Darželinukus Klaipėdos politikai prilygino darbuotojams

Klaipėdos politikai darželinukų tėvams nusiteikę siūlyti ir botagą, ir raguolių. Iš darželių prašyta šalinti net tuos vaikus, kurie be priežasties įstaigą neateina 2-3 dienas per mėnesį, tačiau sykiu užsimota daugiau šeimų taikyti mokesčių lengvatas, nors valdininkai siūlė jas naikinti.

Klaipėdos politikai darželinukų tėvams nusiteikę siūlyti ir botagą, ir raguolių. Iš darželių prašyta šalinti net tuos vaikus, kurie be priežasties įstaigą neateina 2-3 dienas per mėnesį, tačiau sykiu užsimota daugiau šeimų taikyti mokesčių lengvatas, nors valdininkai siūlė jas naikinti.

Siūlė dar griežtinti

Ketvirtadienį miesto tarybos kolegijos posėdyje virė aistros, nes politikai norėjo būti geri ir darželius lankančių vaikų tėvams, ir tiems klaipėdiečiams, kurių atžalos laukia eilės patekti į ikimokyklinio ugdymo įstaigas.

Klaipėdos savivaldybės Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė pateikė specialios darbo grupės siūlymus, kaip spręsti patekti į darželį laukiančių vaikų eilių problemą.

Nustatyta, kad ikimokyklinių įstaigų nelanko apie 50 proc. vaikų, nors jei yra į jas užrašyti ir užima vietą. Dėl šios priežasties eilės patekti į darželius laukia apie 700 mažųjų klaipėdiečių.

„Esmė ta, jog grupėse kasdien turi būti po 20 vaikų, o vidutiniškai būna po 10-12. Manome, jog taip yra dėl pernelyg liberalios tvarkos, nes dabar leidžiama ne pateisinamos priežasties vaiko neatvesti kas antrą dieną“, - aiškino N.Laužikienė.

Siūlymas – tokią tvarką griežtinti ir nustatyti, jog į darželį be pateisinamos priežastis vaikas gali būti neatvedama stik 20 proc. dienų per mėnesį, o tai yra 4-5 dienas. Pateisinama priežastimi įvardijama vaiko liga, tėvų ir moksleivių (darželinukų vyresnių brolių ir seserų) atostogos.

Esą jei tėvai pažeistų tokią sugriežtintą tvarką, įstaigos vadovai galėtų vienašališkai nutraukti sutartį ir vietą darželyje gautų kitas vaikas, laukiantis eilėje.

„Siūlyčiau pagalvoti, kad reikėtų nustatyti, jog be pateisinamos priežasties galima praleisti ne 20 proc., o tik 10 proc. dienų per mėnesį. Juk jei žmogus į darbą neateina vieną dieną, jis jau gali būti šalinamas iš darbovietės“, - paralelių ieškojo Klaipėdos mero pavaduotojas Artūras Šulcas.

Toks jo siūlymas didelio palaikymo nesulaukė.

Dėl mokesčio nesiginčijo

Politikai visiškai nesiginčijo ir sutartinai pritarė siūlymui darželiuose įvesti dar vieną abonentinį mokestį – už maisto gaminimą. Šiuo metu tėvai už šią paslaugą moka po 1,6 lito už dieną. Tačiau mokama tik už tą dieną, kai vaikas ėjo į darželį. 

Įvedus abonentinį mokestį, jis per mėnesį siektų apie 34 litus ir jo dydis nepriklausytų nuo to, kiek dienų vaikas lankė darželį.

„Virėjoms algas reikia mokėti, nes jos maišo tą patį puodą, ar grupėje yra 10, ar 20 vaikų. Dėl to, kad tėvai už maisto gaminimą mokėjo tik už tas dienas, kai vaikas lankė darželį, virėjų algoms iš miesto biudžeto per metus papildomai reikia skirti apie 3,5 mln. litų“, - skaičius pateikė N.Laužikienė.

Lengvatas dar peržiūrės

Kur kas didesnės diskusijos tarp politikų sulaukė siūlymas naikinti mokesčių lengvatas darželį lankančių vaikų tėvams.

Šiuo metu kas penkto vaiko tėvai už darželį moka tik pusę kainos. Lengvatos miesto biudžetui per metus kainuoja apie 1,3 mln. litų.

Todėl pasiūlyta, jog 50 proc. mokesčių lengvata būtų taikoma tik daugiavaikėms šeimoms, o nuo mokesčių atleisti tas šeimas, kurios gauna socialinę pašalpą.

„Auginu tris vaikus, visi jie lanko darželį. Kadangi dabar mums priklauso mokesčių lengvata kaip daugiavaikei šeimai, per mėnesį už vaikų darželius sumokame 300 litų, jei lengvata bus panaikinta, mokėsime 600 litų. Šeimai tai – dideli pinigai“, - politikų supratingumo prašė klaipėdietis Tadas Narbutas.

Todėl sutarta dar svarstyti, jog mokesčių lengvata būtų palikta daugiavaikėms šeimoms, kurios visi vaikai lanko darželius.

Savivaldybės administracija siūlo keisti ir priėmimo į darželius tvarką – pirmenybės patekti į įstaigą nebetaikyti tų vaikų tėvams, kurių viena atžala lanko tą pačią įstaigą.

Politikai tokį siūlymą įvertino kaip neracionalų ir pasiūlė jį peržiūrėti.

Visi šie klausimai, susiję su mokesčiais už darželius, lengvatomis, lankomumo kontrole, priėmimo tvarka, dar bus svarstomi miesto taryboje šį mėnesį.

Pokyčiams, kuriems politikai pritars, įsigalios nuo kitų metų pradžios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

3 vaiku mama

3 vaiku mama portretas
Nereikia taip piktai,ar bent kas pagalvojo kodel tokia situacija? Norejo istaisyti salies demografija pries kelis metus, ka jau visi pamirsot? Pakele ismokas vaikams. Gimstamumas padidejo. Bet jie nepagalvojo kad visi sie vaikai uz keliu metu keliaus i darzelius, praeis dar siek tiek laiko ir jie eis i mokyklas. Ir ne faktas kad musu vaikai papuls i mokyklas. Gal tai pat teks vesti i privacias mokyklas? Jei dabar nepradeti valdininkams sakyti apie gresiancia katastrofa mums visiems blogai bus. Ir nesvarbu 1 ar 8 vaikai seimoje.

ajajai

ajajai portretas
prabanga leisti vaika i darzeli :) algas moket,fondai, sventes ... dukra jau 1klase pradejo lankyt aciu dievui :D kitai po 2metu tik i darzeli .keisis viskas dar kelis kartus :) nemanau, kad paliks seimas be darzelio, kurie neisgali moket visos sumos .

To Daugiavaikiams

To Daugiavaikiams portretas
jau visai kvailai rasot, vieno neisgali islaikyt, tai jei jusu manymu nereikia kazkam gimdyt triju, tai jums nereikejo ir to vieno, jei sitaip..Mes turim tris, ir puikiai gyvenam, ir islaikom, ir uz mokslus mokesim jei reikes, dirbt reikia ir maziau dejuot, o valstybe turi kazkokia politika turet, visur remiamos daugiavaikes seimos, turekit tris ir jus parems, net juokas paeme :D
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių