Klaipėdoje ketinama uždrausti duoti išmaldą

Neapsikentus įžūlių benamių, pasiryžta visoje Klaipėdoje uždrausti duoti išmaldą pinigais. Senamiestyje norima patvirtinti dar griežtesnę tvarką. Siūloma čia uždrausti ne tik duoti išmaldą, bet ir elgetauti.

Benamiai tapo įžūlūs

Į savivaldybės administracijos direktorę Juditą Simonavičiūtę su prašymu spręsti mieste elgetaujančių asmenų klausimą kreipėsi vicemeras Vytautas Čepas.
Jis atkreipė dėmesį, kad elgetaujantys asmenys įsitvirtina vis naujose miesto centro vietose. Ne tik elgetauja, bet ir čia valgo, rūko, šiukšlina, atlieka gamtinius reikalus, niokoja žaliuosius plotus.

Įžūliais benamiais piktinasi klaipėdiečiai. Jie šokiruoja turistus.

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė iš pradžių šią problema bandyta spręsti, geranoriškai kalbant su miesto centre įsikūrusias benamiais.

„Vylėmės, kad paprašysime šių žmonių palikti centrą ir pasieksime rezultatų. Kai kurie asmenys net buvo palydėti į kitą, ne taip į akis krentančią vietą, tačiau jie vėl sugrįždavo“, – pasakojo vedėja.

Drausminti miesto centre elgetaujančių benamių savivaldybės specialistai negalėjo.

„Nei šalies įstatymai, nei miesto tarybos patvirtintos taisyklės nedraudžia elgetauti“, – aiškino vedėja.

Skaičiuos miesto elgetas

Dėl to siūloma papildyti Miesto tvarkymo ir švaros taisykles. Jose norima įrašyti du draudimus.

Siūloma uždrausti visoje Klaipėdos teritorijoje duoti išmaldą pinigais. Griežtesnė tvarka būtų skirta senamiesčiui. Čia siūloma uždrausti elgetauti, duoti išmaldą, prašyti paaukoti ir aukoti.

Jei tam pritartų miesto taryba, senamiestyje negalėtų pinigų iš praeivių prašyti net gatvės muzikantai.

„Tai šviežias siūlymas. Jis dar gali būti koreguojamas“, – pabrėžė K.Vintilaitė.

Vedėja atkreipė dėmesį, kad pirmiausia dėmesys būtų kreipiamas ne į draudimus. Būtų siekiama benamiams padėti.

„Norime, kad pirmiausia policija kartu su socialines paslaugas teikiančios įmonės darbuotojai susipažintų su visais benamiais, gautų jų asmens duomenis, išsiaiškintų, kas juos verčia pasirinkti tokį gyvenimo būdą, paaiškinti, kokios paslaugos jiems gali būti suteiktos, net padėti susitvarkyti dokumentus, kad šie jas gautų“, – pabrėžė K.Vintilaitė.

Patinka toks gyvenimas

Anot Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorės J. Simonavičiūtės, svarbu diferencijuoti, kuris benamis nori sugrįžti į normalų gyvenimą ir kuris piktnaudžiauja.

„Mūsų įstatymai yra labai humaniški žmonėms, kurie patys pasirinko užribio gyvenimą ir nebenori grįžti į normalų. Gargžduose benamiams atidaryti namai, kur gyvenimo sąlygos yra geresnė nei kai kuriuose senelių namuose. Tačiau tokia yra tvarka. Kai kuriems benamiams patinka toks gyvenimo būdas“, – komentavo direktorė.

Vilniuje jau kuris laikas galioja panaši tvarka. Teigiama, kad elgetų sostinės ne iš karto, bet per laiką sumažėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jo .....Per didele laisve Bomzams

Jo .....Per didele laisve Bomzams  portretas
Uz mukrano irengti nakvynes namus kuo toliau nuo centro ...Cia nera sprendimas uzdrausti duoti ismaldos .Kur sveiki bikiai duoti darbu .Jau per didelis benamiu isnaglejimas prie prekybos centru girti nuo pat ryto ,sedi parkose sale mokyklu neturetu to buti visiems vienuodi istatymai ....Surasyti visus pervaziuoti visas landynes griuvenas kur jie glaudziasi ,daug eina vakarais link Nemuno Lakstuciu g ,i esamas griuvenas ....Ir Policijai nenumoti ranka ai cia bomzas .Svitineja girti vesti o komisariata nes jei jiu niekas nejudins bus tragedija ...

Dominykas 2

Dominykas 2 portretas
Kita įdėja-pagaminti Klaipėdos elgetoms specialius metalinius,ne gal geriau plastikinius ,(kad nepriduotų metalo supirktuvėn!),kaip kad nešioja naujųjų bažnyčių atstovai-įspausta pavardė ir užrašas ,kad jis gali teisėtai rinkti aukas (išmaldą)tam skirtose vietose:šventoriuje,turguje ir .t.t,bet begali savivaldyvbės prieigose,stotyse,pliažuose... Kulių parapijoje buvo tvarka padaryta seniai ,seniai Kulių parapijos 1827 metų ant kaklo nešiojamą elgetos ženklą, saugomą Nacionaliniame muziejuje, - vieną pirmųjų mūsų faleristikoje ženklų su lietuvišku, žemaitišku įspaudu.

Dominynkas

Dominynkas portretas
Štai Jums pavyzdys:savivaldybė (o gali ir už mokęstį:)duoti leidimą prašyti išmaldos. Fotografas, kuriam savivaldybė suteikė išskirtinę teisę elgetauti Gedimino prospekte, gavo barti nuo tos pačios savivaldybės. Jam pasakyta, kad reikia pinigų prašyti ne į kepurę, o į rankas, duota ir kitų nurodymų, pranešė LNK laida „Labas vakaras, Lietuva“. Fotografui Kostui Šukevičiui leidimą elgetauti suteikusi Vilniaus savivaldybė išsikvietė jį pokalbio. http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/vieninteliam-legaliam-vilniaus-ismaldos-prasytojui-savivaldybes-nurodymai-kaip-elgetauti.d?id=62176639#ixzz2hIOTz0zl
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių