Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno valdininkų ir V.Muntiano byla - jau teisme

2009-05-25 19:53
Kauno valdininkų ir V.Muntiano byla - jau teisme
Kauno valdininkų ir V.Muntiano byla - jau teisme / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Aidas Mažeika Kauno apygardos teismui perdavė baudžiamąją bylą dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir kyšininkavimo Kauno apskrities viršininko administracijoje.

Kaltinimai piktnaudžiavus tarnybine padėtimi siekiant asmeninės naudos, kyšio priėmimu, didelės vertės kyšio priėmimu, didelės vertės kyšio davimu, dokumentų klastojimu, dėl ko buvo padaryta didelė žala ir dokumentų klastojimu šioje byloje pareikšti buvusiam Seimo pirmininkui Viktorui Muntianui, buvusiam Kauno apskrities viršininko pavaduotojui Virginijui Vizbarui, Kauno verslininkėms Laimai Baranauskienei, Birutei Jablonskienei ir buvusiam Kauno miesto tarybos nariui Antanui Adolfui Balučiui.

Jis, pasak prokuroro A.Mažeikos, vienintelis šioje byloje prisipažįsta kaltu. Kiti kaltinamieji neigia bet kokius kaltinimus.

Geradaris V.Vizbaras

A.Mažeikos teigimu, pirmąjį savo nusikaltimą V.Vizbaras įvykdė 2007 liepą. Jis už vieno kauniečio už teisių į nuosavybę atkūrimą paėmė 200 litų kyšį. „Atkurti žmogui teisės į jo nuosavybę buvo vilkinama gal 10 metų, davė žmogus kyšį ir šis reikalas buvo sutvarkytas per penkias dienas“, - kalbėjo Generalinio prokuroro pavaduotojas.

Beveik tuo pačiu metu, 2007 metų birželio - gruodžio mėnesiais, V.Vizbaras įsivėlė į tuometinio Seimo pirmininko V.Muntiano turtinius santykius. Tuo metu Pilietinės demokratijos partijai vadovavusiam V.Muntianui nesisekė susitvarkyti savo sklypo Kėdainių rajone, šalia Angirių tvenkinių, reikalų. Pagalbos jis „paprašė“ V.Vizbaro. Netrukus už 2000 litų viskas padaryta.

Parlamento vadovas tada teigė su V.Vizbaru buvęs sudaręs žodinį susitarimą. Pastarasis turėjo surasti jam įmonę, kuri sutvarkytų visus sklypo padalijimo reikalus, nes V.Muntianas esą nenorėjęs vargti. Pagal susitarimą, už paslaugas atsiskaityti su šia įmone turėjo Kauno apskrities viršininko pavaduotojas, o vėliau V.Muntianas, jo teigimu, grynaisiais kompensavo tą mokestį.

Seimo vadovas taip pat pabrėžė, kad nenorėjo pakeisti žemės paskirties, o tik padalinti sklypą.

Taip pat teigiama, kad V.Muntianas, siekdamas imituoti senus pamatus, organizavo neteisėtą blokų įkasimą sklype, kad taip galėtų pradėti naujas statybas.

„Pinigai buvo sumokėti už projekto paruošimą, kyšio lyg ir nebuvo, bet taip V.Muntianas piktnaudžiavo tarnybine padėti, siekdamas asmeninės naudos. Taip pat jis organizavo tikro dokumento - Kauno apskrities viršininko įsakymo - suklastojimą, dėl ko buvo padaryta didelė žala  valstybei“, - kalbėjo A.Mažeika.

Pasirodžius informacijai apie galimą piktnaudžiavimą savo padėtimi ir galimai nešvarius sandorius, V.Muntianas atsistatydino iš parlamento pirmininko ir partijos lyderio pareigų. 2008 metais vykusiuose rinkimuose jis į Seimą nepateko.

Tūkstantinis kyšis

Bene į didžiausią aferą V.Vizbaras įsivėlė prasidėjęs su bendrovės „Bugvita“ savininke, 48 metų  Birute Jablonskienė ir jos verslo partnere 51 metų Laima Baranauskienė. Jos įgijusios sklypus prestižinėse Kauno vietose Laisvės alėjoje ir A.Mickevičiaus gatvėje, siekė dar daugiau išplėsti savo valdas.

Stebuklingai valdžios palankumą pelniusios verslininkės pasiekė, kad joms priklausantis keturių arų sklypas, pažymėtas A.Mickevičiaus gatvės 34-uoju numeriu, būtų padidintas. Praėjusių metų vasario 7 dieną savivaldybė nusprendė prie šio ploto prijungti 3,58 aro valstybinės žemės.

Miesto savivaldybės taryba Kauno apskrities viršininko administracijai netrukus pasiūlė parduoti tą sklypą B.Jablonskienei ir L.Baranauskienei.

Tai ir buvo padaryta. Pasirodo, ne už ačiū. Už šiuos gerus darbelius verslininkės V.Vizbarui dosniai atsilygino, davusios 10 tūkst. litų kyšį.

Jį perduodant tarpininkavo A.A.Balutis (nuotraukoje), gerai pažinojęs abi suinteresuotas puses.

Gresia laisvės atėmimas

Didžiausia bausmė šioje byloje gresia V.Vizbarui. Už kyšių ėmimą stambiu ir ne tokiu stambiu mąstu jis gali netekti laisvės iki aštuonerių metų. V.Muntianas už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi ir dokumento suklastojimą už grotų gali sėsti iki šešerių metų, V.Vizbarui kyšį davusioms L.Baranauskienei, B.Jablonskienei bei joms talkinusiam A.A.Balučiui gresia laisvės atėmimo bausmė iki ketverių metų.

Pasak prokuroro A.Mažeikos, teismui perduotą baudžiamąją bylą sudaro 21 tomas dokumentų. „Jei mes nebūtume tikri, kad visus tris bylos epizodus galėsime įrodyti, bylos teismui būtume neperdavę“, - paklaustas ar pavyks teisme įrodyti visiems penkiems asmenims pateiktus kaltinimus, atsakė prokuroras.

Visi kaltinamieji teismo lauks namuose. L.Baranauskienei ir B.Jablonskienei paskirta kardomoji priemonė - rašytinis pasižadėjimas neišvykti. V.Vizbarui be rašytinio pasižadėjimo neišvykti, teko palikti ir 50 tūkst. litų užstatą. V.Muntianui, A.Mažeikos teigimu, jokia kardomoji priemonė nepaskirta, nes prokurorai nemanė esant reikalo to daryti.

Beje, nė vienas iš kaltinamųjų anksčiau teisti nebuvo. Vienintelei L.Baranauskienei jau buvo pareikšti kaltinimai dėl kyšio davimo, tačiau pasibaigus terminui, jie buvo nutraukti. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų