Klaipėdos parodų rūmuose atidaromos penkios parodos

  • Teksto dydis:

Šį penktadienį 17 val. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose lankytojams duris atvers net penkios naujos ekspozicijos: bus pristatyta KKKC inicijuojamo meno projekto „Šiuolaikinės grafikos erdvės“ paroda, Eglės Karpavičiūtės tapybos paroda „Re-painted“ / „Per-tapyta“, jungtinė Kunigundos Dineikaitės ir Simono Kuliešio tapybos paroda „Upės ir jūros“, Vladimiro Mackevičiaus „Warning“ / „Įspėjimas“ ir lietuvių kūrėjų NFT skaitmeninio meno paroda.

Grafikos erdvės

Antrus metus vykstantis grafikos meno projektas „Šiuolaikinės grafikos erdvės“ šiemet savo erdves atveria tapatumo atsiskleidimui. Projekto metu vykstančioje parodoje 11 jaunų kūrėjų įvairiomis formomis ir grafinės raiškos priemonėmis iš skirtingų perspektyvų žvelgia į asmens tapatumo su kūryba ir socialine aplinka bei savianalizės temas. Kiekvienas menininkas savaip nagrinėja asmens, savo paties ar kito, buvimo prasmę, vietą ar apibrėžtį. Jaunųjų menininkų darbuose žmogui užauga sparnai, nurieda galva, jis įkalinimas nerimo erdvėje ar pradeda riaumoti lokio balsu.

Parodoje dalyvauja menininkai: Liepa Gudauskaitė, Indrė Lubytė, Jolita Puleikytė, Marija Brusokaitė, Alex Kochan, Pijus Burakas, Žvėrūna, Staselė Jakunskaitė, Tadas Truchill, Darius Odinas, Kseniia Buryka.

Projekto „Šiuolaikinės grafikos erdvės“ organizatoriai siekia pristatyti ne tik jau žinomų menininkų kūrybą, bet ir supažindinti su dar tik kylančių kūrėjų darbais. Vienas iš projekto tikslų – įtraukti uostamiesčio jaunimą į KKKC veiklą ir kurti ilgalaikes partnerystes, todėl organizatoriai kviečia į visą mėnesį vyksiantį renginių ciklą. Dalyviams parengtoje programoje – performansai, seminarai, susitikimai su kūrėjais ir diskusijos, kūrybinės dirbtuvės, kur kartu su menininkais lankytojai galės prisijungti prie įvairių kūrybinių veiklų. Projekto metu menininkai Pijus su draugais Klaipėdos Baltijos gimnazijos sieną pavers miestą puošiančiu objektu, o festivalį vainikuos atlikėjos Karoo koncertas. Nuo gatvės meno neatsiejama ir tatuiruočių kultūra, todėl bus laukiami visi neabejingi šiai meno krypčiai.

Pirmasis renginys – rugpjūčio 20 d. 11 val. kūrybinės cianotipijos dirbtuvės su grafikėmis Gertrūda Šernaite-Juršėne ir L.Gaidauskaite.

E.Karpavičiūtės „Per-tapyta“

Tapytoja E.Karpavičiūtė – nuosekli kultūros lauko tyrinėtoja. Jos kūriniai – vaizdiniai komentarai apie tapybą, istoriją, meno institucijas: muziejus, galerijas, parodines erdves. Menininkė stebi ir įamžina kultūros lauką bei jo pokyčius, kalba apie šiuolaikinę meno pateikimo specifiką ir vartojimo įpročius, tapytojo, menininko tapatybę, žiūrovo kaip meno vartotojo vaidmenį, jo (ir savo) tikėjimą bei abejonę paveikslu.

E.Karpavičiūtės parodoje „Re-painted“ / „Per-tapyta“ pristatomas naujausias autorės darbų ciklas – anksčiau menininkės kurtos „Nutapytų ekspozicijų“ serijos tęsinys. Drobėse užfiksuotos žymiausios šiuolaikinio meno galerijų ir muziejų (Guggenheimo, Victorios Miro, Davidi Zwirnerio, Gagosiano ir kt.) erdvės, kuriose ji įterpia ir „eksponuoja“ savo kurtus paveikslus. Taip randasi fiktyvi jos kūrybinės biografijos dokumentacija, naikinanti ribas tarp fakto ir iliuzijos, vis iš naujo patikrinanti tapybos ir tikrovės santykį. Tapyti atvaizdai tampa neįvykusių įvykių laikmenomis – ekspozicijos įvyksta ir yra įvietinamos tik drobės paviršiuje. Tad kūriniai, imituodami žvilgsnį atgal, veikia kaip laiko klastotės ir per vieną archajiškiausių meno formų – tapybą – yra suarchyvuojami kaip būties faktai.

E.Karpavičiūtė (gim. 1984 m.) baigė tapybos studijas Vilniaus dailės akademijoje (VDA). Surengė individualių parodų, dalyvavo dešimtyse jungtinių meno parodų Lietuvoje ir svetur. 2015 m. E.Karpavičiūtė laimėjo pagrindinius prizus dviejuose tarptautiniuose konkursuose: „Premio Combat Pize 2015“ ir „Donkey Art Prize“. Dailininkė – daugkartinė konkurso „Jaunojo tapytojo prizas“ finalininkė ir publikos prizo laimėtoja.

Lietuvių NFT menas

Po 2021 m. pradžioje kilusio didžiulio susidomėjimo NFT (angl. non fungible tokens, liet. nekeičiamieji žetonai arba vienetiniai žetonai) menu, ši meno sritis patiria natūralią evoliuciją ir transformacijas. NFT meno kūrėjų, kolekcininkų ir perpardavinėtojų gausa užliejo internetą, socialinius tinklus ir forumus. Didžiulės pinigų sumos ir uždarbiai susuko protą daugumai ir, tikriausiai, nemaža dalis šios daugumos nusivylė nesuradę savo Eldorado. Sėkmė aplanko atkakliausius.

Parodoje pristatomi tiek plačiai Lietuvoje žinomų kūrėjų, tiek kūrėjų, žinomų tik siaurose NFT meno kolekcininkų bendruomenėse, taip pat technologijų inovatorių ir vizionierių bei eksperimentuojančių ar tiesiog pokštaujančių kūrėjų NFT kūriniai.

Kūrėjų dueto „Upės ir jūros“

Jungtinėje K.Dineikaitės ir S.Kuliešio parodoje „Upės ir jūros“ pristatomi naujausi menininkų tapybos darbai. Šiuos autorius vienija didelio formato drobės, laisva tapybinė mintis, dėmesys peizažo motyvui, jų darbuose įgaunantis įvairias netikėtas formas. Gamtos vaizdų motyvai tapybinėje plotmėje užmezga pokalbį tarp dviejų tapytojų ir upės bei jūros temos.

Kunigunda ir Simonas savo kūryboje nesiekia perteikti konkretaus vaizdo, jiems labiau rūpi atrasti ryšį su skirtingais elementais, kurie nagrinėja laiko tėkmės ir erdvės svarbą tapyboje. Anot S.Kuliešio, tapydamas jis patenka į laiko terpę, kurioje laikas nėra juntamas, jis yra lyg nenusakomas – sudaroma priešprieša, kurioje bandoma pagauti laiką jo nejuntant.

Kunigundai rūpi atrasti ryšį su skirtingais elementais, būnant erdvėje užmegzti itin paslaptingą intymų santykį, kuris ilgainiui perauga į pokalbį. Šis dialogas virsta užkalbėtu peizažu, sustabdyta akimirka, tapybine misterija. Ir pati paroda yra dialogas tarp dviejų menininkų.

K.Dineikaitė (gim. 1982 m.) 2004 m. baigė tapybos studijas VDA. 2006–2007 m. magistro studijas tęsė Sasekso universitete, Vest Dyno koledže Didžiojoje Britanijoje. Nuo 2010 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narė. Yra surengusi daugiau nei 15 autorinių parodų įvairiose šalies galerijose, dalyvavo jungtinėse parodose Lietuvoje, JAV, Vokietijoje, PAR, Indijoje, Didžiojoje Britanijoje ir kitur. Menininkė gyvena ir kuria Vilniuje ir Palangoje.

S.Kuliešis (gim. 1987 m.) 2016 m. baigė tapybos studijas VDA, įgijo tapybos magistro laipsnį. Yra surengęs 15 personalinių parodų Austrijoje, Olandijoje, Suomijoje, Vokietijoje, Lietuvoje ir dalyvavęs daugiau kaip 30 jungtinių parodų Lenkijoje, Olandijoje, Vokietijoje, Suomijoje, Lietuvoje. Šiuo metu dėsto Vilniaus dailės akademijos Grafikos katedroje.

V.Mackevičiaus „Įspėjimas“

V.Mackevičiaus kolekcijos „Warning“ / „Įspėjimas“ didžioji dalis objektų sukurti šiemet. Pasak autoriaus, „vienas svarbiausių dalykų žmogaus gyvenime yra savo sielos gelbėjimas, savęs ištraukimas iš nuodėmių, siekimas būti geresne savęs versija – švaresniu ir mažiau nuodėmingu, mažiau egoistišku. Nevartoti laimės tada, kai jos negamini. Neturėti skolų laikui ir nežaisti slėpynių su tiesa. Būti kuo laisvesniam nuo aplinkybių. Draugauti. Visų pirma – su savimi. Nūdienai būdingas negebėjimas susitarti, taikaus sprendimo neradimas. Į taiką nusivaloma purvinais, metalo ir žalios mėsos kvapą skleidžiančiais batais. Praradusiems ryšį su realybe metas susišukuoti smegenis. Gyvenimo buhalterija: skaičiuojame mes, skaičiuoja mus. Veiksmai ir padariniai. Viskas fiksuojama ir už viską teks atsakyti. Visų pirmą – patiems sau. Kiekvienas žingsnis – sankryža: dar vienas inkaras arba dar vieno atsisakymas. Pasirinkimas, kaip ir kvėpavimas, – neatsiejama gyvenimo dalis“.

V.Mackevičius (gim. 1981 m. Vilniuje) 1999–2003 m. studijavo Vilniaus technologijos ir dizaino kolegijos Interjero dizaino katedroje, šiemet pradėjo studijas VDA Skulptūros katedroje. Nuo 2022 m. – Lietuvos dailininkų sąjungоs narys. Yra surengęs daugiau nei 20 autorinių parodų Lietuvoje, Vokietijoje, Ukrainoje, Turkmėnijoje, Gruzijoje, Šveicarijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje.

V.Mackevičiaus paroda veiks iki rugsėjo 4 d., kitos parodos – iki rugsėjo 11 d.

KKKC Parodų rūmų (Didžioji Vandens g. 2) darbo laikas: III–VII – 11–19 val.


Šiame straipsnyje: Parodų rūmaiparodosmenas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių