėti

Atrodo, kad pačioje miesto širdyje metus skaičiuojanti Kauno Šv.arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčia greitai nepakeis savo apiplyšusio apdaro – realūs kapitalinio remonto darbai planuojami 2018-aisiais.

Graudus statinio vaizdas

Kojas keldami ant naujojo Nepriklausomybės aikštės grindinio praeiviai kaskart stebisi, kad čia pat stovinčios Šv.arkangelo Mykolo bažnyčios, dažniau minimos Soboro vardu, fasadas jau daug metų stovi neliestas – lupasi dažai, byra tinkas, o pati šventovė balta atrodo tik nuotraukose arba į ją žvelgiant iš tolo.

Priėjus arčiau akis bado pilkai rudos dėmės ant masyvių kolonų, juosiančių visą neobizantinio stiliaus statinį.

Pastarąjį kartą šventovės išorė buvo atnaujinta dar sovietmečiu. Tąsyk fasadas buvo šiek tiek palopytas ir patepliotas baltais dažais. Deja, rimtesnio remonto Dievo namai nesulaukė. Per daugybę metų drėgmė labai giliai įsiskverbė į pastato sienas ir šioms padarė neišmatuojamą žalą. Skaičiuojama, kad kapitaliniam fasado remontui dabar reikėtų bent kelių milijonų eurų.

Prieš dvejus metus miesto valdžia tikino, kad Soboro renovacija bus pradėta kartu su Laisvės alėjos grindinio rekonstrukcija. Deja, Nepriklausomybės aikštėje pradėjus kloti naująsias plyteles, pastoliai prie šventovės sienų neiškilo.

"Pinigų reikia daug, o iš kur juos paimti?" – rankomis skėstelėjo Įgulos bažnyčios šeimininkas, kapelionas kapitonas Tomas Karklys.

Laukia ilgas darbas

Jau kelerius metus bažnyčios fasado ir cokolio tvarkymu rūpinasi VšĮ "Soboro projektai". Pasak jos vadovės, nemažai darbų padaryta, pateiktas ne vienas projektas dėl finansavimo gavimo.

"Jau parengtas ir pateiktas Kauno miesto savivaldybei investicinis projektas, parengti bažnyčios Fasadų tvarkybos darbų projektiniai pasiūlymai, bus rengiamas techninis projektas. Tikimės, kad pinigus gausime", – VšĮ "Soboro projektai" vadovė Renata Bagdonienė vylėsi, kad daugiau aiškumo atneš šis rugsėjis.

Vienas iš projektų jau gavo finansavimą – bažnyčios apsaugai nuo žaibo įrengti. Kultūros paveldo departamentas skyrė 9,5 tūkst. eurų šiems darbams, kurie turėtų prasidėti jau gegužę. R.Bagdonienė apgailestavao, kad dėl lėšų stygiaus jie negali visų darbų vykdyti pagal planą, mat finansavimai skiriami pagal atskiras programas.

"Patvirtinus fasadų finansavimą laukia labai ilgas ir sunkus darbas. Bus skelbiamas konkursas rangovo paieškai. Atrinkus įmonę, įsipareigojančią vykdyti darbus pagal užsakovo pateiktus projektus ir reikalavimus, fasado gelbėjimo planas įsibėgės. Pirmiausia nuo sienų reikės pašalinti dažų sluoksnį, atšokusį tinką, kad šis nepradėtų kristi gabalais ir nepažeistų naujai sukloto grindinio", – punktais kalbėjo R.Bagdonienė.

Viskas žmonių patogumui

Pagal projektą, dalis pinigų bus skirta kultūrinei veiklai organizuoti. Ji, T.Karklio tikinimu, aktyviai vyksta ir dabar.

"Nuolat organizuojame koncertus, parodas, susitikimus su bendruomene. Mielai įsileidžiame vaikus, nes viskas, ką jie daro, eina iš širdies gelmių ", – dirstelėjęs į molbertus su mažųjų piešiniais bažnyčios dešinėje kapelionas pasuko link pagrindinio įėjimo. Prieš metus miesto valdžiai skyrus 34 tūkst. eurų, ši erdvė viena pirmųjų sulaukė darbininkų rankų.

"Atvertos šoninės navos prie įėjimo, todėl dabar žmonės gali pamatyti autentiškus piešinius", – akis į lubas kilstelėjo kapelionas. Pačiame kampe į viršų stiebėsi masyvūs laiptai. Priešingoje pusėje tokie pat – spiralės formos, su augalų motyvais ir mediniais turėklais. Pakilus jais atsivėrė erdvės, saugančios Dievo namų pasididžiavimą – senuosius vargonus.

"Jie vieninteliai autentiški šioje bažnyčioje. Gaminti dar prieš Antrojo pasaulinio karo pradžią, kai vokiečiai jau ginklavosi. 1939 m. jie atkeliavo čia ir liko nepajudinti", – į pučiamąjį klavišinį muzikos instrumentą, kuriam komplimentų negailėjo ir septintos kartos vargonų meistras Gerhardas Walkeris, ranka parodė dvasininkas.

Dvejus metus tylėję, 2008-aisiais po brolių latvių restauracijos senieji vargonai ir vėl užgrojo.

Įrengtas informacinis centras

"Dabar jie tikinčiuosius džiugina kiekvieną dieną", – į apačioje susėdusius, rankas maldai sunėrusius žmones dirstelėjo Šv.arkangelo Mykolo bažnyčios rektorius.

Jau po akimirkos T.Karklio žvilgsnis stabtelėjo ties kryžiumi netoli altoriaus. Jis esą taip pat su sava istorija.

"1962 m. drožtas medinukas uždarius šventovę laikiną prieglobstį rado, atrodo, Šv.Antano bažnyčioje, o 1997 m. grįžo į savo senąją vietą. Daugiau čia nieko ypatingo ir autentiško nepamatysite. Balintos sienos, šių laikų dailininko Virginijaus Kašinsko piešiniai ir kryžiaus kelias", – nusileidęs žemyn T.Karklys atsisveikino, o trumpą ekskursiją po atnaujintas bažnyčios erdves baigė R.Bagdonienė. VšĮ "Soboro projektai" vadovė stabtelėjo šalia stiklinio informacinio centro, netrukus jis bus atviras ne tik bažnyčios lankytojams bet ir miestiečiams, turistams. Tada bus galima susipažinti ir su atnaujinta, turistams labiau pritaikyta edukacine programa Aklųjų muziejuje.

Viešosios įstaigos vadovė tikina, kad Soboras turi didelį potencialą tapti patraukliu kultūriniu ir istoriniu objektu, kuriame vyks vargonų muzikos koncertai ir muzikinės, istorinės edukacijos miesto bendruomenei ir miesto svečiams.

R.Bagdonienė vylėsi, kad šie metai bažnyčiai bus dosnūs, ir uždelsti darbai dėl lėšų trūkumo galų gale pasistūmės į priekį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų