Pereiti į pagrindinį turinį

Piktybiški skolininkai – bebaimiai?

2015-11-14 03:00

Pusmetį prekes vienai Kauno parduotuvei tiekusi bendrovė liko ir be prekių, ir be pinigų už jas. Parduotuvės vadovai ją staiga uždarė ir tiekėjus maitina pažadais arba jų skambučius apskritai ignoruoja.

Kreipėsi į teisėsaugą

Bendra Lietuvos–Bulgarijos įmonė "Filipopolis" įsitikino, kaip greitai malonus klientas gali virsti įžūliu piktybišku skolininku, uodegą sukančiu vis į kitą pusę ir randantis vis kitų savo veiksmų pateisinimų.

Bendrovė "Abrera" vien "Filipopoliui" skolinga beveik tūkstantį eurų, nors jos bendradarbiauti pradėjo vos prieš pusmetį.

Iki spalio pabaigos viskas buvo gerai, o šią savaitę jų santykius spręsti ėmėsi policija. Dainavos policijos komisariate Nusikaltimų tyrimo skyriaus tyrėjų rankose – "Filipopolio" vadovų pareiškimas išieškoti skolą.

"Piktybiškai vengia atsiskaityti", – pasakojo "Filipopolio" Kauno regiono vadovas Vainius Andriūnas.

Pardavėja dirbo ir direktore

Spalio paskutinėmis dienomis "Abreros" direktorė Greta Mėlinauskytė, tuo metu dirbusi ir  vienintele parduotuvės V.Krėvės prospekte pardavėja, vienam "Filipopolio" vadybininkų užsiminė apie sunkumus.

"Sakė, kad gali duoti šimtą eurų daliai skolos padengti, kad naujų užsakymų nepateiks. Sutarėme, kad grąžins likusias neparduotas prekes", – pasakojo vadybininkas Saulius Ignatavičius.

Anksčiau "Abrera" visuomet laiku sumokėdavo pagal sutartus atsiskaitymo grafikus, tad tiekėjai net neįtarė, kad gali ištikti tokių nemalonumų.

Pasitiko užrakintos durys

Sutartu laiku po kelių dienų į parduotuvę atvykęs sutvarkyti prekių grąžinimo dokumentų ir jų pasiimti, S.Ignatavičius rado užrakintas tuščias patalpas. Nebeliko ir iškabos. Puolė skambinti G.Mėlinauskytei.

"Pasakė, kad parduotuvę uždarė ir visas prekes išsivežė", – pasakojo S.Ignatavičius. Jam aiškino, kad neparduotus jų alkoholinius gėrimus privalėjo išvežti kitur, nes esą norėjo sutaupyti. Neva kitaip būtų negalėję nutraukti patalpų nuomos sutarties ir būtų reikėję išlaidauti.

Į klausimą, kodėl nepaskambino "Filipopolio" atstovams ir neinformavo, kad šie gėrimus gali pasiimti tuoj pat, "Abreros" vadovė nepasivargino atsakyti.

Pagal įstatymus tiekėjams priklausančių prekių negalima laikyti niekur kitur, kaip tik sutartyje nurodytoje prekybos vietoje. "Gėrimų išvežimą iš prekybos viets traktuojame kaip jų vagystę", – aiškino V.Andriūnas.

Derybos nepasisekė

"Filipopolio" atstovai mano, kad G.Mėlinauskytė tėra tik statytinė ir nuo jos mažai kas tepriklauso. "Dabar ji su mumis net nebendrauja. Neatsiliepia. Ragelį pakelia kažkoks Antanas", – sakė V.Andriūnas. Tačiau vilties atgauti prekes neliko ir po pokalbių su, kaip susidarė įspūdį, bendrovės akcininku ar savininku Antanu.

"Pavardės nežinau, plačiau neprisistatė. Direktorė yra arba jo dukra, arba draugė, neįsivaizduoju", – spėliojo V.Andriūnas.

"Iš pradžių Antanas leidosi į derybas, kad gėrimus gal grąžins. Po to sakė nutaręs, kad jie bus panaudoti akcininko patirtam nuostoliui kompensuoti. Jis sakė, kad mūsų gėrimus parsivežė į savo namus  Žiedų gatvėje, Aleksote", – istorijos vingius narpliojo V.Andriūnas.

Neatsiliepia ir neįsileidžia

Žurnalistams nepavyko prisiskambinti G.Mėlinauskytei. Sutartyje nurodytu kontaktiniu mobiliojo telefono numeriu niekas neatsiliepė.

"Filipopolio" vadovams antradienio vakarą nuvykus į "Abreros" akcininkų ar savininkų namus Žiedų gatvėje niekas neatidarė durų. Tyla svečius, tarp kurių buvo ir "Kauno dienos" atstovai, pasitiko ir trečiadienį. Tiesa, V.Andriūnas sulaukė Antano skambučio. Jis  ironiškai klausė, ar vykdomas koks nors tyrimas – taip leido suprasti, kad apsilankymas neliko nepastebėtas.

Rekvizitai.lt nurodo, kad UAB "Abrera" įregistruota šių metų balandžio 27 d., įstatinis kapitalas – 2,5 tūkst. eurų, akcijų skaičius – 100 vnt. Trečiadienį dienos duomenimis, bendrovėje dirba trys darbuotojai, rugsėjį jų buvo dvigubai daugiau. "Sodrai" bendrovė trečiadienį buvo skolinga 1 euro centą.


Komentaras

Arturas Mackevičius

Buvęs Kauno regiono smulkiųjų ir vidutinių verslininkų asociacijos  pirmininkas

Bendrovės, kuriai yra skolinga, vadovas skolininkui turi parašyti registruotą laišką ir įspėti, kad jeigu nebus atsiskaityta, kreditorius bus priverstas kreiptis į teismą ir prašyti bendrovei iškelti bankroto bylą. Įspėti, kad nuo įsiskolinimo sumos bus skaičiuojami delspinigiai ir bus privalu atlyginti dėl vėlavimo atsiskaityti kreditoriui sukeltų nuostolių.

Jeigu bendrovė negali atsiskaityti su tiekėjais, neieško būdų, kaip tai padaryti, ir netiki, kad galės atsiskaityti – tai yra akivaizdus bankrotas. Teismas spręs, tyčinis jis ar ne. Gali būti skirtos turto apsaugos priemonės ir uždėtas turto areštas, kad jis nebūtų iššvaistytas ir visi galai nebūtų suslėpti į vandenį.

Jeigu skolininkas neina į kalbas, reikia kreiptis į teismą. Bankroto atveju, jeigu turto užtenka, jis išdalijamas ir visos pusės lieka laimingos, bet tokiu atveju dažniausiai pinigų užtenka ne visiems. Tiekėjai yra ne pirmos eilės kreditoriai, jiems skolos grąžinamos ne patiems pirmiesiems.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų