Pereiti į pagrindinį turinį

Kas iš Klaipėdos miesto tarybos narių spjovė į pareigą?

2012-07-26 05:00
Kas iš Klaipėdos miesto tarybos narių spjovė į pareigą?
Kas iš Klaipėdos miesto tarybos narių spjovė į pareigą? / Vytauto Petriko nuotr.

Klaipėdos miesto tarybos nariams klaipėdiečiai per metus sumoka ketvirtį milijono litų, tačiau kai kuriems politikams atrodo, kad gali nedirbti – nedalyvauti miesto tarybos, komitetų posėdžiuose, nors tai yra jų tiesioginė pareiga. Ypač pasyvūs politikai tampa vasarą: mėgaujasi atostogomis, tačiau nesibodi kas mėnesį imti pinigų iš miesto biudžeto.

Į posėdį atėjo viena

„Posėdyje sėdžiu viena. Ar man jį vesti?“ – Socialinių reikalų komiteto pirmininkė Irina Rozova neseniai suglumusi skambino Miesto tarybos veiklos reglamento tobulinimo komisijos pirmininkui Artūrui Šulcui.

Politikė buvo sutrikusi, nes į suplanuotą posėdį atvyko ji viena, nors komitetui priklauso dar keturi miesto tarybos nariai.

„Posėdį veskite, sprendimus priimkite, tačiau pažymėkite, kad be kvorumo“, – I.Rozovai patarė A.Šulcas.

Tokios situacijos, kai į miesto tarybos komitetų posėdžius ateina mažuma jų narių, pastaruoju metu – labai dažnos. Pagrindinė priežastis – vasara, suplanuotos atostogos, o posėdžiai joms trukdo.

Nepaisant to, politikams kas mėnesį vis tiek skiriama po 700 litų išmokos kanceliarinėms išlaidoms padengti. Tiesa, vėliau miesto tarybos nariai turės atsiskaityti, kur išleido pinigus.

Šiųmečiame biudžete miesto tarybos narių išmokoms numatyta 234 tūkst. litų. Jas ima 29 tarybos nariai. Noro gauti valdiškų pinigų nepareiškė tik Eugenijus Gentvilas ir Rimantas Cibauskas.

Kaltę pripažino

„Išanalizavus, kaip miesto tarybos nariai posėdžius lankė pirmąjį šių metų pusmetį, galiu pasakyti, kad lankomumas nebuvo labai prastas. 21 tarybos narys nepraleido nė vieno miesto tarybos posėdžio, tačiau tradicija, kad juose politikai neišbūna viso laiko, tęsiasi. Pastebėjau, jog liepą komitetų posėdžių lankomumas yra itin prastas. Tas pats, matyt, bus ir rugpjūtį“, – teigė miesto tarybos sekretorė Vaida Žvikienė.

Vakar iki pietų buvo gauti jau trijų politikų pranešimai, kad jie nedalyvaus šiandien vyksiančiame miesto tarybos posėdyje.

Per pirmąjį šių metų pusmetį vyko septyni miesto tarybos posėdžiai. Daugiausia jų – tris – praleido E.Gentvilas, kuris yra Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius.

„Du kartus buvau komandiruotėje, o vieną kartą su “Klaipėdos nafta„ derėjomės nuo ryto iki vakaro. Nors ir buvau Klaipėdoje, tačiau negalėjau išeiti į miesto tarybos posėdį. Turiu tiesioginį darbą, negaliu jo mesti ir išbėgti. Blogai, kad taip nesugebu, bet taip yra. Esu kaltas, bet pasitaisysiu“, – žadėjo E.Gentvilas.

Nenori būti statistu

Absoliutus posėdžių praleidinėjimo lyderis pirmąjį šių metų pusmetį buvo Viačeslavas Titovas.

Nors jis nepraleido nė vieno tarybos posėdžio, tačiau nedalyvavo net 10-yje iš 14-os vykusių Ugdymo ir jaunimo reikalų komiteto, kurio narys yra, posėdžių ir praleido tris iš šešių Kontrolės komiteto posėdžių.

V.Titovas net neslėpė, kad pagrindinė priežastis, kodėl praleidžia posėdžius, yra jo protestas.

„Kai buvo tobulinamas Miesto tarybos veiklos reglamentas, siūliau, kad būtų nurodyta, jog komitetai turėtų ne patariamąjį balsą, o būtų vykdomoji valdžia. Siūliau, kad tie sprendimo projektai, kuriems komitetas nepritaria, nepatektų į miesto tarybą, o būtų tobulinami. Tačiau mano siūlymai buvo atmesti. Nematau reikalo vaikščioti į komitetus ir būti statistu. Aš juk miesto tarybos posėdžiuose ir pasisakau, ir balsuoju“, – aiškino V.Titovas.

Gynė partijos kolegą

Etikos komisijai, kuriai turėtų rūpėti, kaip miesto tarybos nariai lanko posėdžius, pirmininkauja V.Titovo partijos kolega Jurijus Šeršniovas.

Galbūt todėl V.Titovo elgesys Etikos komisijoje iki šiol nebuvo svarstomas?

„Neturiu pagrindo kviesti komisijos svarstyti V.Titovo posėdžių nelankomumo. Svarstyti galėtume tik tai, jei jis praleistų tris iš eilės miesto tarybos posėdžius. Tačiau jei Ugdymo ir jaunimo reikalų komiteto pirmininkas parašys skundą, jį Etikos komisijoje tikrai svarstysime“, – tikino J.Šeršniovas.

Jis pabrėžė, jog dėl egzistuojančios problemos kalbėjosi ir su V.Titovu, ir su Ugdymo ir jaunimo reikalų komiteto pirmininku Sauliumi Budinu.

„Sutinku, kad posėdžius lankyti yra pareiga. Tačiau V.Titovas ir S.Budinas niekaip neranda kompromiso, kada turi vykti posėdžiai. Dabar jie vyksta pirmadieniais priešpiet, ir tai V.Titovui yra nepalanku, nes jis įsidarbino ir negali ištrūkti iš darbo. Kartą jis jau buvo atleistas dėl to, kad pernelyg uoliai lankė posėdžius ir daug laiko praleido ne darbe“, – partijos kolegą teisino Etikos komisijos pirmininkas.

Paklaustas, kokį jis mato šios problemos sprendimo būdą, J.Šeršniovas tvirtino, jog dar kalbėsis su abiem politikais.

Sankcijas pasinaikino

Prieš kelerius metus politikai visiškai nepraleisdavo miesto tarybos, komitetų komisijų posėdžių, nes už jų nelankymą grėsė piniginės sankcijos.

Politikai 2009 metų vasarį pasitvirtino, kad išmokos kanceliarinėms išlaidoms paprastiems tarybos nariams sieks 700 litų, o komitetų, komisijų, frakcijų pirmininkams – 840 litų.

Tuo pačiu sprendimu miesto tarybos nariai taip pat sutarė, kad nustatyto dydžio sumos 30 proc. sumažinamos, jei politikas tą mėnesį neatėjo į tarybos posėdį. 20 proc. atimama, jei tarybos narys per mėnesį praleido vieną komiteto ar komisijos posėdį.

Įvedus tokias sankcijas, posėdžių lankomumas tapo šimtaprocentinis.

Tačiau jau po pusmečio politikai priėmė kitą sprendimą, kuriuo sankcijos buvo panaikintos.

Gal jas reikėtų grąžinti? Miesto tarybos veiklos reglamento tobulinimo komisijos pirmininkas, Klaipėdos mero pavaduotojas Artūras Šulcas pasisakė, kad už posėdžių nelankomumą iš politikų derėtų atimti dalį pinigų, tačiau su tam tikromis sąlygomis.

„Dabartinės išmokos yra kompensacija patirtoms su miesto tarybos nario veikla susijusioms išlaidoms. O jų yra, lankai posėdžius ar ne. Tačiau jei tarybos nariai gautų atlyginimą, jį tikrai būtų galima mažinti už nelankomumą. Be to, manau, kad sankcijas reikia taikyti ne tik už nelankomumą, bet ir už nebalsavimą posėdžiuose. Dabar juk nemaža dalis politikų ateina, užsiregistruoja, o balsuoti kažkodėl jiems neišeina – jų salėje nėra. Tokia tvarka būtų geriausia“, – nuomonę reiškė A.Šulcas.

Tačiau tam, kad ši tvarka įsigaliotų, turi būti pakeisti kai kurie įstatymai, o tai jau esą Seimo reikalas.


Komentaras

Vytautas Grubliauskas

Klaipėdos meras

Pats pastebėjau, jog pastaruoju metu tarybos sprendimu projektuose atsiranda komitetų išvados, kad pritarta be kvorumo. Šią savaitę koalicijos partnerių susirinkime labai aštriai kėliau posėdžių lankomumo klausimą. Nors ir vasara, tačiau jei vyksta komitetų, jau nekalbu apie kolegijos ir miesto tarybos posėdžius, net nepatogu priminti ir raginti politikus juose dalyvauti. Tai kiekvieno miesto tarybos nario sąžinės reikalas. Ar galima kaip nors priversti lankyti posėdžius? Galbūt vaistas būtų viešai skelbti posėdžių nelankiusiųjų pavardes ir priežastis, kodėl jie neatvyko. Yra drastiškų priemonių – jei politikas iš eilės praleidžia tris miesto tarybos posėdžius, iš jo galima atimti mandatą, o švelnesnių vaistų nuo užmaršumo lankyti posėdžius lyg ir nėra. Todėl tikrai apeliuoju į politikų atsakomybę rinkėjams, pareigos, padorumo jausmą. Manau, kad šita drausminanti priemonė – sumažinti išmokas už posėdžių nelankymą taip pat būtų vertinga. Tačiau vis dėlto didesnį vaidmenį skirčiau viešumui ir politikų sąžinei. Visos civilizuotos priemonės yra geros, bet viskas yra žmoguje. Jei politikui reikia taikyti kokias nors sankcijas, vadinasi, su juo kažkas yra ne taip. Kviečiu miesto tarybos narius priminti pirmą kartą istorijoje rinkėjams duotą priesaiką ir jos laikytis.


Pirmojo pusmečio Klaipėdos politikų posėdžių lankomumo statistika

Miesto tarybos posėdžiai (vyko septyni).

21 miesto tarybos narys nepraleido nė vieno.

E.Gentvilas praleido tris.

Vygantas Vareikis praleido du.

Algirdas Grublys, Rolandas Bražinskas, Vidmantas Plečkaitis, Saulius Budinas, Benediktas Petrauskas, Nerijus Čapas, Artūras Razbadauskas, Rimantas Cibauskas praleido po vieną.

Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitetas (vyko 16 posėdžių):

Audrius Vaišvila (pirmininkas) nepraleido nė vieno.

V.Plečkaitis praleido devynis.

A.Grublys praleido du.

Mindaugas Žilys, Vytautas Lupeika praleido vieną.

Socialinių reikalų komitetas (vyko 11 posėdžių):

I.Rozova (pirmininkė) ir J.Šeršniovas praleido po vieną.

V.Vareikis praleido tris.

Natalja Istomina ir N.Čapas praleido po keturis.

Teritorijų planavimo komitetas (vyko 17 posėdžių):

Aleksandras Michailovas nepraleido nė vieno.

Ramunė Staševičiūtė (pirmininkė) praleido tris.

B.Petrauskas praleido septynis.

Ivanas Romanovas praleido aštuonis.

Savivaldybės turto komitetas (vyko 10 posėdžių):

Valerijonas Bernotas (pirmininkas) nepraleido nė vieno.

Jonas Milierius praleido vieną.

E.Gentvilas praleido penkis.

Finansų ir ekonomikos komitetas (vyko 16 posėdžių):

A.Šulcas ir Lilija Petraitienė praleido po vieną.

Zita Šličytė praleido du.

Vladimir Vlasov praleido tris.

Rimantas Taraškevičius praleido keturis.

Ugdymo ir jaunimo reikalų komitetas (vyko 14 posėdžių):

S.Budinas (pirmininkas) ir Ilma Šiaškienė nepraleido nė vieno.

Vytautas Čepas praleido du.

V.Titovas praleido dešimt.

Strateginės plėtros komitetas (vyko 12 posėdžių):

A.Razbadauskas (pirmininkas) nepraleido nė vieno.

Arūnas Barbšys praleido du.

R.Bražinskas praleido tris.

Kontrolės komitetas (vyko 6 posėdžiai):

A.Barbšys (pirmininkas) ir A.Grublys nepraleido nė vieno.

V.Bernotas ir V.Titovas praleido po tris.

V.Plečkaitis ir I.Romanovas praleido po du.

A.Michailovas praleido vieną.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų