Pereiti į pagrindinį turinį

Šiltas oras į miestą priviliojo kraujasiurbius vabzdžius

2012-05-22 10:46
Šiltas oras į miestą priviliojo kraujasiurbius vabzdžius
Šiltas oras į miestą priviliojo kraujasiurbius vabzdžius / Shutterstock nuotr.

Vasara jau ne už kalnų, todėl saulėtų ir drėgnų dienų sulauksime vis daugiau. Tačiau su šiluma į miestą kasmet grįžta įkyrūs vabzdžiai: uodai, erkės ir mašalai.

Chemikalų mieste nenaudos

„Jokių cheminių priemonių, kurios padėtų mažinti šių vabzdžių populiaciją, nenaudojame. Vienintelis būdas, kurį taikome, kad mieste būtų kuo mažiau erkių – nuolat šienauti viešas erdves“, – sakė Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Jos teigimu, Kauno teritorijoje mašalai nekelia daug rūpesčių, todėl chemikalų nepilama ir į upes.

Nuo mašalų labiausiai kenčia Dzūkijos gyventojai. Prieš dvejus metus Aplinkos apsaugos ministerija skyrė lėšų jų naikinimui šiame regione. Prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos į Nemuną įpilta biologinio preparato šių mašalų lervoms naikinti. Pernai ir šiemet šiam tikslui lėšų nerasta.

Pataria atidžiai rinktis repelentus

Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja nemano, kad mieste smarkiai padaugėjo uodų. „Kiekvienais metais būna uodų. Jeigu tik drėgnesnis oras, jų visada padaugėja, tai normalus reiškinys“, – sakė ji.

Kauno visuomenės sveikatos centro duomenimis, pasaulyje žinoma apie 3 tūkst. rūšių uodų, Lietuvoje gyvena apie 300. Tačiau ne visų rūšių uodai puola žmogų. Labiausiai Lietuvoje paplitę ir žmones puola taip vadinami miško uodai.

Kuo daugiau vandens telkinių ir kuo šiltesnė oro temperatūra, tuo uodų populiacija gausesnė.

Namus nuo šių uodų patikimiausiai apsaugos specialūs tinkleliai langams ir durims. O vykstantieji į gamtą apsisaugoti nuo uodų ar kitų kraujasiurbių gali naudodami repelentus. Tai gali būti aerozoliai, tepalai, kremai.

Sveikatos priežiūros specialistai pataria pirkti tik tuos repelentus, kuriais prekiaujama legalia, kitaip rizikuojama pakenkti sveikatai.

„Repelentus reikia naudoti taip, kaip nurodyta etiketėje ir pernelyg „neimprovizuoti“, – sako specialistai. – Tarkime, jų nereikėtų naudoti daugiau, nei nurodyta. Svarbu nepurkšti ar netepti ant pažeistos odos, nepurkšti į veidą. Jei norite jį apsaugoti nuo vabzdžių, pirma pasipurkškite rankas ir tada pasitepkite veidą. Be to, grįžus namo patartina nuplauti pateptas odos vietas.“

Specialistų teigimu, vaikams iki trejų metų ant odos visai nepatartina repelentų purkšti ar tepti. Geriau papurkšti ar patepti ant drabužių, palaukti kelias minutes, kol išdžius, ir tada aprengti vaiką. Gulintį vežimėlyje mažylį kur kas geriau nuo vabzdžių saugoti apdengus tinkleliu.

Prasideda intensyvi erkių medžioklė

Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad erkių medžioklės sezonas jau prasidėjęs ir tęsis iki pirmųjų šalnų – lapkričio mėnesio. Aktyviausios jų maisto paieškos dažniausiai būna gegužės pabaigoje – birželio pradžioje ir rugpjūčio pabaigoje – rugsėjo viduryje.

Erkės platina įvairias ligas, todėl miestiečiai turėtų itin saugotis ir vengti gausiai augmenija apaugusių vietų. Nuo šių kraujasiurbių įkandimo dažniausiai gyventojai užsikrečia erkiniu encefalitu.

Pernai erkiniu encefalitu sirgo 83 Kauno apskrities gyventojai, užpernai – 164. Susirgimų dažniau pasitaikydavo tarp vyrų (61,4 proc.). Tarp sirgusiųjų vyrauja vyresnio amžiaus žmonės – daugiau kaip 40 procentų sirgusiųjų buvo 55-74 m. amžiaus, tuo metu erkiniu encefalitu sirgusių  3-17 m. amžiaus vaikų skaičius sudarė apie 11 proc. visų sirgusiųjų.

Kauno visuomenės sveikatos centro vyriausioji specialistė Irina Bulsienė primena, kad nuo erkinio encefalito patikimiausiai apsaugo skiepai. Ilgiausią apsaugą garantuoja trys skiepų dozės: apie 99 proc. paskiepytųjų įgyja atsparumą erkiniam encefalitui 3-5 metams.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų