Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl griaunamų sienų – kaimynų nerimas

2010-01-27 12:08
Tvarka: pertvaras išgriauti nusprendę šeimininkai turi pasirūpinti statybinių atliekų sutvarkymu – tam reikia įsigyti specialų konteinerį.
Tvarka: pertvaras išgriauti nusprendę šeimininkai turi pasirūpinti statybinių atliekų sutvarkymu – tam reikia įsigyti specialų konteinerį. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Daugiabučių namų gyventojai, baimindamiesi su visu turtu įgriūti į aukštu žemiau esantį kaimynų butą, verčia akylai sekti, kokius remonto darbus šie atlieka. Kilus abejonėms, į pagalbą pasitelkiami specialitai.

Namas vibruoja ir dreba

Tiltų gatvės 20 namo trečiame aukšte gyvenančią klaipėdietę išgąsdino aukštu žemiau esančiame bute atliekami statybos darbai. Neapsikentusi triukšmo, darbininkų drausminti nuėjusi moteris pamatė, jog patalpoje išgriautos beveik visos sienos.

„Paprašiau parodyti leidimą šiems darbams, bet jie to nepadarė. Pamaniau, kad sienas išgriovė savavališkai. Namas senas. Vibruoja. Užtenka autobusui pravažiuoti ir visas butas dreba. Bijau, kad vieną dieną imsiu ir įlūšiu pas juos į apačią su visu turtu. Pinigų butui apdrausti neturiu“, – nuogąstavo klaipėdietė.

Tiltų gatvės 20 daugiabučio namo antrame aukšte patalpas įrenginėja pirmame aukšte esantis salonas „Odos imperija“. Įmonės vadybininkas Vytautas Serapinas tvirtino, jog bute nieko neteisėto nedaroma – griaunamos nelaikančiosios sienos, o pertvaros, kurioms griauti leidimo nereikia.

Skundai pasiteisina ne visi

Tačiau kaimynė dėl savo abejonių kreipėsi į Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos Klaipėdos teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyrių. Tačiau specialistai nuvykę į vietą patviritno, jog ten nieko neleistina nevyksta.

„Bute griaunamos tik pertvaros. Pažeidimų nėra. Pakvietėme sunerimusią moterį, viską parodėme. Ši atsiėmė skundą“, – pasakojo skyriaus vyriausioji specialistė Violeta Mediucha.

Klaipėdos savivaldybės Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjas Gediminas Pocius tvirtino, jog nusiskundimų dėl nelegaliai griaunamų sienų sulaukiama daug, tačiau pasiteisina tik maža dalis.

„Žmonės girdi, mato, jaučia, kas vyksta kaimynystėje. Į mus kreipiasi, kai turi abejonių, baimių, kad kaimynų vykdomi statybų darbai gali pakenkti jų turtui. Paprastai žmones tenka nuraminti, kad nieko blogo nevyksta – griaunamos pertvaros, keičiama grindų danga ar langai“, – aiškino vedėjas.

Pertvaroms leidimo nereikia

Anot G.Pociaus, ar statybos darbams reikia leidimo, priklauso nuo jų rūšies. Norint bute išgriauti pertvaras, leidimo nereikia. Tačiau remontą atliekantis buto šeimininkas privalo pasirūpinti statybinėmis atliekomis.

Jis privalo prie namo pasistatyti specialų konteinerį, turėti dokumentus, įrodančius, kas pasirūpins atliekų sutvarkymu.

„Svarbu, kad statybinės atliekos nebūtų metamos į buitinių atliekų konteinerius, netaptų našta daugiabučio namo gyventojams. Dabar dažnai būna, jog už kaimyno statybinio laužo išvežimą turi mokėti visi gyventojai“, – pasakojo G.Pocius.

Sienas atskiria ne visi

Sudėtingesnės procedūros laukia atliekant kapitalinį remontą ar buto rekonstrukciją. Šiems darbams reikia gauti statybos leidimą, parengti techninę dokumentaciją, projektą. Anot G.Pociaus, dėl nekvalifikuotai išgriautos laikančios sienos gali įvykti pastato konstrukcijų deformacija, atsirasti įtrūkimai, plyšiai.

„Perplanuojant būtą galima griauti ir laikančias konstrukcijas, tokie darbai atliekami į pagalbą pasitelkiant specialistus. Jie įvertina, kaip organizuoti darbus, kad neįvyktų deformacija ar griūtis“, – teigė vedėjas.

Tikrinti nusiskundimų dėl remontų butuose vyksta savivaldybės arba Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos Klaipėdos teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus specialistai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų