Pereiti į pagrindinį turinį

Prabangų nekilnojamąjį turtą deklaravo vos trečdalis lietuvių

2012-12-18 18:10
Prabangų nekilnojamąjį turtą deklaravo vos trečdalis lietuvių
Prabangų nekilnojamąjį turtą deklaravo vos trečdalis lietuvių / Shutterstock nuotr.

Prabangų nekilnojamąjį turtą (NT) deklaravo vos trečdalis turėjusių tai padaryti fizinių asmenų. Tačiau vangiai šalies gyventojai naudojosi ir galimybe užginčyti nustatytą jų turto vertę.

Lūkesčių neatitiko

Šalies gyventojai, turintys NT, kurio vertė viršija 1 mln. litų, iki vakar privalėjo pateikti deklaracijas ir sumokėti 1 proc. mokestį. Tačiau, preliminariais duomenimis, tai padarė vos 29,6 proc. šio turto savininkų.

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pranešė, kad pirmadienio vakarą elektronines deklaracijas buvo pateikę 800 gyventojų. Tačiau, kaip tvirtino inspekcijos atstovas spaudai Darius Buta, dar yra popierinės deklaracijos. „Jos dar pildomos ir bus suskaičiuotos, kai pasieks deklaracijų tvarkymo centrą iš visų šalies regionų“, – sakė jis.

Paskutinę nustatyto termino dieną gyventojai deklaruoti savo turimą prabangų turtą suskubo ypač sparčiai. Vakar rytą deklaracijų buvo dar 720, iš jų 96 proc. gyventojai pateikė elektroniniu būdu.

D.Butos teigimu, vakar apskričių valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) sulaukė nemažai mokesčių mokėtojų, norinčių pildyti šio mokesčio deklaracijas. Jiems padėti ėmėsi AVMI specialistai.

Pabrėžtina, kad, remiantis VMI turima informacija ir Registrų centro liepos duomenimis, deklaruoti milijoninį turtą ir už jį sumokėti mokesčius turėjo per 2,7 tūkst. gyventojų, iš jų – apie 1,6 tūkst. šeimų.

Lėšų dar nesuskaičiavo

D.Butos teigimu, šiuo metu gyventojų pateiktos deklaracijos dar neapdorotos. Todėl esą neaišku, kiek šis NT mokestis papildė valstybės biudžetą. Anot jo, tikslus skaičius paaiškės tik po gruodžio 17 d.

Iš viso NT mokesčio Finansų ministerija šiemet planavo surinkti apie 17 mln. litų.

„Kaip ir visais atvejais, mokesčio nesumokėjusiems gyventojams gali būti siunčiami priminimai, nors priminimai sumokėti mokestį ir pateikti deklaracijas buvo siunčiami ir iš anksto. Taip pat gali būti skambinama, susisiekiama kitais būdais. Bet kuriuo atveju pats gyventojas privalo vykdyti savo mokestines prievoles, o mokesčių administratorius turi teisę iš nepareigingų gyventojų mokesčius išieškoti“, – sakė D.Buta.

Apeliacijų buvo mažiau

Gyventojai stokojo aktyvumo ne tik mokėti už prabangų NT, jie šiemet pasyviai naudojosi ir galimybe užginčyti turto įvertinimą.

Registrų centro atstovo Aido Petrošiaus teigimu, dėl NT mokestinės vertės perskaičiavimo šiemet kreipėsi 118 fizinių asmenų. Manoma, kad dalis nustatytą mokestinę vertę skundžiančių fizinių asmenų jau anksčiau mokėjo NT mokestį, taikytą komerciniais tikslais naudojamam turtui.

Nors šiemet NT mokėtojų būrys pasipildė fiziniais asmenimis, norinčių skųsti mokestinę vertę sumažėjo. Iš viso per apskųsti skirtą terminą Registrų centras iš fizinių ir juridinių asmenų sulaukė 183 tokių prašymų, o pernai – 250. Daugiausia prašymų koreguoti nustatytą mokestinę vertę šiemet pateikė Vilniaus gyventojai, gerokai mažiau – Kauno ir Klaipėdos.

Ginčyti nustatytą turto mokestinę vertę galima kasmet sausio 1–kovo 30 d.


Daugiausia ginčijo vilniečiai

Registrų centrui apeliacijas pateikusių gyventojų skaičius

Miestas, rajonas Gyventojų sk.

Vilnius 71

Vilniaus r. 6

Klaipėda 12

Klaipėdos r. 4

Kaunas 7

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų