Dilema Klaipėdoje: kas reziduos atkurtame pilies bokšte?

Klaipėdoje ruošiamasi atkurti pilies didįjį bokštą. Projektui įgyvendinti siekiama Lietuvos ateities ekonomikos DNR plane numatytų lėšų. Tiesa, vis dar tiksliai nėra sutarta, kas atstatytame bokšte įsikurs.

Vakar miesto valdžiai pristatytas Klaipėdos pilies didžiojo bokšto atkūrimo projektas.

Su bokšto atstatymo projektiniais pasiūlymais nuotoliniu būdu buvo supažindinta dar per karantiną. Pristatymas transliuotas platformoje "YouTube".

Siūloma atkurti autentišką bokšto išorę, o viduje numatoma lengvumo įspūdį suteikianti metalinė laiptų konstrukcija, bokšto viršuje – apžvalgos aikštelę primenanti erdvė.

Viešajame svarstyme buvo minima apie galimybę bokšto erdvėje įrengti ekspoziciją, tačiau, kokia ji galėtų būti, tiksliai nežinoma, mat reikia įvertinti tai, kad bokšto viduje nenumatomas šildymas.

"Jeigu nešildoma, kyla klausimas, ką galima eksponuoti. Jeigu su projekcijomis, ar tai veiks žiemą, kai bus šaltis", – dvejojo Klaipėdos mero pavaduotojas Arūnas Barbšys.

Vis dėlto tokiame statinyje projektuotojai nesiūlo įrengti šildymo, mat nemažą dalį patalpos tektų panaudoti vien būtiniems priešgaisrinės saugos reikalavimams įgyvendinti.

Numatoma, kad šildomas bus tik pirmasis bokšto aukštas.

Tiksliai neaišku ne tik dėl ekspozicijos, bet ir dėl to, kokia įstaiga galėtų įsikurti šildomame bokšto aukšte.

Viešajame svarstyme buvo minima apie galimybę bokšto erdvėje įrengti ekspoziciją, tačiau, kokia ji galėtų būti, tiksliai nežinoma.

Būta siūlymų, kad čia galėtų persikelti Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centras, tačiau galutinių sprendimų nėra.

"Vis dėlto reikia apsispręsti, kas ten bus. Čia pasiūlyta, kad pirmas aukštas būtų šildomas, o viršus – daugiau apžvalgai ir nešildomas. Pagal tai reikia žiūrėti, kas ten įsikurtų. Reikia sprendimų ir nutarti", – teigė A. Barbšys.

Aiškaus verdikto dar nėra ir dėl projekto finansavimo.

Klaipėdos mero pavaduotojas teigė, kad pinigų bokštui atstatyti miestas tikisi iš Lietuvos ateities ekonomikos DNR plano. Tačiau dar nėra žinoma, ar pinigai bus skirti.

Pasak vicemero, pristatyme dalyvavę kultūros paveldo specialistai atkreipė dėmesį į tai, kad atkuriant bokštą vertėtų skirti ypatingą dėmesį tam, kas yra išlikę – pamatams, grindiniui – ir galimybėms eksponuoti autentiką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>suskiui

>suskiui portretas
o kad mūsų visų miestas ir vienintelis Lietuvos uostamiestis tai nieko tokio? Sustatė žulikai prie valdžios savo gaujos narius ir daro ką nori. Kodėl apsileidėliams dėl kurių griūva miestas, neįsukama į sikną dešimttūkstantinės baudos? Savivaldybė tą gali daryti net be Vilniaus palaiminimo..Vietoje to tik lengvatinius žemės mokesčius tokiems miesto valdžia suteikia

suskiui

suskiui portretas
visi pastatai kažkieno privatizuoti ir turi savo šeimininkus.O kad jie nesirūpina savo turtu ne suskių problemos

suskiai miesto organizuotojai ir tvarkytojai

suskiai miesto organizuotojai ir tvarkytojai portretas
pristatė Klaipėdą stikloidu. Senamiestis griuva. Karališkas paštas giūva. Pasižiūrėkit pravažiuodami kiek tuščiu patalpu. Negyvu namu. Tik trinkelės klojamos visur. Daugiamečiai medžiai liko tik prie Danės. Ir dykynė be žmoniu. Klaipėdos centras nuo Parko iki seno turgaus paverstas negyvenamu o valdžia vistiek laiko suspaudus niekam neatiduoda neparduoda/iperkama kaina/ ir vis daugina naujas nenaudojamas erdves. Nuomot ten irgi nieks nenori.Kas eis i retai žmoniu gyvenama zona?Atgyja tik vasarą
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių