Pereiti į pagrindinį turinį

Į užsienio sanatorijas gena nostalgija

2012-10-19 13:30
Į užsienio sanatorijas gena  nostalgija
Į užsienio sanatorijas gena nostalgija / Kęstučio Vanago (BFL) nuotr.

Patrauklios kainos, daugybė procedūrų ir galimybė pažinti naują kraštą – visa tai laukia į užsienio sanatorijas važiuojančių lietuvių. Tačiau gydytis ir pailsėti pasirinkus Rytų Europos šalį teks susitaikyti su savotiška ten dirbančių specialistų bendravimo kultūra.

Gydymas patiko, bendravimas – ne

Vilnietė Regina atsipūsti ir sustiprinti sveikatos į sanatoriją važiuoja kasmet. Sykį išbandžiusi tokias paslaugas Ukrainoje, moteris liko patenkinta jų kokybe, tačiau pripažino abejojanti, ar gydytis į svečią šalį vyktų antrą kartą.

Į Ukrainos sanatorijų miestelį Truskavecą Regina vyko, nes jis nuo senų laikų garsėja savo mineraliniais vandenimis. Ukrainoje moteris už tą pačią pinigų sumą gavo gerokai daugiau paslaugų nei Lietuvoje, tačiau pora savaičių užsienyje jai kainavo ir nemažai nervų.

„Tos sumos, kurią būčiau išleidusi tik procedūroms ir nakvynei Druskininkuose ar Palangoje per dvi savaites, man pakako autobusu nuvažiuoti iki Truskaveco, gydymui sanatorijoje, maitinimui ir galybei papildomų pramogų: laisvalaikiui miestelyje, taip pat viešėjau Lvove, lankiausi operos ir baleto teatre, artimiesiems parvežiau daugybę lauktuvių“, – skaičiavo Regina.

Tačiau moteris nė nenori prisiminti pirmųjų dienų užsienio sanatorijoje, kai teko pratintis prie atšiauraus ten dirbančių specialistų bendravimo: „Nors Ukrainoje sanatorijos medikai kruopščiai atliko tyrimus, paskyrė tinkamas procedūras, ten vis dar daugybė biurokratijos – vaiko iš vieno kabineto į kitą, apšaukia, jei ko nors per daug klausinėji. Lietuvoje sanatorijų darbuotojai su klientais bendrauja mandagiau ir, jeigu jau susimoki pinigus, tupinėja aplink – nereikia niekuo rūpintis. Į Ukrainą dar kartą važiuočiau nebent dėl didelio procedūrų pasirinkimo. Tačiau jei nori dėl nieko nesukti galvos, verčiau rinktis Palangą.“

Dažniausia kryptis – Baltarusija

Nauja mada vykti į užsienio sanatorijas lietuvius buvo apėmusi prieš kelerius metus. Tačiau ir dabar netrūksta tokių, kurie sanatorinį gydymą nori suderinti su nekasdienėmis pramogomis.

Keliones į užsienio sanatorijas organizuojančios agentūros „Zigzag Travel“ rinkodaros vadovė Daiva Bartusevičiūtė pasakojo, kad dažniausiai klientai domisi gydymu Čekijoje, Ukrainoje, o populiariausia kryptis yra Baltarusija, nes ten kelialapiai pigiausi.

„Dažnai užsienio sanatorijos į kelialapių kainą įtraukia daug procedūrų, tad galiausiai gaunama gana gera galutinė kaina. Tiek procedūrų, tiek apgyvendinimo kokybė gera, tad kainos ir kokybės santykis vilioja klientus iš Lietuvos. Kartais lietuviai renkasi tam tikras sanatorijas dėl konkrečių ligų“, – sakė D.Bartusevičiūtė.

Vyresnio amžiaus klientai

Kelionių agentūros „Švitė“ turizmo vadybininkė Aliona Cesiun atkreipė dėmesį, kad širdies, kraujagyslių ir nervų sistemos sutrikimų kamuojami lietuviai dažniausiai renkasi sanatorijas Kryme. Ukrainos miestas Truskavecas populiariausias tarp tų, kuriems streikuoja inkstai, virškinimo, šlapimo takų sistemos.

„Į sanatorijas užsienyje dažniausiai važiuoja tie žmonės, kurie kažkada jose jau yra buvę. Galima sakyti, kad juos traukia nostalgija sovietmečiui“, – teigė A.Cesiun.

Ukrainos, Baltarusijos sanatorijos labiausiai vilioja vyresnio amžiaus lietuvius – taip teigė agentūros „LT Travel Club“ direktorė Ugnė Gudeliauskaitė. Kai kurie į tas pačias važiuoja jau daugybę metų iš eilės. Tiesa, tokiems pigiau poilsį ir gydymą užsisakyti susisiekusiems tiesiai su sanatorija, o ne tarpininkaujant kelionių agentūrai.

„Dabar populiaru vykti į Baltarusiją, ten sanatorijose įranga nauja, aplinka sutvarkyta, viskas būna įskaičiuota į kainą, o Lietuvoje, norint gauti daugiau procedūrų, už viską tenka mokėti papildomai“, – kalbėjo U.Gudeliauskaitė.

Tik pramoga

Girdamas vietines paslaugas Lietuvos gydyklų vardą apgynė Druskininkuose esančios sanatorijos „Eglė“ generalinis direktorius Romualdas Domarkas. Pasak jo, Lietuvos sanatorijose procedūrų įvairovė didelė ir jos atliekamos kokybiškai.

„Pas mus yra ir purvo, ir mineralinės vonios, druskų kambariai – viskas, ko tik reikia. Gruzijos, Ukrainos sanatorijos garsėja tik specifiniais savo mineraliniais vandenimis. Turbūt lietuviai į jų sanatorijas ir važiuoja ieškodami šių specifinių paslaugų“, – pasakojo R.Domarkas.

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Reabilitacijos, fizinės ir sporto medicinos katedros vedėjas Alvydas Juocevičius įsitikinęs, kad gydymasis nėra pagrindinis į užsienio sanatorijas važiuojančių žmonių tikslas.

„Lietuvos, Ukrainos, Čekijos ir kitų šalių sanatorijų paslaugos gimė iš tų pačių šaknų. Esminio gydymo paslaugų skirtumo ten nėra, tačiau mūsų sanatorijose aplinka sutvarkyta geriau. Užsienio sanatorijos lietuviams yra labiau kaip pramoga, jie ten važiuoja ne tik pailsėti, bet ir aplankyti draugų, giminių, pamatyti ko nors naujo“, – sakė A.Juocevičius.

Komentaras


Kazys Žilėnas


Valstybinės ligonių kasos atstovas spaudai

Lietuviams gali būti finansuojamas tik gydymas užsienyje, tačiau tik tuomet, kai Lietuvoje nėra galimybės suteikti reikalingas paslaugas. Norint išvykti gydytis į užsienį, procedūra yra sudėtinga ir ilga, kol pacientui toks gydymo planas patvirtinamas. Medicininė reabilitacija lietuviams užsienyje nekompensuojama.


Vidutinės kelialapių į sanatorijas kainos Lietuvoje ir užsienyje

Šalis Dienų skaičius Kaina (litais)

Baltarusija 12–13 1600

Čekija 8 1670

Ukraina 9 1800

Druskininkai 10 1800

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų