Pereiti į pagrindinį turinį

Rekonstrukcijos iššūkiai įgyvendinti su kaupu

2015-10-22 16:52

Beveik dvejus metus statybininkų vagonėliai aplink Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) centrinius rūmus A. Mickevičiaus g. bylojo apie pastatų viduje vykstančius rekonstrukcijos darbus. Vidaus rekonstrukcija baigta. Liko žingsnis, kai čia vėl ims šurmuliuoti studentai.

Žvilgsnis atgal

1933 m. architektas Vladimiras Dubeneckis suprojektavo Vytauto Didžiojo universiteto Medicinos fakulteto rūmus A. Mickevičiaus g. 9. Šalia esantis 7-uoju numeriu pažymėtas pastatas anuomet buvo Valstybės draudimo bendrovės rūmai.

Tik vėliau abu pastatai buvo perduoti Medicinos universitetui. Daugiau nei aštuonis dešimtmečius tarnavusiems pastatams, kuriuose buvo išugdyta daugybė Lietuvos ir užsienio medikų, atnaujinimas buvo būtinas. Per ilgą laiką pastatai nusidėvėjo, nebeatitiko šiuolaikinių reikalavimų.

2010 m. susijungus Kauno medicinos universitetui ir Lietuvos veterinarijos akademijai, įsteigtas Lietuvos sveikatos mokslų universitetas. "Pasikeitus universiteto struktūrai, augant studentų skaičiui, ėmė stigti patalpų studijų plėtrai, iškilo poreikis atnaujinti, modernizuoti patalpas ir laboratorijų įrangą. Gavus ES ir Lietuvos valstybės finansavimą, buvo pastatyta, atnaujinta, renovuota dešimt LSMU pastatų, tarp jų – renovuoti centriniai rūmai A. Mickevičiaus gatvėje bei Veterinarijos gydykla", – apie "Studijoms reikalingos infrastruktūros, bazinės įrangos atnaujinimo kuriant Lietuvos sveikatos mokslų universitetą" projektą pasakojo LSMU projekto vadovas Aivaras Laurišas.

Centrinių LSMU rūmų ir Veterinarijos gydyklos rekonstrukcijos darbus vykdžiusios "YIT Kausta" architektas, projekto vadovas Vytautas Janušaitis, teigia, kad po rekonstrukcijos abu pastatai išsaugojo savo autentiką. Apie įvykusius pokyčius A.Mickevičiaus g. esančiuose universiteto pastatuose iš lauko pusės išduoda tik vidiniame universiteto kieme atsiradęs modernus liftas.

Kazys Gurevičius, "YIT Kausta" statybų vadovas, paaiškino, kad rekonstruojant buvo pastatytas ir priestatas, kuris sujungė du universitetui priklausančius pastatus A. Mickevičiaus g. 7 ir A. Mickevičiaus g. 9.

Simbolinė spalva

"Dabar, kai įeini, viskas atrodo, kad taip ir turi būti. Per tuos rekonstrukcijos metus pasimiršo įspūdis, kurį patyriau atėjęs įvertinti būsimo objekto", – K. Gurevičiaus atodūsis reiškė buvus ypatingą įspūdį.

Medicinos universiteto pastatai yra įtraukti į Kultūros paveldo registrą. Juose saugoma viskas – sienų tinkas, šviestuvai, grindys, laiptai, durys ir kitos smulkmenos, kurios rekonstruojant pastatus neatrodė smulkmenomis.

Iš pirmo žvilgsnio universiteto vestibiulis po rekonstrukcijos lyg ir nepasikeitė. Tos pačios masyvios durys, tie patys terasiniai laiptai. K.Gurevičius perbraukia ranka per vieną laiptą. Tik įsižiūrėjus matyti kruopščiai padaryta jungtis – išimta išdilusi senų laiptų pakopos dalis ir pritaikyta nauja.

"Buvo čia paveldo specialistai užsukę. Pamatę laiptus, nustebo. Esą buvo įtikinti, kad terasinių laiptų negalima rekonstruoti", – šyptelėjo K.Gurevičius. Statybos vadovas atkreipė dėmesį į mėlyną juostą po rudais masyviais lubų karnizais. "Daugiau niekur šiame pastate tokios mėlynos spalvos nėra", tik šioje vienintelėje vietoje" , – pastebėjo jis.

Statybos vadovas neatmetė prielaidos, kad greičiausiai tai yra kažkoks simbolis. Mėlyna spalva pagal fengšui simbolizuoja dvasinį pakilimą, ramina, taiko, tinka savimi nepasitikintiems žmonėms. Galima tik spėlioti, ar 1933 m. projektuodamas šį pastatą, apie tai galvojo ir architektas.

Mozaika: sena ir nauja

Sienos – dar viena statybininkų aukštojo pilotažo dalis. Atkurta buvusi autentiška spalva ir atitinkamame aukštyje dvi ryškios juostelės besitęsiančios per visas sienas. Tik akylas lankytojas atkreiptų dėmesį, kad kai kuriose vietose juostelės nutrūksta. Ar kiltų klausimas – kodėl?

 

"Tai yra naujos sienos, po kuriomis paslėptos kondicionavimo, vėdinimo, gaisrinės signalizacijos ir kitos sistemos. Nutarėme, kad jos turi skirtis, todėl juostelių nėra, tačiau spalvos tokios pačios kaip ir senųjų sienų", – paaiškino statybos vadovas.

Liko senosios, tačiau rekonstruotos plytelės. Tose vietose, kuriose plytelės jau buvo negrįžtamai pažeistos, pritaikytos šiolaikinės. "Mes daug konsultavomės su Kultūros paveldo specialistais. Būdavo, sudarome iškilusių klausimų sąrašą ir tada jau aiškinamės, kaip geriau padaryti", – rekonstrukcijos procesą prisiminė K.Gurevičius.

Išlaikytas ir senosios architektūros sprendimas vienose patalpose grindis kloti plytelėmis, kitose – mediniu parketu. Pastarasis sukėlė ne ką mažiau rūpesčių nei plytelės. Vienose auditorijose buvo rekonstruotas senasis parketas, kitose patalpose – paklotas visiškai naujas, tačiau atitinkantis anuomečius matmenis ir raštą.

Kai kurių patalpų viduryje parketas buvo visiškai išdilęs, o kraštuose dar gana geros būklės. "Sugalvojome, kad reikia iš kraštų palikti senąjį, o viduryje komponavome naują", – pasakojo statybos vadovas. Dabar tik mielas ausiai girgždesys išduoda, kur likęs senasis parketas.

Paslėpti radiniai

Prieš rekonstrukciją nemaža dalis įvairių elementų buvo uždengti, užkalti, todėl ardydami statybininkai rado neaprašytų dalykų. Tvarkant vieną auditoriją darbininkai aptiko duris, kurios ir liko nerestauruotos, nes jų egzistavimas paaiškėjo tik nuardžius jas dengusias medžiagas. Ar jas verta restauruoti, spręs patys pastato šeimininkai.

Pastate buvo rasta ir pavojingų, grėsmę keliančių daiktų. Palėpėje, senoje medinėje ventiliacijos angoje, darbininkas rado dešimt 1933 m. rusų kovinių granatų, kurios kėlė pavojų aplinkiniams.

Dabar pastatai rekonstruoti ir saugūs. Viename jų žinių sieks studentai, o kitame įsikurs LSMU administracija.

Atnaujino ir gydyklą

Tuo pačiu metu, kaip Centriniuose rūmuose, rekonstrukcijos darbai vyko ir LSMU Veterinarijos gydykloje Tilžės g.

Čia dėmesys buvo skirtas tiek pastato estetinei išvaizdai, tiek tokio tipo pastatams būdingam specifiniam funkcionalumui. Pastato techninio projekto autoriai – architektų studija "G. Natkevičius ir partneriai". Pastato rekonstrukcijos darbus taip pat vykdė AB "YIT Kausta".

Projekto metu atnaujintos ir pastato inžinerinės bei telekomunikacijų sistemos, rekonstruotos vidaus patalpos, įrengtos operacinės, specialios gydymo patalpos.

Atnaujinta Veterinarijos gydykla tapo moderniu smulkių gyvūnų klinikinių tyrimų centru, kuriame bus vykdoma pedagoginė bei mokslinė tiriamoji veikla. Studentams bus sudaryta galimybė dalyvauti realiuose biomedicinos tyrimuose ir bandymuose. Veterinarijos gydykla atitiks gyvūnų gerovei keliamus aukštus ES reikalavimus. Tai, pasak A. Laurišo, padės įgyvendinant naujus bendrus projektus su kitų šalių mokslininkais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų