Žemaitiškas Garnių lizdo tvirtumas

Įsibėgėjantis konkursas „Darni šeima“, kuriame kviečiamos dalyvauti šeimos iš visos Lietuvos, atskleidžia jų puoselėjamas vertybes. Kaune, Aleksote, gyvenanti žurnalistė Aušra ir transporto specialistas Lionginas Garniai su trimis vaikučiais tikrai gali pretenduoti ne į vieną iš penkių respublikinio konkurso nominacijų, tačiau bene labiausiai ši šeima puoselėja senąsias tautos tradicijas ir muziką.

Brangiausias laikas – kartu

„Esame gausus Garnių lizdas: devynmetė dukra Julija mokosi pradinėje ir muzikos mokyklose, o penkiametis Rapolas ir perpus jaunesnis Steponas – darželinukai. Julija skambina kanklėmis, o jos broliukai aistringai muša būgnus“, – supažindino su savo atžalų pomėgiais Aušra. Vasarą šeimos lizdas pasipildo dar vienu Garniu – keturiolikmečiu Mykolu, kuris rudenį išskrenda žiemoti į JAV pas savo mamą.

Aušra ir Lionginas tvirtina nesuprantą, kaip gali atsitikti, kad dabartiniai tėvai, kaip byloja apklausų rezultatai Lietuvoje, su savo vaikais bendrauja tik septynias minutes per parą. „Mes visus vakarus leidžiame kartu, kažką veikdami, nes televizorius skirtas tik žinių laidoms pažiūrėti. Net ir savo tėvų kapus tvarkyti važiuojame kartu, primindami vaikams, kad taip elgėsi jų močiutė, taip derės elgtis ir jiems“, – kalbėjo Lionginas. 

Julija, klausydamasi tėčio, priminė, kad tėveliai juos visada pasiima kartu į Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelį, kur minimos svarbiausios valstybės datos, kartu lankomi seneliai, prižiūrimas tegul ir nedidelis, bet savas kiemas bei visų mylimi katinas Auksas ir degu Gilė.

Puoselėja liaudies tradicijas

Garnių šeima išsiskiria iš daugelio kauniečių šeimų tiesiog beatodairiška meile liaudies muzikai ir tradicijoms. „Visi drauge lankome folkloro klubo „Eitinė“ šeimų grupę „Ratilėlis“. Kartu mokomės liaudies šokių, dainų, o vaikai – groti ir žaidimų. Visos klubo šeimos kartu švenčia Kalėdas, Tris Karalius, Velykas, Jurgines, Ožio ir kitas šventes, koncertuoja. Štai, pavyzdžiui, šiemet šokome ir dainavome Lietuvos vardo tūkstantmečio šventėje Vilniuje. Beje, pirmą kartą dainų šventėje šalies sostinėje dalyvavome prieš dvejus metus – tuomet mūsų mažajam Steponui tebuvo penki mėnesiai, bet ir jis vilkėjo tautinį kostiumą, o šiemet kaip visateisis šventės dalyvis jau trypė scenoje ir Sereikiškių parko pievoje“, – pasakojo Aušra, beje, kartu su vyru pasiuvę šeimai žemaitiškus tautinius kostiumus pagal XIX a. pavyzdžius.

Pašnekovė džiaugėsi, kad vaikai labai mėgsta klausytis pasakojimų apie jos vaikystę, kuri vaikams panaši į pasaką. Pavyzdžiui, Aušra iki šiol prisimena užraugtos duonos kvapą, nes rauginamą duonelę močiutė šildydavo anūkės... lovoje. Vaikai apvaliomis iš nuostabos akimis žvelgia į mamą ir tuomet, kai ši pasakoja apie vaikystėje jos išmoktus darbus: verpti vilnas ir plėšyti pagalvėms naminių paukščių plunksnas.

Ką reiškia darna šeimoje?

Maži ir dideli Garniai stengiasi laikytis šeimoje atkakliai diegiamos taisyklės – atsiprašyti už netinkamą poelgį, apsikabinti, susitaikyti. Nuolaidų nebūna. Anot Aušros, gal tai ir ne pats originaliausias būdas mokyti gerbti vienas kitą, bet efektyvesnio dar nerado. Tėvai dažnai primena vaikams, kad jų šeimoje, kurios nariai gyvena kartu ir myli vienas kitą, vieno kurio nors interesai neturi nustelbti kitų. „Taip ir turi būti – juk esame vieno lizdo paukščiai,“ – šypteli L.Garnys. Beje, šeimos pavardė priminė vieną juokingą epizodą.

Kai močiutė, pamačiusi vienoje nuotraukoje gandrus, pasakė anūkams, kad čia jų broliai, penkiametis Rapolas paprieštaravo, paaiškinęs, kad tai tik pusbroliai.
„Gyvenimas šeimoje pakeitė mus pačius. Šeimoje geriausiai išmokstama padėti vienas kitam, atsisakyti kai kurių poreikių kito vardan. Kartu sprendžiame konfliktines situacijas, kartu, jei tai suvokiama vaikams, aptariame iškilusias problemas ir net pasvajojame. Štai vyras vis pašneka apie naują būstą, o vaikai – apie dar vieną sesę“, – neslėpė šeimos svajonių Aušra.


Registruotis patiems ar rekomenduoti kitą darnią šeimą konkursui galima iki rugsėjo 29 dienos www.darni-seima.lt arba nusiųsti kontaktinius duomenis el.p.: info@darni-seima.lt.

Konkursantai skirstomi pagal apskritis.

Iš kiekvienos apskrities bus renkamos penkios darniausios šeimos, kurios bus nominuojamos vienai iš šių nominacijų: už tradicijų puoselėjimą, už bendruomeniškumą, už jaunąją kartą, už sėkmingą šeimos verslą, už ryšius tarp kartų.
Bus nominuojama 50 šeimų.

Spalio 12 – lapkričio 27 dienomis penkios kiekvienos apskrities darniausios šeimos (laimėjusios nominacijas) bus pagerbiamos apskrities centro savivaldybėse, o gruodžio ketvirtąją minėtos šeimos bus pakviestos į joms skirtą šventę Vilniuje.


Šiame straipsnyje: šeimadarni šeima

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių