Uostamiesčio politikai įvertino savo algas: kur pinigai, ten rimti dalykai

Klaipėdos tarybos nariai savivaldybės biudžetui per metus kainuoja 154 tūkst. eurų. Politikams ne tik mokama alga, bet jie dar gauna ir vadinamąsias kanceliarines išmokas.

Pluša be algos

Pernai iš 31 tarybos nario algos buvo atsisakę 11 politikų.

O štai kanceliarinių išmokų atsisakė tik du. Tai patys turtingiausi uostamiesčio politikai – Arūnas Tuma ir Vidmantas Dambrauskas.

Pastarasis nusprendė neimti ir tarybos nario atlyginimo.

Be algos taryboje taip pat dirba Aidas Kaveckis, Edmundas Kvederis, Andrius Petraitis, Artūras Razbadauskas, Rimantas Taraškevičius, Vaida Raugelė, Elida Mantulova, Vytis Radvila.

Lina Skrupskelienė algos neėmė iki lapkričio 30-osios, o Justina Sungailienė algos atsisakė nuo lapkričio 1-osios.

Kas uždirba daugiausia?

Iš tų, kurie nusprendė vis dėlto gauti atlyginimą už darbą taryboje, daugiausia uždirba Nina Puteikienė. Jai pernai apskaičiuota 2 622 eurų alga.

Tarp pirmūnų – ir Alina Velykienė, gavusi 2 492 eurus algos. Arūnas Andziulis už darbą taryboje gavo 2 482 eurus. Nuo jo nedaug atsilieka Alvidas Šimkus, kuriam buvo išmokėta 2 468 eurai.

Mažiausiai uždirbo L.Skrupskelienė, jai už gruodžio mėnesį išmokėti 97 eurai. J.Sungailienei alga mokėta iki spalio 31-osios ir tai sudaro 419 eurų.

Vos 597 eurus gavo Jurij Šeršniov. Stebėtinai mažai išmokėta ir Arūnui Tumai – 641 euras. Arvydas Vaitkus gavo 910 eurų algos.

Kodėl tarybos narių atlyginimai taip skiriasi?

Tarybos ir mero sekretorius Modestas Vitkus paaiškino, kad tarybos nariai gauna algą ne tik už dalyvavimą tarybos posėdžiuose.

"Alga skaičiuojama už faktinį dalyvavimą komitetų, komisijų posėdžiuose. Atlygis skaičiuojamas ir už pasiruošimą posėdžiams", – paaiškino M.Vitkus.

Aktyvesni tarybos nariai, kurie dalyvauja keliose komisijose ar yra kelių komitetų nariai, gauna daugiau.

Išmokų reikia visiems

Tarybos nariui su jo veikla susijusioms kanceliarijos, pašto, telefono, interneto ryšio, transporto, biuro patalpų nuomos išlaidoms kas mėnesį skiriama 300 eurų išmoka.

Už šias išlaidas politikai turi atsiskaityti.

Iš viso vienam tarybos nariui per metus kanceliarinėms išmokoms skiriama 3,6 tūkst. eurų.

Iki praėjusių metų gruodžio 31-osios švariai kanceliarinių išmokų fondą buvo iššlavę dauguma Klaipėdos tarybos narių.

Didžiausius nepanaudotus likučius turi R.Idzelevičius ir J.Sungailienė. Kitų politikų nepanaudotų lėšų sumos siekia centus ar keliasdešimt eurų sumas.

Alvidas Šimkus. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Pinigai – rimtas dalykas

Nemažą algą gaunantis A.Šimkus tikino rimtai žiūrintis į pinigus.

"Kur pinigai, ten rimti dalykai. Aš visuomet atsakingai žiūrėjau į savo pareigas. Kai tapau tarybos nariu, skaičiau visus dokumentus, teko labai ilgai ruoštis. Popiergalių yra labai daug ir labai įvairių. Viską suskaityti yra sunku. O algos kai kas neima ne iš kilnumo, o iš reikalo. Juk kitaip dekreto išmokų negautų", – mįslingai kalbėjo A.Šimkus.

Už jį didesnę algą gaunančią N.Puteikienę A.Šimkus tik gyrė.

"Ji juk viena, ne taip, kaip kiti – didesnių frakcijų nariai. Kiek jai daug ruoštis reikia, bet užtat kiek ji klausimų iškelia. O kad algos neima turtingi, matyt, natūralu. Yra posakis – turtingas tas, kuris protingas", – ironizavo A.Šimkus.

Kur pinigai, ten rimti dalykai.

A.Šimkus lenkė pirštus, skaičiuodamas, kokias jis pareigas užima.

"Esu Etikos komisijos narys, Jūrinių ir vidaus vandenų reikalų komisijos narys, vadovauju Ūkio ir aplinkosaugos komitetui. Esu Kontrolės komiteto ir tarybos kolegijos narys. Yra įkainis, pagal kurį skaičiuojamas atlyginimas už dalyvavimą posėdžiuose", – vardijo A.Šimkus.

Bet jis vis dėlto pripažino, kad tarybos narių atlyginimai yra juokingai maži.

"Kiek aš ten uždirbau per metus? 2 468 eurus? Neseniai skaičiau, kad "Ignitis" grupės vadovas per mėnesį virš 10 tūkst. algos gauna", – pažymėjo A.Šimkus.

Jis turėjo nuomonę ir apie tuos kolegas, kurie nuolat balsuoja prieš arba susilaiko.

"Ką reiškia, kai žmogus susilaiko? Vadinasi, jis neišmano klausimo, gal nesiruošė, o jei nesiruošė, vadinasi, neskaitė. Jei balsuoji, vadinasi, išmanai ir gali pagrįsti savo nuomonę", – garsiai svarstė A.Šimkus.

Dydis: E.Kvederis mano, kad tarybos narių atlyginimas bent jau turėtų siekti minimalios algos dydį. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Alga garbės nedaro?

Tarybos narys E.Kvederis, neimantis tarybos nario atlyginimo, stebėjosi algos dydžiu.

"Ne, pinigų man reikia. Negaliu sakyti, kad nereikia. Tik aš generuoju juos iš savo tiesioginės veiklos. Tarybos nario alga nėra tokia, kokią gauna Seimo narys. Tai nėra ženkli alga, tad aš apsiriboju vadinamosiomis kanceliarinėmis išmokomis", – paaiškino E.Kvederis.

Minėtų pinigų vyrui daugiausia prisireikia telefono ir degalų sąskaitoms apmokėti.

Tarybos nario alga nėra tokia, kokią gauna Seimo narys.

"Kadangi dirbu kitą darbą, man kiltų problema dėl apskaitos. Tad aš nesuku galvos. Bet kalbant iš esmės, tai yra nesutvarkyta gyvenimo sritis. Estijoje savivaldoje atlyginimas susietas su tam tikru baziniu dydžiu. Be to, parlamento narys vienu metu ten gali būti ir tarybos nariu", – pastebėjo E.Kvederis.

Jo manymu, toks mažas atlygis tarybos nariui orumo neprideda, vis dėlto bet kokių pinigų klausimas politikui visuomet gali kirstis su interesais.

"Daug miestiečių įsivaizduoja, kad tarybos nariai gauna didžiulį atlyginimą. Jie labai nustemba sužinoję skaičius. Būti politiku yra prabanga, tarybos narys turi dirbti mažiausiai pusantro etato, turi dirbti savaitgaliais, nes reikia ruoštis. Visuomeniniais pagrindais dirbdamas nelabai efektyvus gali būti", – kalbėjo E.Kvederis.

Klaipėdietis prisiminė įstatymo draudimą vienu metu užimti tarybos nario ir mokyklos vadovo pozicijas.

"Toks anuomet buvo įstatymas. Man teko koreguoti savo karjeros planus. O rektorius gali būti tarybos nariu, nors universitetas pardavinėjo milijoninį turtą, universitetas tampa ir dalininku", – palygino E.Kvederis.

Pasak tarybos nario, jauni veidai į politiką nesiveržia tik dėl pinigų klausimo.

"Jaunam žmogui pinigų daugiausia reikia. Politika gali užsiimti tik vyresnio amžiaus žmonės, kurie save apsirūpino. Daugelį tai atbaido, kai sužino, kiek tam reikia skirti jėgų ir kokį atlygį tegausi. Nesakau, kad tai turtėtų būti didžiulis atlyginimas, bet bent jau vertėtų kalbėti apie minimalios algos dydį. Mažuose miesteliuose tarybos nariais vis dažniau tampama tik dėl rūpesčio savo ateitimi, o ne dėl visuomeninio intereso", – nuomonę išsakė E.Kvederis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na, pasvarstom

na, pasvarstom portretas
1. Kas gali dirbti už 2000 su uodegėle eurų metus, kur įtampa, stresas, pjautynės? 2. Kokį individą įmanoma priversti įsikinkyti ir dar save alinti nesusilaukiant nei žmonių pagarbos, nei pritarimo už vidutiniškai 200 eur mėnesiui? 3. Na, mažiau uždirbantys narkomanai, pabuvę ant pigesnių kvaišalų gavo vienai dozei prabangesnių. Atsipūs bent kartą. Klausimas: Ar ne visiškas nevykėlių ratelis čia reklamuojamas? Pasireklamavo, pajuokino, laikraštis paskelbė ką jam įkišo skelbt, atrankos ir principų jokių, reklamuoja bet ką kas centuką paduoda. Na, paplokim katučių, juk kaip gražu.

Sigitas

Sigitas portretas
Tiesiog skaitai kai kurių tarybos narių pasisakymus apie deputatystę ir atlyginimus tiesiog koktu darosi t.y. "Daug miestiečių įsivaizduoja, kad tarybos nariai gauna didžiulį atlyginimą", arba "Bet jis vis dėlto pripažino, kad tarybos narių atlyginimai yra juokingai maži". Nuo tokių jų pasisakymų galima ir galima daryti išvada, kad tie Klaipėdos miesto gyventojai juos išrinko, tai tarnavimas ne pačiam miestui ir jo gyevtojams, jų partijos ir savo asmeninio pasipuikavimo interesams. Taigi būtent ne partiniai ir ne asmeniai lozungai pasako kas tu per do "padaras" tas tarybos deputas yra esantis, o ką tu kaip Klaipėdos miesto gyventojų išrinktasis esi aplamai padaręs, ar teisingai vystosi ekonomiškos, socialinės ir ūkio mieste esančios segmentai? Taip kad gana čia puikuotis su savo tą pasipuikavimo fanaberija reikštis.

Anonimas

Anonimas portretas
pav NE toks. turetu buti toks =kur pinigai, ten rimti VAGYS !=
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių