Dienraščio publikacija išjudino ledus

Po dienraščio "Klaipėda" publikacijos apie tai, kaip savimi pasirūpinti nepajėgiančių žmonių butas virto infekcijos židiniu, iš kurio į aplinką sklinda smarvė ir parazitai, staiga sujudo visos atsakingos tarnybos. Kaimynai teigė, kad neįgalius gyventojus ėmė lankyti visi, kurie anksčiau čia esą bėdos nematė.

Kryžiaus keliai dėl smarvės

Prieš savaitę "Klaipėda" rašė (A.Dykovienė. "Už durų – infekcijos bomba", 2017 08 08) apie Sportininkų g. 28 gyvenančią senyvą sutuoktinių porą. Abu žmonės yra neįgalūs.

Vyras tuštinasi lovoje, nes iki tualeto ne visada sugeba nueiti. Kitame kambaryje guli jo žmona po insulto, ji suparalyžiuota. Pati ji irgi nesusitvarko. Juos esą prižiūri niekur nedirbantis, taurelės nevengiantis jos brolis.

Kaimynai tikino dūstantys nuo smarvės, tvaikas iš kaimynų buto skverbiasi ne tik pro lauko duris į laiptinę, bet ir pro ventiliacijos angas, net per sienas. Po namą ėmė sklisti parazitai.

Žmonės pradėjo ieškoti, kas galėtų padėti kaimynams ir, kaip teigia, nuėjo kryžiaus kelius.

Klaipėdos miesto socialinės paramos centro atstovai apgailestavo, kad niekuo negali padėti, nes patys žmonės to nenori. Pasiūlyta skambinti į savivaldybės Viešosios tvarkos skyrių.

Gyventojai kreipėsi į Viešosios tvarkos skyrių. Ten, išdėstę problemą, išgirdo keistą klausimą, gal esą jie nori ligotus kaimynus iškraustyti.

Galiausiai buvo pasakyta, kad savivaldybė niekuo padėti negali, nes čia yra privatus būstas, reikia kreiptis į daugiabučio administratorių. Pastarasis patarė kreiptis į teismą.

Viešumo galia

Po dienraščio publikacijos įvyko neįtikėtinos permainos. Sportininkų gatvės gyventojai buvo apstulbę, kaip staiga visiems parūpo iki šiol buvę neįdomūs merdintys žmonės.

"Važiuoja tarnyba po tarnybos, prasidėjo sujudimas. Atsiliepė to ligoto kaimyno dukra. Ji kažkada bandė tėvui padėti, bet jis atsisakė. Negaliu atsistebėti, kol vaikščiojau pati po institucijas ir bandžiau pagelbėti tiems žmonėms, man visur durys buvo uždarytos, po straipsnio neįtikėtinai viskas pasikeitė. Įvyko kažkoks stebuklas", – stebėjosi neįgalių gyventojų kaimynė Rasa (vardas pakeistas – A.D.).

Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadovė Diana Stankaitienė patvirtino, kad pati asmeniškai su savo kolegėmis buvo nuvažiavusi į minėtą butą.

"Liūdna, bet esame matę 50 kartų liūdniau. Patikrinome šaldytuvą, maisto ten yra. Nenuneigsiu, tvyro skurdo ir nevalyvumo kvapas. Tam žmogui nėra nustatyta jokia negalia. O kol to nėra, jokios socialinės paslaugos nėra teikiamos. Dabar atsirado dukra, ji pradėjo juo rūpintis. Stebėsime, žiūrėsime, kaip jiems ten sekasi. Kol kas šie žmonės bus namuose, kaimynai to nori ar nenori", – dėstė D.Stankaitienė.

Stebinantis vadovo pavyzdys

Ligonio dukra kreipėsi į šeimos gydytoją, kad gautų siuntimą pas psichiatrą. Moteris su tuo dokumentu nuėjo į Psichikos sveikatos centrą, pas vyriausiąjį gydytoją Aleksandrą Slatvickį pasitarti.

Gydytojas išsyk pasiteiravo, ar čia tas pats žmogus, apie kurį pasirodė straipsnis. Tai patvirtinus, A.Slatvickis iniciatyvos ėmėsi pats, nes didžioji dalis jo kolegų šiuo metu atostogauja.

"Visi vyriausieji gydytojai dar dirba ir kaip paprasti gydytojai, išskyrus tuos, kurie nedirba. Aš esu psichiatras ir, kai nėra kam, dirbu bei dirbsiu visą gyvenimą. Čia buvo skubus atvejis, kitaip pasielgti negalėjau. Tam žmogui reikalinga pagalba ir priežiūra, slauga, nesu tikras, kad toje aplinkoje, kur jis yra dabar, juo deramai rūpinamasi", – pabrėžė A.Slatvickis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zenonui

Zenonui portretas
marš morkų ravėti, o ne kriuksėk prie klaviatūros. Kiek pats esi gero tūlo nepažįstamo vargetos labui padaręs, a? Parodyk dar vieną kokį viršininką, kuris šiandien nebijotų į šūdą įlipti?

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
Jeigu Statvickis būtų ne psichiatras-būtų paskutinis kvailys, jeigu nesureaguotų. Tokie žmonės žino kur ir kada pasireikšti.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių