Ekstremalios ekskursijos vandens keliais

Vis populiarėja ekskursijos į įvairias katastrofų, ledynų tirpimo, nuskendusių laivų vietas, povandeninius laivus.

Povandeninis turistų nardymas

Įvairiose pasaulio vietose galima išvysti vis labiau populiarėjančią povandeninio nardymo atrakciją specialiais povandeniniais laivais.

Pirmuoju turistiniu povandeniniu laivu yra laikomas 28 m ilgio Rusijos povandeninis laivas „Neptune“. Jis buvo pastatytas 1991 m. po Sovietų Sąjungos griūties įprastų karinių užsakymų netekusioje vienoje iš Rusijos gamyklų. Šis laivas buvo skirtas povandeniniam turistų nardinimui iki 30 – 40 m. Jis turėjo 22 didžiulius apžvalgos iliuminatorius.

Povandeninis turistų nardinimas šiuo laivu buvo pradėtas 1992 m. Laivas kurį laiką netgi teikė atrakciją turistams Karibų jūros baseine, AntigvOS salose. Per dieną jis atlikdavo po 6-7 nardymus. Laivas priklausė Rusijos ir Italijos bendrai įmonei. Jau kurį laiką šis nenaudojamas laivas stovi vienoje iš Rusijos gamyklų.

Ir dabar šiltuose kraštuose yra net kelios dešimtys panašios atrakcijos nedidelių povandeninių laivų. Nedidelius povandeninius laivelius turizmo reikmėms gamina Suomijos, Kanados laivų statytojai. Jie taip pat turi didelius iliuminatorius, gali panerti į kelių dešimčių metrų gylį. Tai leidžia tais laiveliais plaukiantiems žmonėms pajusti povandeninio pasaulio žavesį.

Nedidelius povandeninius laivelius turizmo reikmėms gamina Suomijos, Kanados laivų statytojai.

Povandeninis laivelis yra netgi garsiajame Lochneso ežere. Žmonės juo neria į gelmę tikėdamiesi pamatyti Lochneso pabaisą, bet jos išvysti niekam taip ir nepavyko.

Į Černobylį - ir su laivu

Šiomis dienomis Baltarusijos ir Ukrainos upių uostų atstovai susitarė atidaryti naują turistinį upių maršrutą. Iš Ukrainos sostinės Kijevo laivas plaukiotų iki Baltarusijos Mozyrio miesto. Įdomiausia šio maršruto dalis tai, kad laivas užsuktų į Pripetę, iš kur jo keleiviai galėtų pamatyti sprogusią Černobylio atominę elektrinę, jos sarkofagą.

Tokio dviejų parų maršruto koncepciją pristatė bendrovė „Baltarusijos jūrų laivininkystė“. Jai buvo iš esmės pritarta. Jei viskas pasisektų taip, kaip buvo tartasi, naujas vandens turizmo maršrutas galėtų būti atidarytas jau kitais metais.

Vidmanto Matučio nuotr.

Šiais metais iš Ukrainos sostinės Kijevo buvo rengiamos ekskursijos į sprogusios Černobylio atominės elektrinės zoną, mirusius kaimus ir uždarąją Pripetę. Ekskursijos sulaukė didžiulio pasisekimo.

Šiais metais iš Ukrainos sostinės Kijevo buvo rengiamos ekskursijos į sprogusios Černobylio atominės elektrinės zoną, mirusius kaimus ir uždarąją Pripetę.

Sukurtas netgi specialus tokių ekskursijų internetinis puslapis „Chornobyl.com.ua“. Jame skelbta, kad ukrainiečiams turas į Černobylį kainuoja 45 JAV dolerius, užsieniečiams –  nuo 89 iki 109 JAV dolerių. 

Povandeniniai laivai-muziejai

Nemažai žmonių turi svajoja apsilankyti tikrame atominiame povandeniniame laive. Į povandeninį atominį laivą pavyksta pakliūti tik nedaugeliui.

Į juos ekskursijos nerengiamos, bet vienas kitas žurnalistas sugeba pakliūti pagal griežtą susitarimą, kad ne viską fotografuos. Povandeninių atominių laivų vidaus nuotraukų internete gali išvysti, bet niekur nėra parodyta, kaip atrodo jų raketiniai užtaisai, kurie vis dar laikomi paslaptyje.

Buvusius povandeninius laivus galima pamatyti ir dalyje Europos muziejų. Visi jie buvę dyzeliniai laivai ir nė vieno atominio povandeninio laivo.

Talino jūrų ir oro pajėgų muziejuje yra prieškario Estijos karinio jūrų laivyno povandeninis laivas „Lembit“.

Sovietinių laikų dyzelinį povandeninį laivą S-189 galima išvysti Sankt Peterburgo jūrų muziejuje, kur jis yra nuo 2017 m. Šis nuo 1954 m. naudotas laivas 1990 m. nuskendo Kronštate. Vienas Sankt Peterburgo verslininkas, buvęs povandenininkas, jį iškėlė, suremontavo ir pavertė muziejumi.

Nuo 2000 m. Kaliningrade prie Pasaulio okeano muziejaus krantinių stovi B-413 modelio sovietinis dyzelinis povandeninis laivas. Jis Atlanto vandenyne ir Viduržemio jūroje patruliavo nuo 1969 iki 1990 m.

Nemažai muziejais virtusių povandeninių laivų yra ir Vokietijoje Laboe, Bremerhaveno, Hamburgo miestuose. Dauguma tų laivų yra buvusios nacių U klasės marinos iš Antrojo pasaulinio karo laikų. Jos buvo paskandintos, bet  ištrauktos iš jūros dugno, restauruotos ir naudojamos kaip muziejiniai eksponatai.

Muziejų buvusiuose povandeniniuose laivuose yra ir kitose Europos šalyse, Amerikoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kas paaiškins

Kas paaiškins portretas
Iš Černobylio avarijos daro neblogą bizniuką. Kažin ar tai nėra pavojinga?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių