Vizijos Kaunui: nuo pirčių iki nemokamo transporto

Norintys tapti merais žada vietos referendumus, nemokamą transportą ir 1 kub. m vandens, mobiliąsias odontologų brigadas, gydymo įstaigas be eilių, po 500 eurų pedagogams.

Išgirsti bendruomenes

Kaip pasikeistų kauniečių gyvenimas priklausomai nuo to, kurį iš dvylikos kandidatų jie išsirinktų meru? „Dalies kandidatų programose – tik gražūs lozungai. Kiti turi idėjų, bet ne visos pagrįstos. Gal kandidatai per mažai įsigilinę į mero galias, kas yra savivaldybės kompetencija“, – vertino Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorė, Europos vietos savivaldos chartijos prie Europos Tarybos ekspertė Aistė Lazauskienė.

Peržvelgusi norinčių valdyti Kauną vizijas ji atkreipė dėmesį, kad jose šįsyk atsirado keletas naujų aspektų, kurie per ankstesnius rinkimus nebuvo taip pabrėžiami.

„Visų pirma, dabar programose daugiau įrašyta apie bendruomenių įtraukimą į savivaldą, dalyvavimą priimant sprendimus, apklausas, vietos referendumus svarbiais klausimais, kas Lietuvoje nepanaudojama taip, kaip kad kitose šalyse, minimas bendruomenių aprūpinimas patalpomis. Čia aiškėja Kauno bendruomenių nesutarimai su dabartiniu meru Visvaldu Matijošaičiu“, – mano A. Lazauskienė.

Arčiau: pasak A. Lazauskienės, šįsyk daugiau nei ankstesnių rinkimų programose įrašyta apie bendruomenių įtraukimą į savivaldą, dalyvavimą priimant sprendimus, apklausas, vietos referendumus. (Mindaugo Mikulėno nuotr.)

Nemažai Lietuvos savivaldybių, gal ne tokiu lygmeniu kaip užsienyje, bet jau yra išbandę dalyvaujamąjį biudžetą. Tokią kryptį žada ir keli kandidatai į Kauno merus. Vieni žada jį įteisinti, kiti aptakiau mini, kad bus įsiklausoma į miestiečių lūkesčius formuojant biudžetą ar suteikiama galimybė jiems dalyvauti priimant sprendimus dėl jo panaudojimo.

Važiuotume nemokamai

Ekspertė atkreipė dėmesį, kad nemažai kandidatų užsimoję spręsti viešojo transporto problemas mieste. Kauniečiams nemokamą viešąjį transportą žada Krikščionių sąjungos kandidatas Darius Trečiakauskas, Tautos ir teisingumo sąjungos (centristai, tautininkai) – Rūta Zabielienė, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) – Aurelijus Veryga (nors pagal jo programą sunku suprasti, ar visiems, ar tik jaunimui, bet LVŽS programoje – visiems).

Socialdemokratų iškeltas Darius Razmislevičius siūlo beveik nemokamą transportą: skirtų kiekvienam miestiečiui už 1 eurą metinį viešojo transporto bilietą. Tėvynės sąjungos-Krikščionių demokratų (TS-LKD) kandidatas Vytautas Juozapaitis žada, kad nemokamai naudotis viešuoju transportu galės mokytojai darbo dienomis, jo planuose – steigti centrinį Kauno transporto valdymo centrą, kuris padėtų valdyti transporto srautus mieste.

A. Lazauskienė atkreipė dėmesį, kad keli kandidatai mini upių gaivinimą, to anksčiau programose nebūdavo (V. Juozapaitis, Laisvės partijos kandidatas Mantas Bertulis, daugiau aplinkosaugos aspektu – Žaliųjų partijos iškelta Ieva Budraitė).

Pasiryžę tapti Kauno merais akcentuoja socialinius klausimus, švietimą, deja, dažnai gana aptakiai.

Dalies kandidatų programose – tik gražūs lozungai. Kiti turi idėjų, bet ne visos pagrįstos. Gal kandidatai per mažai įsigilinę į mero galias.

Šūkiai be darbų

Laisvės partijos iškeltas M. Bertulis žada, kad jo pagrindinis bosas bus kauniečiai. Jis ieškos dialogo tarp jaunimo ir senjorų. Norėtų, kad „galimybę džiaugtis gyvenimu turėtų žmonės ne tik Kauno mieste, bet ir jo rajono gyvenvietėse taip, kad, panorėjus išbandyti didmiestį, rajono gyventojai nesusidurtų su profesiniais ar socialiniais integralumo iššūkiais ir, žinoma, atvirkščiai“. Tarp prioritetų išskiria kultūrą, primena Kauno – Europos kultūros sostinės metus. Žada ištiesti ranką startuoliams ir ragina nenustoti svajoti. „Daug abstrakčių, kartais ir nelabai aiškių tezių, nepaaiškinant jų turinio ar kaip bus to siekiama“, – vertina A. Lazauskienė.

Trumpiausią programą kauniečiams pristačiusi Liberalų sąjūdžio kandidatė Nijolė Putrienė joje mini dėmesį mokytojams, Kauno – Europos kultūros sostinės patirties panaudojimą, miestiečių nuomonės paisymą formuojant biudžetą, verslo skatinimą, skaidriai ir efektyviai valdomą ūkį, patogų susisiekimą ir kt., bet kaip tai bus daroma, nekonkretizuoja. „Daugiau šūkiai, nei programa“, – mano VDU profesorė.

Partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatas Dainius Varnas paaiškina, kaip pagal naują įstatymą pasikeitė mero galios, bet, pasak A. Lazauskienės, konkretumo, ką jis darytų tapęs meru, nedaug. Jis pasirengęs skirti dėmesio investicijoms į miestą pritraukti, gamybai skatinti, rūpintis verslu, sveikatos apsauga, švietimu. Kaip tai darys, nepaaiškina.

Darbo partijos iškeltas Marijus Velička žada: „Stiprinsime ne centrinę valdžią, o tikruosius sprendimų priėmėjus – savivaldos gyventojus ir jų bendruomenes.“ A. Lazauskienė replikuoja: „Žinoma, nes kaip jis galėtų stiprinti centrinę valdžią?“.

Arba dar viena tezė: „Mums svarbu, kad kiekvienas, kuriam socialinė pagalba reikalinga, ją galėtų gauti.“ Tačiau kaip tai pasieks? Ekspertės vertinimu, kaip ir kitais klausimais, M. Veličkos programoje daug skambių šūkių, bet mažai konkretumo.

Prisiminė priemiesčius

Kai kurie kandidatai pateikia konkretesnių idėjų, nors kai kurios jų kelia abejonių, ar tai savivaldos kompetencija, ar skaičiuota, kaip savivaldybė jas pajėgtų įgyvendinti.

Pasak A. Lazauskienės, TS-LKD kandidato V. Juozapaičio programa struktūrizuota, jis akcentuoja švietimą, Kauno kaip akademinio miesto svarbą, žada steigti aukštųjų technologijų ir verslo centrą, kviesti į miestą investuotojus, remti bendruomenes, kultūrą.

Konservatorius pateikia ir gana originalių idėjų, pavyzdžiui, bandomąjį mobiliųjų odontologinių brigadų projektą. Kai kurie konkretūs siūlymai, pavyzdžiui, Centrinį paštą panaudoti kultūros reikmėms, ekspertę stebina: V. Juozapaitis dar tik žada ten įkurti architektūros centrą, nors skelbta, kad steigimo procesai jau prasidėję ir tai vykdo Kultūros ministerija, o ne savivaldybė.

Konkreti, aiškiai struktūrizuota Žaliųjų partijos kandidatės I. Budraitės programa. Ji orientuota ne į visas savivaldos sritis, bet išskirti prioritetai. Žaliųjų partijos atstovė akcentuoja žaliąjį kursą, gyventojų įsitraukimą į savivaldą. Kaip ir dar keli kandidatai, mini paramą organizacijoms, teikiančioms emocinę ir psichologinę pagalbą. I. Budraitė akcentuoja ir lygias galimybes, į tai kiti kandidatai atkreipia mažiau dėmesio.

LVŽS kandidatas A. Veryga prisimena ir Kauno priemiesčių gyventojus: „Akis bado žymus gyvenimo kokybės skirtumas tarp miesto centro ir nuo jo nutolusių mikrorajonų, pavyzdžiui, Palemono, Rokų, Vaišvydavos ar Romainių. Priemiesčių gyventojai irgi nusipelno asfaltuotų gatvių, nutiestų šaligatvių ar žaidimų aikštelių.“

Jis akcentuoja dėmesį jaunimui: žada studijuojančių šeimų būsto programą, nemokamą moksleivių maitinimą kartą per dieną švediško stalo principu, kultūros pasą. A. Lazauskienė pastebi, kad kultūros pasas Lietuvos mastu jau yra. Ar Kaunas turėtų dar vieną?

A. Veryga neužmiršo pasigirti, kad ir LVŽS pastangomis pavyko išsaugoti beveik 315 mln. eurų ES paramos sumą Vidurio ir Vakarų Lietuvos regiono, įskaitant ir Kauno, gerovei didinti.

Konkretu, bet ar realu?

Nemažai konkrečių siūlymų – Socialdemokratų partijos kandidato Dariaus Razmislevičiaus programoje. Jau minėtas viešojo transporto metinis bilietas už 1 eurą, žadama grąžinti naktinį viešąjį transportą. Socialdemokratas įsipareigoja plėsti ilgalaikės socialinės globos paslaugas ir didinti jų prieinamumą senoliams. „Būtų gerai, tad, tikėkimės, susiskaičiavo, kad šis ir kai kurie kiti jo siūlymai įmanomi. Pavyzdžiui, dvejiems metams įšaldyti vandens ir komunalinių paslaugų kainas ar suteikti galimybę senjorams ir neįgaliesiems nemokamai lankytis muziejuose, spektakliuose, filmuose ir parodose. Tačiau juk ne visos kultūros įstaigos yra savivaldybės pavaldumo. Ar savivaldybės joms kompensuos už nemokamus bilietus?“ – svarsto A. Lazauskienė.

D. Razmislevičius žada: „Darbuotojai gaus orius atlyginimus.“ Tačiau juk ne viskas priklauso nuo savivaldybės. Kurie darbuotojai turimi omenyje? Gal tik savivaldybės įmonių?

Arba siūloma padengti miesto lėšomis mokytojų ir vaikų darželių auklėtojų kanceliarines darbo išlaidas iki 500 eurų per metus. „Kokių kanceliarinių prekių už tiek pirks darželio auklėtoja?“ – stebisi ekspertė.

Idee fixe jai atrodo ir toks siūlymas: „Finansuosime miegamųjų rajonų namų pagražinimą – miestas taps milžiniška meno galerija.“

Krikščionių sąjungos kandidatas D. Trečiakauskas akcentuoja dėmesį šeimai, švietimui, sveikatos priežiūrai. Jis žada plėsti paslaugas šeimoms, vaikų darželių tinklą, įvesti nemokamą, sveiką (produktai – iš Lietuvos ūkininkų) maitinimą ugdymo įstaigose. „Jei susiskaičiavo, kad tai pavyktų padaryti, puiku“, – sako A. Lazauskienė. Dar kaunietėms skirtų 300–500 eurų gimdyvės krepšelį. „Kurioms 300, o kurioms 500? Jei žada, reikia parašyti konkrečiai“, – siūlo ekspertė.

Dar žada: 1 kub. m vandens – nemokamai. Tačiau neaišku, ar asmeniui, ar šeimos ūkiui. Žada sutrumpinti eiles sveikatos priežiūros centruose, bet nepaaiškina, kaip.

Programoje rašoma: „Darželiai ir mokyklos be genderizmo ideologijos.“ Tačiau, pastebi A. Lazauskienė, kažin ar savivaldybė rengia ugdymo programas. Kaip įgyvendintų tokį pažadą? Jei mokytojas ar darželio auklėtojas kažką pasakytų nepaisydami tokio draudimo, atleistų iš darbo?

D. Trečiakauskas žada rengti apklausas ir referendumus ypač svarbiais klausimais. Dar viena idėja: „Seniūnijos bus savarankiškos.“ Tačiau, atkreipia dėmesį savivaldos ekspertė, norint įvesti tokią savivaldos formą reikėtų pertvarkyti visą dabar Lietuvoje įteisintą savivaldos sistemą.

A. Lazauskienei kelia abejonių, kaip būtų įgyvendinti ir kai kurie Tautos ir teisingumo sąjungos kandidatės R. Zabielienės programos teiginiai.

„Jauniems specialistams suteiksime beprocentines paskolas nuosavam nekilnojamajam turtui įsigyti.“ Iš kokių lėšų, kokiu būdu?

„Peržiūrėsime savivaldybės išlaidų planus, atsisakant nebūtinų statybų projektų, švenčių su fejerverkais ir kitais nebūtinais išlaidavimo ir gamtos teršimo elementais.“ Kas nuspręs, kurie projektai nebūtini?

„Kelsime mokytojo prestižą“, „Užtikrinsime kad savivaldybės gydymo ir reabilitacijos įstaigose neliktų eilių pas specialistus, skubi pagalba būtų suteikiama nedelsiant.“ Kaip? Taip pat įsipareigojama užtikrinti, kad savivaldybės įstaigose, įmonėse, kitose veikiančiose organizacijose būtų teisingai apmokama už darbą. Tačiau, pastebi A. Lazauskienė, visose įstaigose yra darbo tarybos, galioja įstatymai. Pažadas teisingai apmokėti už darbą populistinis.

R. Zabielienė žada plėsti socialinės paramos, labdaros punktų, valgyklų, pirčių tinklą kiekvienoje seniūnijoje. „Gal toks poreikis yra? Tačiau labdara paprastai užsiima nevyriausybinės organizacijos, o ne savivaldybės“, – sako A. Lazauskienė.

Situacija: pasiryžę tapti Kauno merais akcentuoja socialinius klausimus, švietimą, deja, dažnai gana aptakiai. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Vardija darbus

„Vieningo Kauno“ kandidatas dabartinis Kauno meras V. Matijošaitis programoje dar vienai kadencijai daugiausia tik vardija, ką nuveikė. „Jo strategija – darbai kalba už save. Konkretiems planams skirta vos pusantro sakinio: nurodyta, kad transportas jaunės ir kad „laukia Čiurlionio koncertų centras, visa eilė naujų tiltų, Inovacijų pramonės parko startas Aleksote ir kiti miestui didelę pridėtinę vertę kursiantys projektai“, – konstatuoja A. Lazauskienė.

Daugelio kandidatų programose tiesiogiai ar ne, bet kritikuoti dabartiniai valdantieji, meras. Tačiau Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ kandidatas Gintautas Labanauskas, pasak A. Lazauskienės, pateikė ne kiek programą, kiek kritiką ligšioliniam merui V. Matijošaičiui. Ką jis pats konkrečiai ketina nuveikti, neaišku.

Jis pateikia ir tokią viziją: visi kauniečiai „PRIVALO dalyvauti miesto valdyme, asmeniškai įsitraukti į sprendimų priėmimą...“ „Tačiau tam ir yra atstovaujamoji demokratija, kad visuomenė turėtų savo atstovus ir jie valdytų. Kažin kaip būtų realizuojamas visuotinis privalomas asmeninis įsitraukimas į sprendimų priėmimą?“ – stebisi A. Lazauskienė.

Tad pirmiausia būtų gerai, kad kauniečiai ateitų į rinkimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

wilno

wilno portretas
spalviai krukštauja, kaip kaune viskas blogai.

Laimis

Laimis portretas
Koėl nei vienas kandidatas nekalba apie Sargėnų ir Kleboniškio problemas

beveik į temą :

beveik į  temą : portretas
prisiminiau , kai rusijoje žirinovskis žadėjo , jei bus išrinktas prezidentu - ,, každomu mužiku po jaščiku vodki , každoj babe - po mužiku !!! '' štai kur rinkiminis pažadas ! :)))
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių