Pereiti į pagrindinį turinį

Vakar Kauną plakė žaibai, ko laukti šiąnakt?

2013-10-28 17:00

Sekmadienio vakarą kauniečiai trumpam sugrįžo į vasarą –  Kauną, besimėgaujantį šiluma, maudė lietus, čaižė žaibų blyksniai. Ar Lietuvoje tai dažnas reiškinys baigiantis spaliui?

Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Sekmadienio vakarą kauniečiai trumpam sugrįžo į vasarą –  Kauną, besimėgaujantį šiluma, maudė lietus, čaižė žaibų blyksniai. Ar Lietuvoje tai dažnas reiškinys baigiantis spaliui?

„Tai įprasta mums, sinoptikams. Turiu prieš akis dešimties pastarųjų metų suvestinę, tai galiu tvirtinti – žaibų būta ne tik spalį, bet ir lapkritį ar net žiemą. Sekmadienio vakarą Kaunas jau buvo netoli rekordinės šilumos padalos, tačiau priartėjus šaltoms oro masėms, subangavo atmosferos frontas. Todėl ir lijo, ir žaibavo, ir griaudėjo – perkūnijai susidaryti reikia didelio temperatūrų skirtumo", – sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vyriausioji specialistė Izolda Marcinonienė.

Jos teigimu, šie reiškiniai rudenį dažnesni prie jūros, kai ji dar neatvėsusi, o atslenka šalto oro masė. 

Šio mėnesio vidutinė temperatūra numatoma 1°C aukštesnė už vidutinę daugiametę (vidutinė daugiametė – 7,3 °C), kritulių kiekis mažesnis nei daugiametis vidurkis (58,2 mm).
Rudens vidutinė temperatūra numatoma truputį aukštesnė už vidutinę daugiametę (vidutinė daugiametė – 7,1 °C).

Antradienio naktį sinoptikai prognozuoja itin stiprius vėjus, siekiančius iki 26 km per valandą. Dieną vėjas po truputį rims, tačiau jo gūsiai daug kur sieks nuo 15 iki 20 metrų per sekundę. 

Pučiant stipriam vėjui, gali sutrikti elektros energijos tiekimas, virsti dideli medžiai, lūžti jų šakos, kristi dideli reklamos stendai. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas pataria išnešti iš balkonų daiktus, kuriuos gali pakelti vėjas arba juos gerai pritvirtinti. Geriau nestovėti po aukštais medžiais, prie elektros linijų, nestatyti automobilių po medžiais. Negalima liesti ant laidų užvirtusių medžių ar oro linijų atramų, nes jie gali sukelti pavojų gyvybei.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų