Pereiti į pagrindinį turinį

Vidmantas Urbonas šturmuos pasaulio ežerus

Vidmantas Urbonas
Vidmantas Urbonas / Nerijaus Jankausko nuotr.

Iššūkius Nemunui ir Baltijai metęs ultratriatlonininkas Vidmantas Urbonas rengiasi šturmuoti visų penkių žemynų aukščiausiai virš jūros lygio esančius ir didžiausius ežerus, rašo dienraštis „Sekundė“.

Komanda jaudinasi labiau

Po poros savaičių sportininkas su aštuonių žmonių palyda išskris į Peru. V.Urbonas pasiruošęs įveikti Peru ir Boliviją skiriantį 200 km ilgio ir apie 60 km pločio Titikakos ežerą.

Sportininkas įsitikinęs, kad 60 km įveiktų per 20-22 val., bet veikiausiai į ežerą jam teks šokti dvi dienas. Nors leidimus plaukti išdavė abi valstybės, tačiau Bolivija uždraudė bet kokį judėjimą ežere tamsiu paros metu.

Pradėti plaukti Titikaka V.Urbonas planuoja gruodžio pradžioje. Prognozuojama, kad  tuomet ežero vandens temperatūra sieks 11-13 laipsnių. Užpernai įveiktos Baltijos jūros vanduo buvo 16 laipsnių, tačiau plaukiko kūno temperatūra vis tiek nukrito iki 34 laipsnių.

Pasak ekstremalo, plaukti per Titikaką bus sunku ne tik dėl šalto vandens, bet ir dėl deguonies stygiaus kalnuose - ežeras telkšo apie 4 km virš jūros lygio. Be to, tiksliai suplanuoti plaukimą trukdo kalnuose kas 10-15 minučių besikeičiančios oro sąlygos - saulę gali keisti pūga, uraganiniai vėjai.

V.Urbonas juokauja, kad labiau nei jis jaudinasi kelionei besirengianti palaikymo komanda: žmona, gydytojas, dietologas, draugai ir rėmėjai.

„Visi labiausiai bijo aukščio. Kalnuose lankęsi žmonės jau yra patyrę, ką reiškia pajusti oro stygių“, - „Sekundei“ teigė sportininkas.

Plaukioja su bebrais

Per Titikaką plaukti V.Urbonas rengiasi nuo kovo. Iš pradžių valandą bėgdavęs krosą jau kurį laiką sportininkas, kas rytą pusvalandį pabėgiojęs, keliolikai minučių murkteli į „Ekrano“ marias arba į Nevėžio upę Skaistakalnio parke.

Be specialios aprangos, tik su pirštinėmis ir kojinėmis V.Urbonas net ir krentant sniegui plaukioja vos 2-3 laipsnių šilumos vandenyje.

Ultratriatlonininkas juokauja, kad ankstyvos rytinės treniruotės ne tik grūdina organizmą, bet ir retkarčiais suteikia gerą adrenalino dozę.

„Kai šeštą valandą, dar neprašvitus, plaukiant Nevėžiu visai greta uodega kalė bebras, nežinau, kas labiau išsigando - jis ar aš“, - pasakojo V.Urbonas.

Skatina tausoti vandenį

Plaukti per Titikaką - V.Urbono ekologinės akcijos „Vanduo - tai gyvybė“ dalis. Perplaukdamas penkių žemynų aukščiausiai esančius didžiausius ežerus sportininkas siekia atkreipti dėmesį į senkančias gėlo vandens atsargas.

Pasak jo, gėlo vandens telkiniai teužima 2,5 proc. žemės paviršių dengiančio vandens. Upės ir ežerai sudaro tik 0,4 proc. gėlavandenių pasaulio telkinių.

Kasmet į juos suteka apie 500 tūkst. tonų teršalų.

Akciją V.Urbonas ketina baigti per penkerius metus. Birželį  sportininkas planuoja šturmuoti Šiaurės Amerikoje, Jeloustono nacionaliniame parke, esantį to paties pavadinimo ežerą, iškilusį 2,5 km virš jūros lygio.

Vėliau panevėžietis pasiryžęs įveikti 20 proc. pasaulio gėlo vandens turintį patį šalčiausią Baikalo ežerą, aukščiausiai virš jūros lygio esantį ežerą Tasmanijoje (Australija) ir akciją baigti plaukimu per Keturių Kantonų ežerą Šveicarijoje. Kiekvieną plaukimą sportininkas planuoja skirti Lietuvos istorijoje lemiamus lūžius nulėmusiems įvykiams. Titikakos ežero šturmą V.Urbonas skiria Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečiui, kitąmet plaukimu per Jeloustono ežerą pegerbs Žalgirio mūšio 600 metų jubiliejų.

„Plaukimas - mano hobis ir gyvenimo prasmė. Dabar gyvenu kitų penkerių metų idėja“, - teigė V.Urbonas.

Sportininkas išduoda, kad jau turintis planų ir keliems dešimtmečiams į priekį. Penkiadešimtmetis V.Urbonas ketina sulaukęs 80-ies įeiti į sporto istoriją kaip vyriausias Havajų triatlono distanciją įveikęs dalyvis.

Kol kas nuplaukęs 3,8 km jūra, nuvažiavęs 180 km dviračiu ir nubėgęs 42 km vyriausias sportininkas - 78-erių amerikietis.

Faktai:

Ttitikakos ežeras - didžiausias gėlavandenis Pietų Amerikos ežeras. Jo kontūrai primena pumą, griebiančią triušį.

Ttitikaka driekiasi Altiplano plokštikalnyje Andų kalnuose, Peru ir Bolivijos teritorijose.

Ežeras iškilęs 3821 m. virš jūros lygio, 194 km ilgio ir 65 km pločio. Ežero plotas - apie 8300 kv. km

Titikakos apylinkių klimatas atšiaurus, pasižymi dideliais dienos ir nakties temperatūrų skirtumais.

Titikakos ežere išsimėčiusi 41 sala, kai kurios jų tankiai apgyvendintos.

Didžiausio turistų dėmesio sulaukia devynios dirbtinės salos, sukurtos iš nendrių ryšulių, ir Takilės sala, garsėjanti originaliais audiniais.

Titikakos vardas aiškinamas keliomis versijomis: „švino uola“, „akmeninė puma“. Dar viena vardo versija aiškina, kad pirmieji ežerą atradę europiečiai buvo portugalai Peteris ir Fani von Titicaca. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų