Dėl darželio žemės – mįslė

Istorija dėl galimybės tėvams atvežti vaikus į miesto centre įsikūrusį darželį „Vėtrungėlė“ paženklinta ne tik skandalais dėl neteisėtai pastatyto kelio ženklo. Paaiškėjo, kad ugdymo įstaiga formaliai turi daugiau žemės, nei šiuo metu realiai valdo. Kas ir kodėl atsiriekė valstybinės žemės gabalą, aiškinsis žemėtvarkos specialistai.

Mūšis dėl vietos

Lopšelis-darželis „Vėtrungėlė“ šiuo metu turi pusantro karto daugiau darželinukų nei įprastai.

Šio darželio teritorijoje stovi moduliniai nameliai. Juose glaudžiasi kitų ugdymo įstaigų, kuriose vyksta renovacija, vaikai.

„Vaikų yra pusantro karto daugiau, nei realiai būna. Gali būti, kad moduliniai nameliai čia stovės metus ar dvejus, kol vyks remontas kituose darželiuose. Vaikus atvežančių tėvų taip pat yra pusantro karto daugiau, o kur jiems statyti automobilius?“ – retoriškai klausė darželio direktorė Laura Šeske.

Konfliktas dėl vietos darželinukų tėvų mašinoms kilo su kaimynystėje esančių namų gyventojais.

Tėvai į darželį patekdavo iš Rumpiškės gatvės įsukę į daugiabučių kiemą.

Ten palikę mašinas, žmonės nuvesdavo vaikus į ugdymo įstaigą.

Tačiau prie įvažos į kiemą buvo pastatytas draudžiamasis kelio ženklas. Vietiniai gyventojai fiksuodavo tėvų mašinas, jei tik jos sustodavo jų kieme, ir skųsdavo pažeidėjus policijai.

Ženklą jau nukėlė

Paaiškėjo, kad savivaldybėje buvo suderintas vieno kelio ženklo („Nurodyto transporto eismas draudžiamas“) pastatymas, o įrengtas buvo kitoks – „Motorinių transporto priemonių eismas draudžiamas“.

Galų gale buvo nuspręsta, kad kelio ženklą reikia perkelti į darželio teritoriją ir pastatyti prie įvažos į darželio kiemą.

„Patys tėvai sutiko su tuo, kad negerai leisti į darželio kiemą važiuoti automobiliams. Nesaugu dėl vaikų. Siaurame kieme dar ir automobiliai apsisukinėtų, o tai nėra gerai. Tėvų automobiliams yra skirtos vietos Rumpiškės gatvėje“, – patikino L. Šeske.

Tačiau šias vietas dažniausiai užima patys Rumpiškės gatvės gyventojai, todėl tėvams iš tiesų nėra kur palikti savų automobilių.

Žmonėms siūloma mašinas palikti prekybos centro ar bažnyčios aikštelėje. Po to jie ratais turėtų maltis po kvartalą, kad atvestų savo vaikus į darželį. Kiekvieną kartą tėvai turėtų susimokėti ir rinkliavą už automobilių stovėjimą.

Tai ir erzina tėvus, nes jie taip pat jaučia įtampą, lyg būtų kokie nors nelegalai.

Ginčas: baudas už kelio ženklo nepaisymą vis gaudavę darželinukų tėvai pasiekė pergalę – išsiaiškinus, kad ženklas yra neteisėtas, nuobaudos buvo anuliuotos. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Klausimai dėl ribų

Klaipėdos savivaldybė sulaukė dar vieno skundo dėl situacijos šiame darželyje. Vienas iš tėvų valdininkų užklausė, ar gali būti tiesa, kad greta esančio gyvenamojo namo naudai yra atriektas valstybinės žemės rėžis?

Vogti yra negražu.

Paaiškėjo, kad nuogąstavimai išties turi pagrindo.

Klaipėdos savivaldybės Žemėtvarkos skyriaus vedėja Raimonda Gružienė prisiminė, kad apie 1998-uosius gretimo namo gyventojai iš tiesų buvo kreipęsi dėl sklypo ribų.

„Savivaldybė nenuomoja ir neparduoda valstybinės žemės. Tuo metu šias funkcijas vykdė Klaipėdos apskrities viršininko administracija. Veikiausiai kaimynai kreipėsi dėl galimybės įsigyti valstybinės žemės. Gal pastatas koks nors stovėjo, sandėliukai kokie nors?“ – svarstė R. Gružienė.

Reikalas pavyko – Rumpiškės gatvės 10-ojo namo gyventojams buvo suformuotas kur kas didesnis sklypas.

„Darželis savo sklypo ribas įregistravo apie 2014-uosius. Datas reikėtų tikslinti, nes kalbu iš atminties. Gal kažkada darželis turėjo aikštelę. Negaliu pasakyti, bet anuomet sklypo ribas nustatė savivaldybė, o žemę privatininkams pardavė Klaipėdos apskrities viršininko administracija, kurios funkcijas vėliau perėmė Nacionalinė žemės tarnyba“, – kalbėjo R. Gružienė.

Raimonda Gružienė. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Rumpiškės gatvės 10 namui buvo suformuotas netipiškos formos sklypas, jo dalis įsirėžia į darželio pusę.

Tačiau R. Gružienė akcentavo, jog dviejų greta esančių namų gyventojai turėtų suprasti, kad įvažai į darželį yra nustatytas servitutas, o tai reiškia, kad važiuoti keliu niekas negali drausti.

Turėtų valdyti didesnį sklypą

Sklypų ribas bet kuris gyventojas gali pasitikslinti Registrų centro sukurtame portale regia.lt.

Darželio vadovė L. Šeske, žiūrėdama į pažymėtas darželio sklypo ribas, buvo šokiruota.

„Mūsų sklypas yra kur kas didesnis, nei kaimynai atsitvėrė. Šiuo metu esanti tvora eina išilgai įvažos, o pats sklypas tęsiasi iki kito pastato, kuris dabar atsidūrė kaimyniniame sklype. Kas ir kodėl taip atitvėrė, neaišku. Aš čia dirbu tik nuo praėjusių metų rugsėjo. Nežinau, kas vyko anuomet“, – stebėjosi L. Šeske.

Problemą atskleidė tvora

R. Gružienė patikrino savivaldybės valdomą informaciją ir pastebėjo, kad darželis aptvertas vienodos išvaizdos tvora.

„Ar tik darželis nebuvo naujai aptvertas? Vadinasi, jei tvora jų, gali imti ir perstatyti. Jei tai būtų svetima tvora, kuria atitverta valstybinė žemė, tektų kreiptis į Nacionalinę žemės tarnybą, kad būtų patikslintos ribos ir duotas nurodymas nukelti tvorą. Vogti yra negražu. Jei kažkieno norai yra didesni, nei numato teisės aktai, negražu taip daryti“, – sakė R. Gružienė.

„Vėtrungėlės“ vadovė L. Šeske paklausė senesnių darželio darbuotojų, kaip vyko tvoros statyba.

„Darbuotojai kelia versiją, kad anuomet tvora buvo pastatyta senosios tvoros vietoje. Tikėtina, kad ją statė tiesiog netikslindami, vietoje senosios“, – tikino L. Šuske.

Atsitvėrė: darželio „Vėtrungėlė“ žemės sklypas sumažėjo, kai gretimo namo gyventojai panoro įsigyti valstybinės žemės rėžį. Tačiau suformavus sklypą, tvoromis buvo atitverta ir dalis darželio žemės. Dabar šią mįslingą istoriją priversta narplioti „Vėtrungėlės“ direktorė L. Šeske. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Didės erdvė

Darželio direktorė, netikėtai aptikusi, kad jos įstaiga turi kur kas daugiau žemės, ėmė svarstyti, ką galima būtų padaryti.

„Bet tai čia kiek žemės dar? Juk čia būtų galima įrengti kelias automobilių stovėjimo vietas. Na, gerai, jei ne tėvelių mašinoms sustoti, tai patiems darbuotojams. O gal ir aikštelę būtų įmanoma suplanuoti. Reikia pirma išmatuoti“, – kalbėjo L. Šeske.

Kadangi darželio kiemas yra labai siauras, jame sunkiai apsisuka automobiliai.

Ar užtektų vietos pagal reikalavimus įrengti vietas tėvų automobilių sustojimui, turės pasakyti transporto specialistai.

„Darželis turės bent jau galimybę pasvarstyti. O gal įmanoma laikinas vietas padaryti“, – sakė R. Gružienė.

Įstaigos vadovė tikino, kad erdvės darželio sklype jau netrukus bus daugiau.

„Esame užsakę beverčių krūmų išpjovimo paslaugą. Visa tai išpjovus, jau daugiau vietos būtų. Kaip tik pats laikas bus svarstyti, ką mums galima būtų čia įrengti“, – tvirtino L. Šeske.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To free

To free portretas
Kokie vėjai turi būt žmogaus galvoje, kuris užsispiria privačioj valdoj parkuot automobilį, o kai jam neleidžia, ima grasint tą privačią nuosvabę konfiskuot savo patogumui...

For free

For free portretas
Rumpiskes 10 namo pikti gyventojai per savo pykti ir pavyda neteks dar ir žemės, vietoj to kad ramiai butu gyvene. Lazda turi du galus skundi kitus, bet pasirodo patys nelegaliu dalyku prisidare pilna, ženklai nelegalus, žeme užimta ir t.t.

Rumpiškė

Rumpiškė portretas
Ir vėl šitas laikraštukas rašo niekinius straipsnius. Kodėl apklausiama tik viena pusė? Vietinius gyventojus nuteikia lyg kažkokius nusikaltėlius, nors realiai yra tik saugoma teisė į privačią valdą. Visiška žurnalistinė gėda.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

  • Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pasikeitė neatpažįstamai
    Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pasikeitė neatpažįstamai

    Šiandien išaušo klaipėdiečių ilgai laukta diena – duris lankytojams po rekonstrukcijos atvers Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras. Penkerius metus be savo namų dirbę teatralai kvies ne tik mėgautis pastatymais, bet ir įve...

    23
  • Klaipėdoje baigti Baltijos prospekto sankryžos rekonstrukcijos darbai
    Klaipėdoje baigti Baltijos prospekto sankryžos rekonstrukcijos darbai

    Klaipėdoje pabaigti Baltijos prospekto, Šilutės plento ir Vilniaus plento žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai, pranešė miesto savivaldybė. ...

    4
  • Žada vėjus ir darganą
    Žada vėjus ir darganą

    Sinoptikai nieko gero artimiausioms dienoms nežada – bus šalta, vėjuota, o kai kuriomis dienomis galime sulaukti ir šlapdribos. Malonesnių orų galima tikėtis tik ateinančios savaitės pabaigoje. ...

    3
  • „Orlen Lietuva“ atlygino 146 tūkst. eurų į jūrą išsiliejusios naftos sukeltą žalą
    „Orlen Lietuva“ atlygino 146 tūkst. eurų į jūrą išsiliejusios naftos sukeltą žalą

    Naftos importo ir perdirbimo bendrovė „Orlen Lietuva“ teigia atlyginusi aplinkosaugininkų nustatytą 146,4 tūkst. eurų žalą, kai vasario pradžioje Baltijos jūroje ties Būtingės naftos terminalu išsiliejo beveik 2 tonų naftos. ...

    6
  • Dėl asfalto sodų bendrijoje – intrigos
    Dėl asfalto sodų bendrijoje – intrigos

    Už kelių kilometrų nuo uostamiesčio esanti sodų bendrija „Tolupis“ turėjo įveikti sudėtingą iššūkį dėl asfalto tiesimo. Sodininkus ne tik teko įkalbinėti prisidėti prie projekto. Atsirado ir sunkiai suvokiamų reakcij...

    5
  • Dėl Vingio perėjos – diskusijos
    Dėl Vingio perėjos – diskusijos

    Dėl Vingio pasažo požeminės perėjos vis dar nepriimti sprendimai. Tokią padėtį veikiausiai lėmė darbų atlikimo kaina, kuri gerokai didesnė, nei tikėtasi. Tad klausimą, palikti požeminę perėją ar įrengti antžeminę, ketinama pakartotinai kel...

    6
  • Lietuvos jūrų muziejaus turo Aukštaitijoje startas – Utena
    Lietuvos jūrų muziejaus turo Aukštaitijoje startas – Utena

    Lietuvos jūrų muziejus 45-ąjį sezoną pradeda įspūdingu projektu „Su jūra mes didesni“, kuris iki rudens jūrinės Lietuvos idėjas skleis labiausiai nuo Baltijos nutolusiame regione – Aukštaitijoje. ...

  • Lauko džiovyklos prie daugiabučių namų – aktualios?
    Lauko džiovyklos prie daugiabučių namų – aktualios?

    Lauko džiovyklos prie daugiabučių namų uostamiesčio gyventojams – vis dar aktualios. Tačiau daugelyje kiemų jos pamažu naikinamos, kadangi prioritetas teikiamas mašinų vietų, vaikų žaidimų aikštelių, suoliukų, žaliųjų plot...

    24
  • Klaipėdiečius siutina kriokiantys automobiliai
    Klaipėdiečius siutina kriokiantys automobiliai

    Uostamiesčio gyventojams įgriso naktimis triukšmingais automobiliais važinėjantys ir ramybės neduodantys jaunuoliai. Pareigūnai tikina, kad triukšmą keliančios modifikuotos automobilių išmetimo sistemos ne visais atvejais neatitin...

    26
  • Klaipėdos kapinėse įjungtas vandens tiekimas
    Klaipėdos kapinėse įjungtas vandens tiekimas

    Artimųjų amžinojo poilsio vietas lankantys klaipėdiečiai jau gali naudotis vandens čiaupais. Prižiūrėtojai įjungė vandens tiekimą Lėbartų ir Joniškės kapinėse. ...

    5
Daugiau straipsnių