Beprecedentę bylą lydi sunkios ligos

Išskirtinę bylą, kurioje bendrovės vadovas kaltinamas dėl sunkių pavaldinių ligų, toliau persekioja jų šešėlis. Bandymas atversti bylą ir vėl nepavyko, net ir pakeitus netikėtai ligos pakirstą ankstesnį jos teisėją, nes susirgo ir du nukentėjusieji.

Sunegalavo tuo pačiu metu

Kaip jau rašyta, šioje byloje bendrovės "Akvasanita", įsikūrusios Petrašiūnuose, direktorius Svajūnas Jonika kaltinamas dėl vieno įmonės darbuotojo mirties bei kito pavaldinio sunkaus sveikatos sutrikdymo.

Kalbant teisine kalba, 53-ejų S.Jonika, vadovaujantis šiai bendrovei, gaminančiai dirbtinio granito virtuvines plautuves, ir toliau kaltinimas dėl darbų saugos bei sveikatos apsaugos darbe reikalavimų pažeidimo, sukėlusio minėtiems pavaldiniams nepagydomas profesines ligas.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, abu jie liejo kriaukles rankiniu būdu. Tik šeimos dar nespėjęs sukurti A.P. – septynerius metus, o jo kolega – trijų vaikų tėvas M.S. – trejus.

Plaučių silikozės simptomus jie pajuto beveik tuo pačiu metu – kai kriauklėms lieti  buvo pradėtas naudoti labai smulkus ir itin dulkantis smėlis.

Blogėja ir antrojo sveikata

34-erių A.P. mirė praėjus vos keliems mėnesiams po netikėtos ligos simptomų 2015-ųjų gruodį. Iš pradžių ėmė kristi svoris, o po to atsirado karščiavimas ir dusulys.

Artimųjų įsitikinimu, plaučių silikozė jam buvo diagnozuota per vėlai, todėl jau nebepadėjo net dvi plaučių persodinimo operacijos.

Panašius negalavimus pajutęs M.S. kreipėsi į medikus, kai liga buvo lengvesnės  stadijos, todėl šią nepagydomą lėtinę ligą tada pavyko suvaldyti.

"Prieš porą metų man buvo nustatytas tik 50 proc. darbingumas. Ir sveikata po truputį blogėja toliau", – teigė šią savaitę į planuotą teismo posėdį advokatės atlydėtas M.S. Anot jo, su panašiais negalavimais, kaip ir jo, vėliau susidūrė ir kiti buvę jo bei velionio A.P. kolegos. Tačiau šiems dar nėra patvirtinta galutinė diagnozė.

M.S. prisipažino, kad ketina reikalauti iš buvusio darbdavio moralinio atlygio, tačiau dar neapsisprendė dėl jo dydžio.

Vieną dvikovą laimėjo

Anksčiau Kauno apylinkės teisme nagrinėtą su šia istorija susijusią civilinę bylą M.S. su savo advokate jau laimėjo.

Joje iš bendrovės "Akvasanita" M.S. buvo priteistas ir moralinis atlygis, ir skirtumas tarp buvusio atlyginimo ir šiuo metu gaunamos neįgalumo išmokos. Šis sprendimas jau įsiteisėjęs, tačiau M.S. nenorėjo, kad būtų įvardytos jam priteistų pinigų sumos.

Panašus buvo ir tokios pačios A.P. artimųjų dvikovos su  "Akvasanita" rezultatas. Tačiau jis dar neįsiteisėjo, nes, kaip ir M.S. civilinėje byloje, buvo apskųstas.

Kauno apylinkės teismas taip pat priteisė A.P. artimiesiems (tėvams, seseriai ir broliui bei buvusios velionio gyvenimo draugės, kuri taip pat netrukus mirė nuo staigios sunkios ligos, tėvams) apie 95 tūkst. eurų moralinį atlygį.

Priteistos A.P. tėvams ir sūnaus laidotuvių išlaidos. Iš buvusio velionio darbdavio jie tada nesulaukė nei jokios pagalbos, nei atsiprašymo.

Atsisakė duoti parodymus

Į baudžiamosios bylos, iškeltos dėl A.P. ir M.S. diagnozuotos plaučių silikozės, teisiamųjų suolą pasodintas trylika metų bendrovei  "Akvasanita" vadovaujantis S.Jonika.

Jis kaltinamas netinkamai vykdęs savo pareigas nuo 2009 m. birželio pabaigos iki 2015 m. lapkričio, kai, būdamas atsakingas už darbuotojų saugą ir sveikatą reglamentuojančių teisės aktų vykdymą, neorganizavo darbuotojų mokymų bei atestavimo, nevertino profesinės rizikos ir nesudarė saugios bei sveikatai palankios darbo aplinkos.

Baudžiamasis kodeksas už tai numato baudą arba laisvės atėmimą iki aštuonerių metų. Netgi tuo atveju, jeigu ši veika buvo padaryta dėl neatsargumo.

Pradėjus šį ikiteisminį tyrimą, S.Jonika iš pradžių apklaustas specialiuoju liudytoju. O pareiškus įtarimą dėl netinkamo pareigų vykdymo, pasinaudojo teise neduoti parodymų.

Advokato prašymai

Tai, kad S.Jonika nepripažins savo kaltės, tapo aišku dar neatvertus jo bylos – iš jo advokato Gintaro Černiausko prašymų.

Naujai paskirtas šios bylos teisėjas Vytautas Rimkevičius patenkino tik vieną, nors jų buvo keturi. Ir kai kurie iš jų net sukėlė nukentėjusiuosius atlydėjusiems asmenims juoką.

G.Černiauskas prašė prijungti prie šios bylos ne tik prieš vienuolika metų UAB "Akvasanita" įrengtos ventiliacijos sistemos techninį projektą, bet ir po A.P. bei M.S. diagnozuotos plaučių silikozės kasmet šioje bendrovėje atliekamos profesinės rizikos vertinimo aktus. Tuo pačiu išsireikalaujant ir jau minėtos už poros metų po A.P. mirusios buvusios jo gyvenimo draugės ligos istoriją. Esą jie abu galėjo nepagydomai susirgti dėl visai kitų priežasčių.

Artimieji krenta toliau

Buvo parengęs S.Jonikos advokatas keliolika klausimų ir Kauno klinikų, kuriose gydytas A.P., medikei.

Jo taktika tradicinė – nieko verti nei jau minėtų civilinių bylų, kuriose beveik visi jo iš naujo keliami klausimai buvo išsamiai išnagrinėti, sprendimai, nei ekspertų, kurie taip pat studijavo minėtus dokumentus, išvados, nei Valstybinės darbo inspekcijos konstatavimas, kad A.P. ir M.S. diagnozuotos ligos – profesiniai susirgimai.

Patenkintas tik G.Černiausko prašymas prijungti prie bylos techninį ventiliacijos projektą.

Antradienį paaiškėjo, kad patirti išgyvenimai, galbūt ir bandant apginti velionį sūnų, paguldė į ligos patalą ir A.P. tėvą. Dėl ne per seniausiai patirtos operacijos jis tądien atvykti į teismą negalėjo. Liga buvo ir A.P. brolio nepasirodymo tądien teisme priežastis, nors abu jie pirmame šios bylos posėdyje dalyvavo. Ir, kaip antradienį teigė A.P. sesuo, taip pat turinti šioje byloje nukentėjusiosios statusą, abu jie norėtų dalyvauti šiame teismo procese.

Dėl šios priežasties antradienį S.Jonikos bylos nagrinėjime paskelbta daugiau kaip pusantro mėnesio pertrauka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

išvada

išvada portretas
Vietoj to, kad atlygintų bent kažkokią žalą artimiesiems, moka advokatui, kad tas turėtų už ką brangius namus nusipirkti. Nužmogėjimas vardan pinigų. Kas dar dirba pas tokį darbdavį, turėtų gerai pagalvoti, ar verta dėl jo gerovės aukoti sveikatą, tegul pats stoja prie tų kriauklių ir įtikina visuomenę, kad tai nekenksminga.

Jolanta

Jolanta portretas
ir dar toks zmogus kaip cerniauskas i merus nori....BAISU !

na va istrucino zmones

na  va  istrucino  zmones   portretas
pasisamde cerniauska y advokatus ,kad nereiktu moket gydymo ismoku ,ir kompensaciju ---advokaciukstis sudo primale pasitelkes zodelius--,,, galimai,,, cia ne ta liga ,,,tikriausi ,,, ne tos ekspertizes atliktos buvo, ,,,tiketina,,,,kad susirgimas kilo nuo nenoro dirbt ir t.t ir pan ,....na ,o po to gaves kysy -- ciarniauskis eina girtis is Lubio ysigytais namais .....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių