Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos valdžia apsipirks už 109 mln. litų

2010-06-02 05:00
Melagiai: nors valdininkai dejuoja, kad miesto biudžete beveik neįmanoma rasti pinigų svarbiems darbams ar algoms, jų išgriebiama abejotinos svarbos viešiesiems pirkimams.
Melagiai: nors valdininkai dejuoja, kad miesto biudžete beveik neįmanoma rasti pinigų svarbiems darbams ar algoms, jų išgriebiama abejotinos svarbos viešiesiems pirkimams. / Andriaus Deltuvos karikatūra

Nors prognozuojama, kad krizė Lietuvoje baigsis po septynerių metų, o miesto biudžetas šiemet yra beveik 50 mln. litų mažesnis nei pernai, valdininkų aistra švaistyti neblėsta. Pinigų bus išleista ir prezervatyvams, ir ekologinių leidinių prenumeratai, ir valdininkų aprangai.

Jau išleido 10 mln. litų

Savivaldybė suplanavo šiais metais nusipirkti apie 210 įvairiausių prekių ir paslaugų.

„Toks planas – realus. Į jį įtraukiame tik tas paraiškas, kurioms biudžete yra numatytas finansavimas“, – aiškino savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Viačeslavas Karmanovas.

Pastebėjus, jog kai kurie suplanuoti pirkimai yra abejotinos reikšmės ir ypač todėl, kad praėjusiais metais biudžete žiojėjo skylė, o ir šiemet nesitikima į miesto iždą surinkti numatytų pinigų, V.Karmanovas teigė, kad kai kurie darbai ir paslaugos yra finansuojami ne tik iš miesto biudžeto, bet ir iš įvairių fondų, specialių valstybės programų. „Todėl pirkti galime ir per krizę“, – tikino vienas savivaldybės vadovų.

Šiemet suplanuota darbų ir paslaugų nupirkti už 109 mln. litų.

86 mln. litų bus išleisti įvairiems darbams, pavyzdžiui, gatvių remontui, darželių, mokyklų renovacijai. 23 mln. litus suplanuota išleisti įvairioms paslaugoms, tarp kurių – galimybių studijų, įvairių programų ir projektų rengimas, gerų darbų viešinimas.

Anot V.Karmanovo, šios dienos duomenimis, jau nupirkta įvairių darbų, prekių ir paslaugų už 10 mln. litų. Dar keliolika 59 mln. litų vertės konkursų netrukus turi baigtis arba jų rezultatai yra apskųsti teismui.

Pirks ir prezervatyvų

Vienas pirmųjų šiemet savivaldybės skelbtų konkursų – nupirkti lytiškai plintančių ligų profilaktikos programos sukūrimą, jos įgyvendinimo organizavimo ir vykdymo paslaugą.

„Tokią paslaugą perkame kasmet. Ji skirta komercinio sekso paslaugų teikėjoms. Konkursą laimėjusi organizacija vykdo šviečiamąjį darbą, sudaro galimybę parsidavinėjančioms merginoms ir moterims nors kartą per metus pasitikrinti dėl ŽIV, joms teikiamos venerologo konsultacijos, o jei reikia, perkami ir vaistai“, – aiškino Sveikatos apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Rožė Perminienė.

Šiemet konkursą laimėjęs Klaipėdos priklausomybės ligų centras prostitutėms taip pat dalys prezervatyvus ir lubrikantus. Komercinio sekso teikėjoms suteiktos paslaugos ir priemonės mokesčių mokėtojams kainuos beveik 17 tūkst. litų.

Paklausta, ar neparadoksalu, jog prostitucija yra nelegali, bet ja užsiimančios moterys yra remiamos iš miesto biudžeto, R.Perminienė turėjo savo nuomonę. „O ar neparadoksalu, kad prieš Dievą ištikimybę savo žmonoms prisiekę vyrai eina pas tokias moteris? Mes stengiamės apsaugoti visuomenę, rūpinamės, kad vyrai į šeimas neparneštų ligų“, – paslaugos būtinumu įsitikinusi Sveikatos apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė.

Mažins perteklinį vandenį

Šiųmečiame savivaldybės planuojamų viešųjų pirkimų plane įrašyta ir daugiau intriguojančių pavadinimų. Vienas tokių – Smiltelės upelio perteklinio vandens mažinimo studijos parengimas. Anot Aplinkos kokybės skyriaus vedėjos Rasos Povilanskienės, studija turėtų atsakyti į klausimą, kodėl Smiltelės upelyje kyla potvyniai ir kaip išspręsti šią problemą.

„Nuo patvinusio Smiltelės upelio dažnai kenčia netoli jos esanti 1-oji specialioji mokykla, laivų garažų bendrija, todėl ir reikia spręsti šią problemą“, – teigė R.Povilanskienė.

Konkurso nugalėtojas dar nėra išrinktas, todėl kol kas neaišku, kiek tokia studija kainuos.

Aplinkos kokybės skyrius užsisakė ir dar vieną viešąjį pirkimą – surasti konsultantų, kurie už pinigus parengtų aplinkos oro taršos kietosiomis dalelėmis mažinimo programą.

„Tokią turėjome 2006–2008 metams. Ji pasibaigė. Naujos programos reikia tam, kad Miesto tvarkymo skyrius žinotų, kada laistyti gatves, kokių kitokių priemonių imtis. Pinigų paprastai leisti negalima, reikia programos“, – biurokratizmo absurdiškumą atskleidė R.Povilanskienė.

Beveik 30 tūkst. litų bus išleista visuomenės ekologiniam švietimui. Konkursą laimėjusi bendrovė „Ars Idea“ turės mokykloms ir bibliotekoms užprenumeruoti po tris gamtosaugos temomis rašančius laikraščius, Smeltės draustinyje pastatyti stendą, surengti kelias akcijas ir vieną seminarą mieste esančių įmonių ekologams.

„Mus įstatymai verčia šviesti visuomenę“, – R.Povilanskienė tikino, kad šią paslaugą savivaldybė turėjo pirkti ir sunkmečiu.

Gėlės – beveik 4 tūkst. litų

Keliasdešimt tūkstančių litų išimti iš miesto biudžeto valdžia yra nusiteikusi ir savo pastato Liepų g. 11 priežiūrai. 30 tūkst. litų per metus kainuos pastato šildymo, karšto vandens, kanalizacijos tinklų priežiūra. Dar keli tūkstančiai litų bus skirti savivaldybėje esančių tualetų kosmetiniam remontui, nes jais esą naudotis jau nebeįmanoma.

Pinigų atsirado ir reprezentacinėms išlaidoms. Savivaldybės pasirašė sutartį, pagal kurią per metus už 3 tūkst. 600 litų nusipirks įvairiomis progomis teikiamų gėlių. Taip pat bus perkamos knygos apie Klaipėdą, miestą reprezentuojantys fotopaveikslai, Klaipėdos miesto vėliavos.

Šiuo metu vyksta konkursas bendrovei, kuri pusmetį užsiimtų senamiesčio renginių rinkodara ir viešinimu, išrinkti. Pinigų skirta savivaldybės valdininkų ir tarybos narių mokymams.

Pinigų netaupys

Anot V.Karmanovo, kadangi viešųjų pirkimų planas yra realistinis, visi suplanuoti darbai ir paslaugos turėtų būti nupirktos.

Kol kas atšauktas tik vienas konkursas. Savivaldybė buvo suplanavusi pirkti ekologinės kontrolės užtikrinimo paslaugą. Paprasčiau tariant, sumokėti Klaipėdos apskrities policijos komisariatui, kad šis skirtų du pareigūnus, kurie vasarą nuolat patruliuotų paplūdimiuose.

Tačiau tokius savivaldybės administracijos ketinimus sužlugdė juristai. „Tai primena absurdą. Kaip galima iš policijos pirkti paslaugą, kurią jie ir taip turi teikti. Juk policijos pareiga užtikrinti viešąją tvarką“, – stebėjosi savivaldybės Teisės ir personalo skyriaus vedėjas Artūras Žičkus.

V.Karmanovas patvirtino, jog iš policijos tokios paslaugos tikrai nebepirks. Todėl pavyks sutaupyti apie 100 tūkst. litų. „Gal už tuos pinigus nupirksime mūsų Viešosios tvarkos poskyrio specialistams technikos ir aprangą, juk suplanuotas ekologinės kontrolės užtikrinimo paslaugos pirkimas“, – svarstė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų