Aplinkosaugininkams atneštas apuokas paleistas į laisvę

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdyboje viešėjo jaunas apuokas. Jį bejėgį aptiko ir specialistams atnešė neabejingas klaipėdietis.

Iš pradžių aplinkosaugininkai manė, kad paukščio sparnas veikiausiai sužeistas, tad netrukus buvo iškviesta gyvūnų globos tarnyba "Nuaras".

Kurioje tiksliai vietoje asmuo aptiko paukštį, nežinoma. Skambinęs bendrojo pagalbos centro telefonu 112, klaipėdietis specialistų nesulaukė, tad pats nunešė apuoką aplinkosaugininkams.

Veterinarijos gydytojams apžiūrėjus paukštį, išsiaiškinta, kad jis sveikas, tad sulaukus vakaro apuokas buvo paleistas į laisvę.

"Apuokas nebuvo sužeistas. Apžiūrėjus ir pamaitinus, jis sėkmingai paleistas į laisvę. Veikiausiai tai buvo jauniklis. Šitam apuokui pasisekė, ne visiems taip būna. Kaune, Alytuje, Vilniuje, Klaipėdoje apuokų buvome parsivežę ne vieną, visus paleidome. Vien šią savaitę parsivežėme tris ar keturis. Anksčiau tiek daug nepasitaikydavo. Negaliu pasakyti, kokia to priežastis", – kalbėjo "Nuaro" vadovė Jurgita Gustaitienė.

Ji taip pat priminė, kad žmonėms į gamtą geriau nesikišti, kadangi joje nuolatos vyksta natūrali atranka.

"Kodėl mes, žmonės, norime vaidinti dievus ir griauti natūralią gamtos grandinę? Sulūžusiu sparnu paukštį ar sužeista koja kiškį lūšiukas pasigaus ir bus sveikas bei sotus. Kodėl norime reguliuoti, kam gyventi, o kam ne? Sužeistasis gydyklose vis tiek yra užmigdomas ir utilizuojamas, tam naudojami vaistai, jo atvežimui – degalai, o utilizuojant į orą išmetamos cheminės medžiagos. Kartu nuskriaudžiame ir sveiką lūšiuką", – dėstė J. Gustaitienė.

Norintiems globoti sužeistus paukščius, reikalingas Aplinkos apsaugos ministerijos išduotas leidimas, be kurio prižiūrėti tokį paukštį Lietuvoje draudžiama.

Norintys padėti, anot J. Gustaitienės, turėtų atsižvelgti į situaciją, pavyzdžiui, jei paukštis įsipainiojęs į valą ar tinklą, jį atpainioti – geras darbas, bet kitu atveju kartais geriau viską palikti gamtai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
ji visad stengiai utilizuoti kad nereiketu terliotis --ponia yra ponia

Klpd.

Klpd. portretas
Koks fainas ir gražus apuokas. Panašus į vieną mano pažystamą ptofesorių :D)

O

O portretas
kai kokia nors gustaitienė po traumos gulės pakrūmėje - gal irgi tebūna natūrali gamtos atranka?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių