Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos savivaldybės klerkams – tik pagyros

2012-02-09 05:00
Realybė: įvertinimai, skiriami valdininkams, faktiškai nepaveikia jų karjeros. Viskas dažniausiai lieka taip, kaip buvę.
Realybė: įvertinimai, skiriami valdininkams, faktiškai nepaveikia jų karjeros. Viskas dažniausiai lieka taip, kaip buvę. / "Shutterstock" nuotr.

Norą valdininkams padidinti atlyginimus žlugdo susitraukę savivaldybių iždai. Valstybės tarnautojus būtų galima skatinti, nes jie esą dirba labai gerai. Uostamiesčio savivaldybėje patenkinamai įvertinti vos du klerkai, visi kiti – gerai arba puikiai.

Puikiai dirbo 33

Kasmet iki kovo 1-osios valdiškose įstaigose atliekamas eilinis valstybės tarnautojų kvalifikacijos vertinimas. Praėjusių metų nuveikti darbai šiuo metu vertinami ir uostamiesčio savivaldybėje.

Procedūra paprasta – pirmiausia valstybės tarnautojus įvertina jų tiesioginiai viršininkai. Jie savo pavaldinių veiklai ir kvalifikacijai gali išreikšti keturių rūšių simpatijas – labai gerai, gerai, patenkinamai ir nepatenkinamai.

Kvalifikacijos vertinimas privalomas tik karjeros valstybės tarnautojams, kurių Klaipėdos savivaldybėje yra apie 200.

Jų tiesioginiai viršininkai savo pavaldinių veiklą dažniausiai vertino gerai. Dienraščio žiniomis, 33 valstybės tarnautojai įvertinti labai gerai, o du – patenkinamai.

Jaučiasi dirbąs gerai

Tarp blogiausiai įvertintų klerkų – savivaldybės Sporto ir kūno kultūros skyriaus vedėjas Irenijus Zaleckis, pastaruoju metu sulaukiantis itin daug kritikos. Jos strėlės sporto vadui skriejo ir Klaipėdos sporto bendruomenės kongrese.

„Aš nenorėčiau ta tema kalbėti. Kodėl turėčiau kalbėti, čia mano asmeninis reikalas. Kuo čia dėtas sporto kongresas. Po vertinimo galite paskambinti, tada ir duosiu interviu“, – paklaustas, kodėl viršininkai nėra itin patenkinti jo veikla, nekalbus buvo I.Zaleckis.

Jo tiesioginė vadovė Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė nuo komentarų taip pat susilaikė.

Antrasis uostamiesčio savivaldybės valdininkas, kurio darbas įvertintas tik patenkinamai, yra Civilinės saugos skyriaus vyresnysis specialistas Algis Zulca.

„Nežinau, kodėl taip esu įvertintas. Pats jaučiuosi dirbantis normaliai. Patenkinamai nėra gerai, bet nėra ir blogai. Viską spręs komisija“, – optimistiškai nusiteikęs buvo A.Zulca.

Jo vadovas Civilinės saugos skyriaus vedėjas Rimantas Imbrus nenorėjo įvardyti priežasčių, kodėl pavaldinio veiklą įvertino tik patenkinamai.

„Galiu pasakyti tik tiek, jog specialistui siūlau kelti kvalifikaciją“, – teigė R.Imbrus.

Gali tikėtis malonės

Komisija, kurios posėdžio laukia ir I.Zaleckis, ir A.Zulca, rinksis vasario pabaigoje.

Ją sudaro savivaldybės departamentų direktoriai, Personalo skyriaus, profesinės valdininkų sąjungos atstovai. Komisijai vadovaus savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė.

Komisijos „filtrą“ turi pereiti tie valstybės tarnautojai, kurių veikla yra įvertinta labai gerai, patenkinamai arba nepatenkinamai. Ji sprendžia, ar valstybės tarnautojo tiesioginio viršininko vertinimas dėl pavaldinio kvalifikacijos yra teisingas.

Todėl ne visi 33 labai gerai įvertinti uostamiesčio savivaldybės darbuotojai gali tikėtis, kad toks vertinimas liks ir po komisijos posėdžio.

Dienraščio žiniomis, jau dabar aišku, kad labai gerai komisija įvertins maždaug pusę iš 33 valstybės tarnautojų. Priežastis – pinigai. Jei valdininkas įvertinamas labai gerai, komisija siūlo jam suteikti arba pakelti kvalifikacinę klasę ar kategoriją, o tai reiškia – keliais šimtais litų padidinti algą.

Kadangi šiųmetis savivaldybės biudžetas yra įtemptas, esą neužteks pinigų didesniais atlyginimais paskatinti visus 33 klerkus, todėl daliai jų teks nusivilti.

Komisijos posėdyje malonės gali tikėtis patenkinamai įvertinti valstybės tarnautojai. Komisija gali nustatyti, kad jie dirbo gerai, tuomet viršininkų nemalonėn patekusiems klerkams nereikės priverstinai kelti kvalifikacijos ar baimintis, kad sumažės atlyginimas.

„Komisijos žodis yra tik rekomendacinio pobūdžio, nes galutinius sprendimus dėl valstybės tarnautojų kvalifikacijos priima savivaldybės administracijos direktorė“, – teigė laikinai Personalo skyriaus vedėjos pareigas einanti Jolanta Laužikaitė.

Nenori erzinti žmonių

Kitose Klaipėdos apskrities savivaldybėse taip pat baigėsi laikai, kai, norėdami savo lojaliems pavaldiniams pakelti atlyginimus, jų vadovai, komisija ir administracijos direktoriai valstybės tarnautojų darbą vertindavo labai gerai.

„Labai gerai įvertinsime vos kelis žmones. Vienas jų dirba jau 15 metų, todėl suteiksime kvalifikacinę klasę, kad atlyginimą galėtume pakelti 10 proc. Nenorime erzinti žmonių, nes biudžete didesnėms algoms nėra pinigų, todėl beveik visus valstybės tarnautojus įvertinsime gerai, ir viskas liks taip, kaip buvę“, – neslėpė Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Česlovas Banevičius.

Palangos savivaldybėje beveik visi valstybės tarnautojai įvertinti gerai. „Aš esu nauja vadovė, specialistams užduočių neformulavau, todėl ir negaliu vertinti, kaip jie jas atliko. Pasirinkau neutralią poziciją – skirti vertinimą, kad dirbo gerai. Šiemet jau pati suformulavau užduotis, tad kitais metais jau galėsiu tiksliai vertinti, kaip valstybės tarnautojams pasisekė jas įvykdyti“, – savo kriterijus atskleidė Palangos savivaldybės administracijos direktorė Akvilė Kilijonienė.

Neringos savivaldybės administracijos direktorius Algimantas Vyšniauskas apgailestavo, jog negali paskatinti labai gerai dirbančių specialistų.

„Nors daug mūsų žmonių dirba labai gerai, tačiau biudžetas labai apkarpytas, todėl tikrai neturime pinigų didesnėms algoms“, – teigė A.Vyšniauskas.

 

Komentaras

 

Irena Petraitienė

Lietuvos valstybės tarnautojų profesinės sąjungos pirmininkė

Ar kasmetis valstybės tarnautojų vertinimas yra objektyvus? Žinau, jog kai kuriose įstaigose specialistai vertinami labai rimtai. Pavyzdžiui, viena pažįstama, kuri nesugebėjo susitvarkyti su savo darbu, buvo įvertinta tik patenkinamai. Manau, kad valstybės tarnautojų vertinimas labai priklauso nuo institucijos vadovo. Jei jis numoja ranka, tai ir vertinimai bus subjektyvūs. Teko girdėti, jog kartais valstybės tarnautojai labai gerai įvertinami ir didesnius atlyginimus gauna tik už gražias akis, tačiau tokius faktus labai sunku įrodyti. Kad ir kaip būtų, vertinimo vis tiek reikia, tačiau šiame procese turėtų dalyvauti ir politikai, profesinių sąjungų atstovai. Būtina apie darbuotoją surinkti visus duomenis, kaip jam sekėsi vykdyti pavestas užduotis. Žinau, jog kai kurios įstaigos net samdo vadinamuosius slaptus pirkėjus, kurie skambina valstybės tarnautojams, klausia įvairiausių klausimų ir fiksuoja, kaip į juos atsakoma. Jei valstybės tarnautojas bendrauja šiurkščiai, pliusų jam tai tikrai neprideda. Vertinimas reikalingas tam, kad būtų galima nustatyti darbuotojų kvalifikaciją, nuspręsti, ar jį motyvuoti, ar bausti. Tik gaila, jog sprendžia tik įstaigos vadovas. Tai blogai, mes neprogresuojame.


2011 m. Klaipėdos savivaldybės valstybės tarnautojų vertinimas

Praėjusiais metais uostamiesčio savivaldybėje buvo vertinama 209 valstybės tarnautojų kvalifikacija.

Iš jų 149 valdininkų nuveikti darbai įvertinti gerai, 57 – labai gerai, 3 – patenkinamai. Blogiausiai buvo įvertinti tuomečių Viešosios tvarkos ir Transporto poskyrių vedėjai Marius Poimanskis ir Rimantas Mockus bei Teritorijų planavimo poskyrio vedėjas Kęstutis Vaitiekūnas.

Pastarieji 60 valstybės tarnautojų privalėjo pereiti komisijos „filtrą“. Komisija iš 57 labai gerai įvertintų valdininkų tokį vertinimą paliko tik 18 specialistų.

Patenkinamai įvertintus M.Poimanskį ir R.Mockų komisija išteisino – įvertino gerai, o K.Vaitiekūną – patenkinamai. Jam teko kelti kvalifikaciją.

18 labai gerai komisijos įvertinti valstybės tarnautojai galėjo džiaugtis didesniais atlyginimais. Šių valdininkų piniginės kas mėnesį papildomai papilnėjo nuo 100 iki 550 litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų