Pereiti į pagrindinį turinį

Istorikai aptiko Dramblio namą

2009-05-22 09:00
Forma: fachverko stiliaus sandėlis imtas vadinti Dramblio namu, nes jo forma priminė perpus perskeltą dramblį.
Forma: fachverko stiliaus sandėlis imtas vadinti Dramblio namu, nes jo forma priminė perpus perskeltą dramblį. / Archyvo nuotr.

Šalia "Vaivos" kino teatro archeologai mano aptikę vieno įspūdingiausių XIX a. Klaipėdoje buvusio namo pamatus. Jei hipotezė pasitvirtins, bus siekiama paminklą atstatyti.

Herkaus Manto gatvėje vietoje buvusio "Vaivos" kino teatro ketinama statyti šešis dešimties aukštų ovalo formos namus. Būsimoje statybvietėje vykstantys privalomieji archeologiniai tyrinėjimai gali atskleisti ne vieną miesto istorinės architektūros detalę.

Pasak istoriko Dainiaus Elerto, šioje vietoje buvo tikėtasi aptikti pirklio Hermano Gerlacho sunykusios rezidencijos pamatus bei vadinamojo Dramblio namo likučius.

"Tai buvęs fachverkinis sandėlis centrinėje Klaipėdos gatvėje, stovėjęs šalia vilų, prabangių namų. Yra didelė tikimybė, kad aptikome jo pamatus, visiškai tuo būsime tikri po poros dienų", – sakė D.Elertas.

Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjas Naglis Puteikis tikina neabejojantis, jog aptikti pamatai yra būtent Dramblio namo. XIX a. pastatas esą buvęs vienas gražiausių mieste, kiek panašus į šiuo metu išlikusį Meno kieme esantį pastatą, kur įsikūrusi Architektų sąjunga.

"Aptikti du namo kampai. Tam, kad įsitikintume, ar pamatai nepalenda po Herkaus Manto gatve, reikia rasti dar du kampus. Šis pastatas savo forma pirminė pusiau perskeltą dramblį, todėl taip ir buvo vadinamas. 1818 m. pastatytas sandėlis dar vokiečių buvo įtrauktas į saugotinų pastatų Klaipėdoje sąrašą. Karo metu jis buvo nugriautas", – sakė N.Puteikis.

Šalia tikimasi aptikti pirklio Hermano Gerlacho namo pamatus. Ši pirklio rezidencija buvusi panaši į dabartinę I.Simonaitytės biblioteką, tik su kolonomis antrame aukšte.

Įsitikinus, kad rasti pamatai iš tiesų yra šių senų pastatų, paveldosaugininkai tikina sieksią atstatyti šiuos istorinius paminklus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų