Pereiti į pagrindinį turinį

Kauniečiai suplūdo į R. Mikutavičiaus kolekcijos pristatymą

2015-02-22 14:13

Sekmadienį M.Žilinsko dailės muziejuje atidaryta paroda „Amžinybės pažadas: paveikslai iš kun. Ričardo Mikutavičiaus (1935–1998) kolekcijos“.

Paroda skirta tragiško likimo kunigo, poeto ir kolekcininko 80-osiosms gimimo metinėms.

Viso labo 16 drobių iš gausios, skaičiuojama per 50 paveikslų, kunigo Ričardo Mikutavičiaus kolekcijos. Parodoje taip pat kabo tušti rėmai ir porėmiai. Taip sumanyta ne tik dėl to, kad rėmai išties įspūdingi ir verti eksponuoti, tačiau dar ir norint priminti, kokia dalis garsiosios kolekcijos vis dar nerasta.

„Tikiu, kad kada nors atsiras ir likusi pagrobtos kolekcijos dalis“, – viltingai kalbėjo R. Mikutavičiaus sūnėnas Artūras Kolaitis.

Šalia tuščių rėmų – anų dienų laikraščių iškarpos. Žinia apie dingusį kunigą, pagrobtą kolekciją, begalės anuomet kilusių ir gal net iki šiol neatsakytų klausimų ir neįmintų mįslių.

Tomis tragiškomis dienomis prieš 17 metų paaiškėjo, kad pagrobėjai iš visos kolekcijos paliko tik vieną paveikslą „Sopulingoji Dievo motina“. Neabejota, kad šis vagims buvo per didelis. Kitus paveikslus jie tiesiog išpjovė iš porėmio. „Sopulingoji Dievo motina“ eksponuojama šalia kitų R.Mikutavičiaus artimiesiems sugrąžintų kūrinių.

„Tai paveikslai, kurie šildė jo dvasią“, – džiaugsmo galimybe eksponuoti atrastos kolekcijos dalį neslėpė M.K.Čiurlionio dailės muziejaus direktorius Osvaldas Daugelis.

Jis apgailestavo, kad tarp neatrastosios dalies paveikslų yra keletas tikrai labai vertingų. Šio vieno šiurpiausio Lietuvos kriminalistikos istorijoje nusikaltimo metu iš nužudytojo namų pagrobta meno kūrinių kolekcija, kurios muziejinė vertė – 5 milijonai litų.

Vienintelis realus dokumentas, kiek R. Mikutavičiaus kolekcijoje buvo kūrinių, yra jo paties išleistas katalogas. Skaičiuojama, kad būta per 50 tapybos darbų, 15 skulptūrų, keliasdešimt taikomosios dailės kūrinių. Tačiau, specialistų vertinimu, privati kolekcija gali kisti ir nebūtinai visus kūriniu kolekcininkas privalo įtraukti į katalogą.

„Šita kolekcija buvo labai paviešinta, o šalia padorių žmonių yra ir krankliai, kurie tik ir tyko, kaip ką nugvelbti“, – per 17 metų nesumažėjusios širdgėlos neslėpė R.Mikutavičiaus draugas Vytautas Motiejūnas.

Tai buvo viena žinomiausių ir garsiausių Lietuvoje privačių Europos dailės kūrinių kolekcijų, surinktų sovietmečiu. 1979 m. R. Mikutavičiaus kolekcija buvo eksponuota Valstybiniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje Kaune, 1988 m. – Kultūros fonde Vilniuje.

Parodos organizatoriai ir susirinkusieji vieningai pritarė pagrindiniam dalykui – per visus šiuos metus išsaugotas šviesus atminimas apie neeilinę asmenybę – R. Mikutavičių.

„Po Vėlinių į Petrašiūnų kapines važiuoju su didžiuliu bulvių maišu, nes prekybos centro maišo nepakaktų. Išnešu kokius penkis maišus indelių nuo sudegusių žvakių. Kažkokią šilumą skleidžia tas jo kapas“, – apie neblėstančią žmonių meilę nužudytam kunigui pasakojo sūnėnas A.Kolaitis.

Jis taip pat pabrėžė, kad dėdės garbei skirti atminimo vakarai vyksta visus tuos 17 metų. Kitą savaitę taip pat vyks ne vienas renginys R.Mikutavičiui atminti. „Tytuvėnuose kunigai skaitys jo poeziją. To dar nebuvo“, – sakė jis, prisimindamas, kad kaip kunigas R.Mikutavičius nebuvo labai mėgiamas savo luome.

Kolekcijos sugrįžimas

2001 metais per unikalią slaptą tarptautinę operaciją Vokietijoje buvo sulaikyti gerai Lietuvos teisėsaugai žinomi, su organizuotomis nusikalstamomis grupuotėmis siejami asmenys. Rasti trys vertingi pagrobtos kolekcijos paveikslai, už kuriuos buvo prašoma 280 tūkst. Vokietijos markių.

Tęsdami pagrobtos kolekcijos paiešką, Lietuvos kriminalinės policijos biuro organizuoto nusikalstamumo tyrimo padalinių pareigūnai 2008 metais sulaikė grupę asmenų, kurie ruošėsi kontrabanda iš Lietuvos į užsienio valstybes išgabenti nužudyto kunigo vertingiausią paveikslų kolekcijos dalį.

Paveikslus buvo planuojama gabenti į Rusiją, Lenkiją ir Vokietiją. Per kratas Kaune ir Vilniuje rasti devyni iš kolekcijos pagrobti paveikslai. Muziejinė paveikslų vertė – 700 tūkst. litų. Būtent už tokią pradinę kainą šie kūriniai būtų pardavinėjami aukcione.

Latvijos sostinėje Rygoje 2010 metais buvo aptikta itin vertinga vaza iš nužudyto kunigo R. Mikutavičiaus pagrobtos kolekcijos. Vaza rasta per bendrą operaciją su Latvijos kriminalinės policijos vyriausiosios valdybos pareigūnais.

Vienas žiauriausių nusikaltimų

1998 m. birželio 30-osios vakarą kunigas R. Mikutavičius buvo išviliotas iš savo namų neva pirkti antikvarinės lovos. Įviliotas į svetimą butą, jis buvo svaiginamas eteriu, po to žudikų automobilio bagažinėje nuvežtas prie Nemuno, ten dar gyvas buvo išrengtas, suvyniotas į tinklą ir nuskandintas.

1999 m. birželį įtariant R. Mikutavičiaus nužudymu ir 5 mln. litų vertės meno kūrinių kolekcijos grobimu sulaikytas Vladas Beleckas.

2000 m. rugsėjį Vilniaus apygardos teismas paskelbė nuosprendį kaltinamiesiems R.Mikutavičiaus nužudymo ir jo meno kolekcijos pagrobimo byloje. Pagrindinis nusikaltimo organizatorius V.Beleckas (g. 1954 m.) įkalintas iki gyvos galvos. Vykdytojai: Ivanas Kvaskovas (g. 1974 m.) nuteistas kalėti 22 metus (kitų metų sausį jis nusižudė), Artūras Daškovskis (g. 1974 m.) – 19 metų, Valdas Puodžiūnas (g. 1978 m.) – 13 metų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų