Dirbtinis intelektas – jau ir operacinėje

  • Teksto dydis:

Trečiadienį Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) pirmą kartą buvo atlikta robotinė operacija pasitelkiant dirbtinį intelektą. Šis naujas proveržis chirurgijos srityje prisideda ne tik prie visokeriopos naudos pacientui, bet ir palengvina chirurgų darbą, gydymo įstaigos funkcionalumą.

Nauda – visiems

KUL – pirmoji ir kol kas vienintelė gydymo įstaiga Lietuvoje ir Baltijos šalyse, kurioje įdiegta bei sėkmingai plėtojama robotinė chirurgija.

2018 m. lapkričio 19 d. čia buvo atlikta pirmoji robotinė operacija. Iki 2023 m. jau atlikta apie 900 tokių operacijų.

Pažymima, kad KUL – aktyviausias robotinės chirurgijos centras ne tik Baltijos šalyse, bet ir visoje Europoje.

„Labiausiai orientuojamės į naudą pacientui, nes tikime, kad robotinės operacijos yra tikslesnės, preciziškesnės, tikėtina, sukeliančios mažiau pašalinių funkcinių sutrikimų operuojant onkologinius ligonius. Yra įvairios dirbtinio intelekto savybės ir moduliai. Kol kas turime penkis ar šešis modulius, bet jų kiekvienais metais atsiras vis daugiau“, – teigė KUL Chirurgijos departamento vadovas prof. habil. dr., robotinės chirurgijos pradininkas Lietuvoje Narimantas Evaldas Samalavičius.

Narimantas Evaldas Samalavičius. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Operuoja ne robotas

Trečiadienį vykusios operacijos metu pacientui buvo pašalintas storosios žarnos vėžys. Tokių operacijų šioje ligoninėje jau atlikta apie 150, bet tądien pirmą kartą buvo panaudotos kelios dirbtinio intelekto savybės.

Robotinė chirurgija – chirurgijos ateitis.

„Robotas neoperuoja, operuoja chirurgas, padedamas roboto. Čia ir yra visa esmė. Vadovaujama robotui, jis atkartoja judesius, veiksmus, bet dirbtinio intelekto pagalba kai kurie judesiai – dar tikslesni“, – paaiškino KUL Akušerijos-ginekologijos klinikos vedėjas Raimondas Šiaulys.

KUL robotinė chirurgija vystoma trimis kryptimis: pilvo chirurgijos, urologijos ir ginekologijos.

Tai – chirurgijos ateitis

Robotinės chirurgijos operacijoms skirtos įrangos kaina gali siekti nuo vieno iki kelių milijonų eurų.

Specialistų nuomone, didelė tikimybė, kad per kelerius metus ir kitose Lietuvos gydymo įstaigose atsiras galimybė panaudoti robotinę chirurgiją.

„Prieš dešimt metų vyko didelės diskusijos, ar robotinė chirurgija iš tiesų yra reikalinga, kokia yra jos vieta, ar ji nėra per brangi, o šiandien jokių abejonių nėra, kad robotinė chirurgija – chirurgijos ateitis“, – sakė N. E. Samalavičius.

Tikimasi, kad ateityje ši sritis tobulės, ir dirbtinis intelektas padės atlikti dar sudėtingesnius chirurginius veiksmus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pil.

Pil. portretas
Smagu girdėti ,palengvins chirurgų darbą.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių