Pereiti į pagrindinį turinį

Gamtos stichijos pakėlė vaisių ir daržovių kainas

2010-09-06 05:00
Prognozė: dėl prasto derliaus Lietuvoje bei visoje Europoje rudenį labiausiai turėtų pabrangti kopūstai, obuoliai ir bulvės.
Prognozė: dėl prasto derliaus Lietuvoje bei visoje Europoje rudenį labiausiai turėtų pabrangti kopūstai, obuoliai ir bulvės. / "Shutterstock" nuotr.

Pasaulyje siautėjusių gamtos stichijų padariniai jau jaučiami. Dėl suniokoto derliaus prekybos centruose ženkliai išaugo kai kurių daržovių ir vaisių kainos.

Citrinas nušaldė sniegas

Uostamiesčio parduotuvėse kilogramas česnakų dabar kainuoja 16–18, o citrinų – 8–10 litų. Prieš mėnesį jų įsigyti buvo galima dar kone perpus pigiau. Česnakai liepos pabaigoje parduotuvėse kainavo 9,99 lito už kilogramą, o kilogramo geltonųjų citrinų kaina tesiekė 5,99 lito.

Kiti vaisiai ir daržovės kol kas taip daug dar nepabrango.

Anot didžiausios vaisių ir daržovių importuotojos bendrovės "Augma" direktoriaus Dariaus Kasmačiausko, šoktelėjusias citrinų ir česnakų kainas lėmė jų augimui nepalankios gamtinės sąlygos.

"Didžiausią įtaką kainoms padarė anomalūs gamtos reiškiniai – ant citrinų Argentinoje iškrito sniegas ir šios sušalo. Dėl to jų derlius labai prastas. Kiek vėliau bus nuimtas Pietų Afrikos šalyje esantis citrinų derlius, tuomet jų kaina šiek tiek koreguosis", – situaciją komentavo D.Kasmačiauskas.

Česnakai, anot pašnekovo, kainuoja brangiau taip pat dėl jaučiamo jų stygiaus. Tačiau jis pabrėžė, jog jau netrukus Kinijoje bus nuimtas naujas jų derlius ir šių daržovių kainos vėl sumažės.

Brangs viskas

Vis dėlto D.Kasmačiauskas patikino, jog tai tik kainų augimo pradžia – netrukus pradės brangti ir kiti žemės ūkio produktai. Tačiau kokios daržovės ir kiek galėtų pabrangti, jis teigė atsakyti kol kas negalintis.

"Šie metai – tokie keisti, gamta iškrėtė tiek pokštų, jog sunku ką nors prognozuoti. Kiek, kokios daržovės ir vaisiai galėtų kainuoti, negaliu nuspėti. Bet kad kainos kils – faktas. Daugiausia brangs daržovės, nes jų derlius nukentėjo labiausiai", – patvirtino pašnekovas.

Netrukus parduotuves turėtų pasiekti ir brangesni apelsinai, kurių daugybė Floridoje taip pat nušalo.

Daržovių kainos priklausys nuo jų derliaus, o koks jis bus, anot D.Kasmačiausko, dar neaišku.

Tokios vasaros nepamena

Direktorius pabrėžė, jog tikėtis gausaus derliaus nereikėtų – didžiausi ūkiai ir daržovių tiekėjai Lenkijoje, Čekijoje bei kitose šalyse šią vasarą dėl smarkių liūčių ir potvynių itin nukentėjo.

Jis tvirtino šioje srityje dirbantis jau daugybę metų, tačiau tokios vasaros, kai įvairios stichijos siautėtų daugelyje šalių, jis neprisimenantis.

"Tokių stichijų, kurios paliestų beveik visas šalis, dar nėra buvę. Anksčiau dėl oro sąlygų derlius prastesnis būdavo tai vienoje, tai kitoje šalyje, o šiemet faktiškai visos Europos ūkiai buvo ir po vandeniu, juos degino nepakeliami karščiai, o tai neigiamai atsiliepė derliui", – kalbėjo D.Kasmačiauskas.

Bulvių atgabens iš Australijos?

Prognozuojama, jog rudens pradžioje pigiau galbūt kainuos tik naujojo derliaus bulvės, tačiau vėliau jų kaina dėl stygiaus gerokai šoktelės.

"Faktiškai visos bulvės šią vasarą pabuvo po vandeniu, o tai reiškia, kad nemažai jų bus sugedusių, o kitos prastai laikysis. Dėl to ūkininkai bus suinteresuoti kuo greičiau parduoti, tad iš pat pradžių ims mažinti kainas", – įsitikinęs D.Kasmačiauskas.

Jis pabrėžė, jog pasaulyje yra nemažai šalių, kurių stichijos nepalietė, tačiau iš ten į Lietuvą importuoti daržoves vargu ar apsimoka.

"Pavyzdžiui, bulves galime ir iš Australijos importuoti, bet ar tai apsimokės? Daržovių atvežimas iš tolimų šalių ne tik užtruktų, bet ir kainuotų nepigiai, todėl galutinė jų kaina parduotuvėse vis tiek nebūtų maža", – paaiškino D.Kasmačiauskas.

Vis dėlto, jei bus jaučiamas daržovių stygius, jų į šalį bus gabenama ir iš tolimųjų kraštų.

Prekybininkai ieško išeities

Didžiųjų prekybos centrų atstovai taip pat patvirtino, jog tiekėjai juos jau informavo apie galimą daržovių kainų padidėjimą. Tačiau jie teigė vis tiek bandysiantys derėtis ir ieškoti išeičių, kad didelio daržovių ir vaisių kainų augimo pirkėjai nepajustų.

"Derlius dar tik nuimamas, todėl sunku pasakyti, kiek kas galėtų kainuoti ateityje. Nors jau pasigirdo kalbų, kad daržovės gerokai pabrangs, tačiau po stichijų kainų augimu mums grasino ir duonininkai, ir pienininkai. O realiai kainas pakėlė tik keli duonos gamintojai", – prisiminė prekybos tinklo "Maxima LT" atstovė Renata Saulytė.

Pasak jos, mažmeninė prekyba šalyje vis dar verčiasi itin sunkiai, vartojimas ne tik nedidėja, bet kai kuriais mėnesiais išlieka net mažesnis nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Todėl didinti kainų nesiryžtama.

"Padidėjusias kainas vis dar stengiamės dengti savo sąskaita. Jų didinti negalime, nes pirkėjai vis dar pasyvūs ir parduotuvėse pernelyg neišlaidauja. Ieškosime kitų tiekėjų, kurie pasiūlys mažiausias kainas", – paaiškino "Maxima LT" atstovė.

Be to, ji pridūrė, jog pirkėjams bus stengiamasi daugiau nei ankstesniais metais pasiūlyti lietuviškų daržovių.

Prognozės nedžiugina

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos duomenimis, nuo kaitros ir gausaus lietaus šiemet nukentėjo beveik visi šalies ūkiai. Nors itin didelių nuostolių neskaičiuojama, vis dėlto kai kuriuose Lietuvos regionuose augintojai prarado apie 30 proc. derliaus.

Apie mažesnį bulvių, daržovių ir obuolių derlių, asociacijos duomenimis, jau pranešė beveik visos ES šalys, todėl vartotojai turėtų susitaikyti su mintimi, jog šiais metais už šią produkciją teks mokėti apie 20–40 proc. brangiau nei per pastaruosius dvejus metus.

Atsižvelgiant į Lietuvos, Rusijos ir kaimyninių ES šalių derliaus prognozes, Lietuvoje labiausiai turėtų brangti kopūstai, obuoliai ir bulvės, truputį mažiau – morkos, svogūnai bei burokėliai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų