Klaipėdiečiai sunerimo: į laiptines ir butus veržiasi kenkėjai

Žvejybos uosto rajone gyvenantys klaipėdiečiai sunerimo – į laiptines ir butus veržiasi tarakonai. Jiems naikinti jau pasitelktos ir tarnybos. Baiminamasi, kad parazitai neišplistų ir į kitus kvartalus. Be to, Rumpiškės kvartale buvo užfiksuotos ir žiurkės, klaipėdiečių namuose šniukštinėjančios maisto likučių.

Pastebėjo ant durų

Tarakonus klaipėdiečiai užfiksavo Naikupės g. daugiabučiame name. Žmonės dalijosi parazitų nuotraukomis ir patarimais, kaip juos išnaikinti.

„Motinėles reikia sunaikinti, tada ir dings tarakonai. Boro rūgšties su kiaušinio tryniu pridėkite visur ir patys išdvės“, – siūlė viena moteris.

Kita moteris pasakojo, esą šio namo pirmame aukšte gyvenantys kaimynai – netvarkingi, tad veikiausiai jie ir yra galimi tarakonų atsiradimo kaltininkai.

„Yra efektyvių priemonių, bet reikia, kad jas naudotų. Nesuprantu, kaip patinka žmonėms gyventi su tais gyviais ir dar kaimynus teršti“, – kalbėjo klaipėdietė ir pasidalijo vieno buto durų nuotraukomis, kuriose matyti tarakonai.

Treti siūlė daugiabutį dezinfekuoti, ketvirti tikino, esą tarnybos jau buvo atvykusios, tad dalyje butų tarakonų nebeliko.

Į Žalgirio g. esantį daugiabutį taip pat iškviesta tarnyba, užsiimanti tarakonų naikinimu. Gyventojo pasidalintoje SMS žinutėje rašoma, kad šiuo adresu laiptinėse buvo pastebėti tarakonai, tad iki rugsėjo 24-osios bus vykdomi tarakonų naikinimo darbai, o šių darbų kaina – 387,2 euro.

Rumpiškės kvartale esančiuose butuose buvo pastebėtos ir žiurkės, jų esą padaugėjo atvėsus orams. Manoma, kad jos atklydo iš gyventojų rūsių.

Atsakomybė – tvarkytojui

Uostamiesčio savivaldybės Administracinės veiklos, kontrolės ir prevencijos skyriaus atstovų teigimu, Klaipėdos sanitarijos ir higienos taisyklės numato, kad pelėsių, graužikų ir vabzdžių išplitimą gyvenamojoje aplinkoje bei jų keliamas grėsmes privalo įvertinti atsakingas už gyvenamojo namo nuolatinę priežiūrą tvarkytojas.

„Jis turėtų apie tokius atvejus informuoti gyventojus, organizuoti nustatytų higienos ir sveikatos apsaugos trūkumų šalinimą. Taip pat šios taisyklės numato, jog tvarkytojai privalo nuosavybės teise priklausančiose ar naudojamose teritorijose, pastatuose ir patalpose organizuoti vabzdžių ir graužikų kontrolę bei jų kenksmingumo pašalinimą (dezinfekciją, dezinsekciją, deratizaciją), o tvarkytojui organizuojant dezinsekcijos ir deratizacijos darbus, namo bendraturčiai ir naudotojai organizuoja tuo pačiu metu analogiškus darbus patalpose“, – paaiškino atstovai.

Išlenda ir iš unitazo

Lietuvos kenkėjų kontrolės bendrovės „Pelias“ direktorius Darius Čepulis pasakojo, kad tarakonai migruoja ne tik iš vieno buto į kitą, bet ir iš vienos laiptinės į kitą.

„Nėra kokio nors stebuklingo būdo apsisaugoti, vienintelis būdas – juos naikinti“, – akcentavo pašnekovas.

Žiurkės ir pelės gyventojus pasiekia per nuotekas, vamzdynus, rūsius.

„Žiurkės yra tamsių ir šlapių vietų gyventojos. Jeigu jos randa lengvesnio maisto pas gyventojus rūsių sandėliukuose, jos ten ir būna, kol jų nenaikina. Ateina ir iki butų, bet tada jie turi būti užkimšti. Būna pavienių atvejų, kad išlenda iš unitazo, bet jie labai reti“, – pažymėjo D. Čepulis.

Misija yra beveik neįmanoma.

Klaipėdoje minėta kenkėjų bendrovė kviečiama dėl įvairiausių parazitų, bet dažniausiai – dėl tarakonų ir žiurkių.

„Tarakonai, patalinės blakės irgi aktyvėja kelinti metai iš eilės. Kas dėl blusų, jų taip pat yra kiekvieną mėnesį. Sezoniškumas – širšės, jos jau baigėsi. Pelės, žiurkės – visada, jos nesirenka nei švaraus, nei nešvaraus, tvarkingo ar netvarkingo, bet ten, kur žmonės labiau apsileidę, ten ta terpė geresnė. Taip mes ir mirsime tarp tų kenkėjų, vieni labai jų bijo, kiti susigyvena. Kai kurie net sako, kad 17 metų pragyveno su tarakonais, tad pragyvens ir dar 17“, – tikino D. Čepulis.

Į laiptines neįsileidžia

Taip pat pastebima, kad ne visi žmonės įsileidžia kenkėjų naikintojus, dažniausiai duris prieš nosį užveria tie, kurių butuose – parazitų židiniai.

„Misija yra beveik neįmanoma, kad visos daugiabučių laiptinės įsileistų. Per mūsų 20 metų istoriją ant pirštų galiu suskaičiuoti, kiek kartų visa laiptinė įsileido. Už tuos žmones, pas kuriuos daugiausia tarakonų, sumokėjo bendrija arba susimetė kaimynai, bet tiems ir taip buvo gerai. Tad turi būti sisteminis požiūris, visi turi nuspręsti, ką darys, ir prisiprašyti geruoju, kad įsileistų tie žmonės, kurie parazitų turi daugiausiai“, – sakė D. Čepulis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Amigo

Amigo portretas
Kodel nerasot apie blakes, kutios uzveza is UK? Visa europa uteleta, atejo ir lietuvos eile.

prixwatizacijos vagiai

prixwatizacijos vagiai portretas
išgrobstė ir sunaikino epidemines stotis tai dabar galėsit mokėt šimtus už vieno buto dizenfekciją kai anksčiau viskas buvo daroma visam namui už dyką ir nuolat prižiūrint viso miesto higieną. Dar ir ligas kokias paplatins..

Pakrante

Pakrante portretas
Čia tikrai tarakonai jaucia galą prieš ateinant į valdžią raudoniesiems !
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių