Pereiti į pagrindinį turinį

Kauniečių neklausė, bet Kaunas turės A. M. Brazausko elektrinę

2014-09-25 02:00

Premjeras Algirdas Butkevičius viešai prisižadėjo, kad dar šį arba kitą mėnesį Kauno hidroelektrinei bus suteiktas prezidento Algirdo Mykolo Brazausko vardas. Nors sprendimas jau priimtas, kauniečiai jį vertina nevienareikšmiškai.

Tomo Raginos nuotr.

Premjeras Algirdas Butkevičius viešai prisižadėjo, kad dar šį arba kitą mėnesį Kauno hidroelektrinei bus suteiktas prezidento Algirdo Mykolo Brazausko vardas. Nors sprendimas jau priimtas, kauniečiai jį vertina nevienareikšmiškai.

Siūlė pavadinimo nekeisti

Aktyvūs svarstymai, kokį objektą Kaune pavadinti prezidento A.M.Brazausko vardu, prasidėjo dar prieš kelerius metus. Tuomet Vilniuje nepavyko jo vardo suteikti Žirmūnų tiltui. Buvo atsiklausta vilniečių nuomonės, kurie su tuo nesutiko. Kauniečių nuomonė Vyriausybės atstovams, atrodo, nėra svarbi.

Dar prieš trejus metus Vyriausybė pritarė Vidaus reikalų ministerijos nutarimui, kad A.M.Brazausko vardas bus suteiktas "Lietuvos energijos" grupės valdomai Kauno hidroelektrinei. Prieš tokį sprendimą sukilo kai kurie miesto politikai ir bendruomenės nariai. Tuomet Kauno savivaldybės Pavadinimų sumanymo ir atminimo įamžinimo komisija  patarė nekeisti hidroelektrinės pavadinimo, nes nė viena elektrinė Lietuvoje neturi suasmenintų pavadinimų. Be to, Kaune galioja tvarka mirusio žmogaus vardu pavadinti objektus ne anksčiau kaip praėjus dešimčiai metų po jo mirties.

Prezidentas A.M.Brazauskas mirė 2010 m. birželio 26 d.

Buvo daugiau nusipelniusiųjų

Pasak komisijos pirmininko Gedimino Budniko, prieš trejus metus surengtas patariamasis posėdis, nes buvo gautas Kauno hidroelektrinę stačiusių inžinierių laiškas. Specialistai pabrėžė, kad elektrinės statybose dalyvavo daugiau nusipelniusių žmonių, o ne tik A.M.Brazauskas.

"Tikrai labai gerbiu amžinąjį atilsį prezidentą, bet buvo daugiau nusipelniusių žmonių. Tuo metu, kai buvo statoma elektrinė, jam buvo gal tik 26 ar 27 metai. Todėl Pavadinimų sumanymo ir atminimo įamžinimo komisijoje tokiam sprendimui nepritarėme, nes buvome gavę prašymų iš įvairių visuomeninių organizacijų pavadinimo nekeisti", – pasakojo G.Budnikas, pridurdamas, kad buvo gautas pasiūlymas elektrinę pavadinti inžinieriaus Jono Velaniškio vardu.

Pasak Kauno politiko, nieko nepadarysi, su Vyriausybės nutarimu teks susitaikyti, nors komisijoje dirbantys devyni kompetentingi specialistai tikrai objektyviai įvertino situaciją.

Savivaldybės neatsiklausė

Kauno meras Andrius Kupčinskas vakar pabrėžė, kad toks sprendimas su savivaldybe nebuvo suderintas, nors to formaliai daryti ir nereikia, nes objektas priklauso ne savivaldybei.

"Kita vertus, hidroelektrinė yra be galo svarbi Kauno miestui, bet Vyriausybė į mus nesikreipė. Priešingai, kai buvo suteikiamas inžinieriaus A.Miškinio vardas Kleboniškio tiltui, mūsų nuomonės buvo atsiklausta", – pastebėjo A.Kupčinskas.

Miesto vadovas prognozavo, kad dėl sprendimo Kauno hidroelektrinę pavadinti A.M.Brazausko vardu atsiras įvairių nuomonių.

"Šioje situacijoje savivaldybė lieka šiek tiek nuošalyje, tačiau nenoriu pasakyti, kad tai yra gerai, ar blogai", – diplomatiškas išliko A.Kupčinskas.

Vicemeras pritaria

Tokią A.M.Brazausko vardo įamžinimo idėją palaikantis Kauno vicemeras Vasilijus Popovas teigė, kad nors pirmojo nepriklausomybę atkūrusio Lietuvos prezidento vardo nusipelnė ir daugybė kitų Lietuvos objektų, Kaune jis tiesiogiai dalyvavo tik statant hidroelektrinę.

"Tai buvo jo tiesioginis indėlis į elektrinės statybą, tai vienas objektų, vertų jo vardo", – sakė V.Popovas. Paklaustas, ar nevertėjo prieš priimant sprendimą Vyriausybei pasiklausti kauniečių nuomonės, politikas atrėmė, kad tuomet reikėtų klausti visos Lietuvos nuomonės, nes prezidentu A.M.Brazauskas buvo išrinktas visos Lietuvos piliečių.

"Ir dar kokiu rezultatu jis laimėjo rinkimus. Aišku, kad Kauno apygardoje pralaimėjo, tai kitas dalykas. Bet buvo visos Lietuvos, o ne Kauno prezidentas. Aš, pavyzdžiui, pasiūlyčiau, kad A.M.Brazausko biustas būtų pastatytas Istorinėje prezidentūroje, bet įtariu, kad kauniečiai tam nepritartų", – svarstė vicemeras.

Paliko pėdsaką

Anot jo, A.M.Brazauskas yra nusipelnęs ne tik Kaunui, bet ir visai Lietuvai. Nors kauniečiai išsako įvairių nuomonių apie politikus, bet vertėtų atsisakyti asmeninių simpatijų vertinant jų nuveiktus darbus.

"Kiekvienas gali turėti savo nuomonę, bet reikia, kad žmogus būtų vertinamas objektyviai, ką yra padaręs konkrečiu laikotarpiu. Visi dabar mandri, nieko tuo laikotarpiu nedarė ir neįsivaizduoja, kaip viskas sudėtinga buvo", – sakė V.Popovas, sovietmečiu kartu dirbęs su A.M.Brazausku.

Pasak politiko, Kaunas turėtų didžiuotis, kad hidroelektrinė bus pavadinta prezidento A.M.Brazausko vardu. Juolab kad ir Kauno technologijos universitetas jam yra suteikęs Garbės daktaro vardą. "Kaune jis taip pat paliko ryškų pėdsaką", – pabrėžė vicemeras.


Komentarai

Verslininkė Dana

Vertinu gerai. A.M.Brazauskas buvo Lietuvos prezidentas ir tokį objektą pavadinti jo vardu yra puiku. Juolab kad jis prisidėjo prie hidroelektrinės statybos.

Ekonomistas, organizatorius Rimantas
Kad ir ką priimtų, man visiškai tas pats. Nuo to nei mums geriau, nei jums. Brazauskas, ne Brazauskas – vis tiek elektrinė nefunkcionuoja. Pavadinimas nieko nekeičia.

Nenorėjusi prisistatyti pensininkė

Aš nieko prieš, man A.M.Brazauskas – teigiamas asmuo. Kauniečiai visaip mano, tačiau toks nutarimas yra valstybinio lygmens, tad Vyriausybė ir turi spręsti. Klausimas, ar kauniečiai bendrą nuomonę rastų, jeigu nebūtų nuspręsta iš aukščiau.

Vadybininkas Ginas
Iš tikrųjų tai man vienodai, nelabai rūpi. Jeigu pavadins, tai tegul pavadina. Juk vis tiek buvęs prezidentas. Jeigu nepavadins, didelės bėdos nebus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų