Gatvėje – trauma dėl paveldinio akmens: valdininkai susirūpino pėsčiųjų saugumu

S.Šimkaus gatvėje klaipėdietės patirta trauma paskatino valdininkus imtis priemonių, kad tamsoje būtų pažymėti paveldiniai akmenys, kurie šiuo metu stūkso šaligatvio centre be jokio ženklinimo.

Vidury šaligatvio – akmuo

Moteris savivaldybei skundėsi, kad pateko į nemalonią situaciją – pasistačiusi automobilį S.Šimkaus gatvėje ties 12-uoju namu, ji užkliuvo už nemažo akmens, apie kurio paskirtį nedaug kas žino.

"Vakare, kai matomumas nėra geras, užkliūti už šio akmens yra labai didelė tikimybė. Taip nutiko ir man. Išlipusi pasukau į pėsčiųjų taką ir užkliuvau už šio akmens. Pargriuvau, sugadinau batus, kelnes, bet svarbiausia – susižalojau koją. Akivaizdu, jog šis akmuo yra paliktas visiškai netinkamoje vietoje ir tamsiuoju paros metu yra didelė tikimybė už jo užkliuvus virsti ir nemenkai susižaloti", – skundėsi miestietė.

S.Šimkaus gatvėje yra du tokie akmenys. Vienas – ties 12-uoju namu, kitas – tarp 5-ojo ir 7-ojo namų.

Riboženkliai turėjo paskirtį

Abu akmenys turi aštrių briaunų viršuje, tačiau jų šonai nugludinti. Ką jie reiškia ir kodėl stovi istorinėje miesto dalyje?

"Tokie akmenys žymėjo įvažas į kiemus arba vartus. Jie buvo skirti vežikams, kad įsukdamas ar išsukdamas vežimas nekliudytų pastato sienos arba vartų. Moteriai patarčiau atidžiau pasižvalgyti po savo kojomis. Juk galima užkliūti už bet ko, net už medžio. Tačiau jei jau taip nutiko, verta galvoti, kaip šiuos akmenis reikėtų pažymėti", – pastebėjo Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vyriausiasis specialistas Laisvūnas Kavaliauskas.

Jis svarstė, kaip reikėtų paženklinti akmenis – galbūt atšvaitu, gal šviesiu lipduku, o gal ant grindinio sumontuota informacine lentele.

"Reikėtų ne tik, kad akmenį matytų pėsčiasis, bet ir kažkokią informaciją pateikti, kodėl jie čia stovi. Puiki idėja būtų paženklinti šiuos akmenis QR kodu, pagamintu ant šviesą atspindinčios medžiagos. Bet kuris praeivis tada galėtų pasiskaityti internete, kam tokie akmenys buvo reikalingi", – įžvelgė L.Kavaliauskas.

Specialistas spėjo, kad akmenys galėtų būti XX a. pradžios.

"Tokių akmenų yra ne vienas. Klaipėdoje jų mažiau, bet Vilniuje išlikę daug. Tačiau tai yra istorinis reliktas, juos reikia išsaugoti. Kovojome dėl tarpukario laikų stulpų ir kitų reliktų", – pastebėjo L.Kavaliauskas.

Laisvūnas Kavaliauskas: patarčiau atidžiau pasižvalgyti po savo kojomis. Juk galima užkliūti už bet ko, net už medžio.

Akmenis ženklins

"Taip neturi būti. Pėsčiųjų saugumas – pirmoje vietoje. Aišku, kad tamsu. Daviau komandą, kad kuo skubiau šie objektai būtų pažymėti. Bandykime kuo skubiau užgesinti ugnį. Kad daugiau pėsčiųjų nesusižalotų. O vėliau galvosime, kaip juos ženklinti. Paveldosaugininkai gal pateiks siūlymų", – sureagavo Transporto skyriaus vedėjas Rimantas Mockus.

Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška tikino, kad kitais metais į Kultūros paveldo registrą ketinama įtraukti tokius uostamiestyje esančius objektus – įvairius riboženklius, įvažas žymėjusius akmenis, stulpus.

"Šių akmenų išsaugojimo klausimas buvo kilęs, kai vyko šios gatvės rekonstrukcija. Buvo nuspręsta juos palikti ir išsaugoti. Nukentėjusios moters reikėtų atsiprašyti už incidentą. Tikrai nemaloni situacija. Akmenis tikrai vertėtų pažymėti. Pritariu QR kodo ir šviesą atspindinčio ženklo dėjai. Mes bendradarbiaujame su paveldo gido tinklalapiu, kuriame galima rasti informaciją apie esamus ir buvusius Klaipėdos krašte kultūros paminklus bei kultūros paveldo objektus. Tereikėtų duomenų bazę papildyti informacija apie šiuos objektus ir pagaminti šviesą atspindinčius ženklus", – kalbėjo V.Juška.

S.Šimkaus gatvėje yra rasta ir daugiau istorinių reliktų.

2015 m., kai vyko gatvės rekonstrukcija, darbininkai, nupjovę medžius ir išrovę jų šaknis, aptiko senojo Klaipėdos vandentiekio ženklų.

Maždaug pusės metro gylyje buvo aptikti senoviniai vamzdžiai ir metalinis šulinio dangtis, ant kurio vokiškai užrašyta "Memelio vandentiekis".



NAUJAUSI KOMENTARAI

vladas.

vladas. portretas
Matomai, buvo prilipusi prie telefono.

taigi

taigi  portretas
ir medžiai vidurtje šaligatvio auga! :) nieks nesiskundė dar?

Taigi

Taigi portretas
"Susirūpinę" valdininkai akmenimis pristatytais šaligatviais nevaikšto, limuzinais gatvėmis važinėja.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių