Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos piliavietėje – sumaištis dėl plytų

2013-05-22 18:14
Klaipėdos piliavietėje – sumaištis dėl plytų
Klaipėdos piliavietėje – sumaištis dėl plytų / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Klaipėdos piliavietėje kilo sumaištis dėl 150 plytų, nes restauratoriai esą įmūrijo ne tokias, kokių reikia. Prispausti paveldosaugininkų jie nusileido ir padarytą klaidą ištaisys.

Šiuo metu piliavietėje įgyvendinamas projektas „Klaipėdos pilies bastionų komplekso atkūrimas, statyba ir pritaikymas išvystant Mažosios Lietuvos istorijos muziejų ir visuomeninių renginių infrastruktūrą“.

Kol kas įgyvendinamas tik pirmasis šio projekto etapas. Darbininkai turi restauruoti atodangas, mūrinės sieneles, išgrįsti piliavietės kiemą, pažymint pilies kontūrus, sutvarkyti viešąją erdvę, įrengti informacijos centrą. Darbų vertė – apie 2,5 mln. litų.

Juos planuojama baigti iki metų pabaigos, tačiau projektas galėjo ir įstrigti, nes paveldosaugininkai nustatė pažeidimų.

„Restauratoriai, nepasitarę su projektuotojais, ėmė ir pamūrijo arką ties viena poternų. Buvo akivaizdu, kad projektui nusižengta, nes buvo įmūrytos ne tokios plytos, kokios buvo numatytos“, – teigė Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vyriausiasis valstybinis inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas.

Rangovai aiškino, kad projektui nenusižengė – plytas panaudojo būtent tokias, kokios ir buvo numatytos projekte. „Tačiau ir kvalifikacijos reikalas suvokti, kad toje vietoje turėjo būti gerokai didesnės plytos. Restauratoriai tikino, kad tokių plytų Lietuvoje niekas negamina, o užsienyje užsakyti ir laukti, kol kas atvežtų, ilgai užtruktų“, – tvirtino L.Kavaliauskas.

Galiausiai paaiškėjo, kad Varėnoje dirba meistras, kuris gamina būtent tokias plytas, kokių ir reikėjo piliavietei. Ir jis turi pagaminęs tokį kiekį plytų, kiek reikia projektui.

„Sutarėme, kad rangovai nupirks tas 150 plytų ir ištaisys broką. Darbų nestabdysime“, – teigė L.Kavaliauskas.

Jis pripažino, jog Klaipėdos piliavietės restauravimas – itin sudėtingas projektas. „Išlikę labai mažai autentiškų detalių, todėl jos mums labai brangios. Kiekviena plyta, kiekvienas kvadratinis metras yra labiau vertingas nei ištisinės sienos, todėl reikia labai kruopščiai dirbti“, – pabrėžė paveldosaugininkas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų