KN vadovas: COVID-19 sukeltoje krizėje mėginame įžvelgti ir galimybių

  • Teksto dydis:

COVID-19 ne tik sukėlė grėsmę daugybės žmonių visame pasaulyje sveikatai, bet ir parengė nelengvą egzaminą ištisų šalių ekonomikoms. Daug įmonių visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje, susidūrė su verslo tęstinumo iššūkiais, krizės akivaizdoje turėjo imtis drastiškų sprendimų savo verslo ir darbuotojų atžvilgiu. Nemenku iššūkiu verslams tapo ir darbo organizavimas karantino laikotarpiu, ypač tais atvejais, kai ne visa organizacija gali pereiti į darbo iš namų režimą. Praėjus daugiau nei mėnesiui nuo karantino pradžios, kalbamės su bendrovės „Klaipėdos nafta“ (KN) generaliniu direktoriumi Dariumi Šilenskiu apie tai, kaip sekasi naviguoti verslą per COVID-19 krizę.

Nepraranda vilties

Pagrindiniai uždaviniai, kylantys bet kuriai įmonei pandemijos metu, – užtikrinti veiklos tęstinumą bei išsaugoti darbo vietas. Teisingus sprendimus lemia racionalus situacijos vertinimas. KN generalinis direktorius D.Šilenskis įsitikinęs, kad kalbėti apie COVID-19 krizę, net ir praėjus pusantro mėnesio nuo karantino paskelbimo Lietuvoje, nėra paprasta.

Vis dar sunku prognozuoti krizės pabaigą. Juk net labai intensyviai dirbdami pasaulio mokslininkai dar neturi sprendimo dėl vakcinos ir neaišku, kada ji bus sukurta.

Krizė itin greitai paveikė, apribojo ar pristabdė bemaž visus sektorius visame pasaulyje.

Manau, kad iš šios krizės tikrai išeisime efektyvesni ir atsparesni bet kokiems iššūkiams, kurių, neabejoju, turėsime dar ne vieną.

D.Šilenskis neabejoja, kad šios krizės padariniai bus rimtesni, nei tikėtasi.

„Daugelyje sektorių drastiškai krito paklausa, tad pramonė taip pat nedelsdama turėjo mažinti apsukas. Taigi turime tiek paklausos, tiek pasiūlos kritimą vienu metu, – svarstė KN vadovas. – Ta pati situacija ir naftos, dujų bei energetikos sektoriuose, kurių logistikos grandinės dalis yra KN. Naftos produktų, dujų ar kito pavidalo energijos vartojimas krenta. Naftos segmente mums tai atveria tam tikrų galimybių, nes staiga atsiradęs produktų perteklius gali būti saugojamas talpyklose iki paklausos atsigavimo. Kalbant apie dujų segmentą, matome toliau tebesitęsiantį suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) kainų indeksų kritimą, o tai sukuria papildomą konkurencingumą mūsų klientams, naudojantiems mūsų operuojamą SGD infrastruktūrą. Be abejo, suprantame, kad šios galimybės yra laikinos, jeigu COVID-19 krizė užsitęstų itin ilgai, neigiamos pasekmės paliestų ir mus.“

Apžvelgdamas daugiau nei mėnesį trunkantį darbą karantino sąlygomis, D.Šilenskis atviravo, kad didžiuojasi paties vadovaujamos įmonės komanda, kuri net ir gana įtemptomis aplinkybėmis išliko orientuota į tikslą bei vertės klientams ir akcininkams kūrimą. KN gyvuoja daugiau nei 60 metų ir yra įveikusi ne vieną krizę, pokytį, net „revoliuciją“.

„Manau, kad iš šios krizės tikrai išeisime efektyvesni ir atsparesni bet kokiems iššūkiams, kurių, neabejoju, turėsime dar ne vieną“, – šviesiąją situacijos pusę įžvelgė įmonės vadovas.

Pasirūpino darbuotojais

Vienas svarbių veiksnių išlaikyti dirbančią visu pajėgumu įmonę – rūpinimasis darbuotojų sveikata. Pragmatišku žvilgsniu į ateitį pasižymintys KN vadovai pasistengė, kad į darbo iš namų režimą įmonė pereitų anksčiau, nei šalyje buvo paskelbtas karantinas.

Tokį sprendimą įmonės generalinis direktorius priėmė atsakingai vertindamas bendrovės, kaip strateginės įmonės, misiją ir siekį užtikrinti veiklos tęstinumą.

Nuo kovo 13-osios KN darbuotojai, kurie gali dirbti nuotoliniu būdu, aprūpinti visomis nuotoliniam darbui reikalingomis priemonėmis ir dirba iš namų. Darbuotojams, negalintiems dirbti nuotoliniu būdu, buvo suteiktos papildomos asmeninės saugumo priemonės bei imtasi naujų su sveikatos apsauga susijusių organizacinių veiksmų įmonės valdomuose terminaluose.

Visi darbuotojai buvo aprūpinti apsaugos priemonėmis: vienkartinėmis pirštinėmis, higieniniu rankų antiseptiniu skysčiu, dezinfekciniu skysčiu ir servetėlėmis paviršiams valyti, apsauginiais akiniais. Dirbantieji, kurie turi kontaktų su trečiosiomis šalimis, aprūpinti aukščiausio apsaugos lygio respiratoriais su filtrais.

Išreikšdama supratimą, kad darbuotojams svarbus ne tik asmeninis, bet ir šeimos narių saugumas, įmonės administracija suformavo krepšelius su asmens apsaugos priemonėmis (respiratoriais, skydeliais, pirštinėmis, dezinfekciniu skysčiu), kad darbuotojai galėtų tokias priemones parsinešti namo. Kad pavyktų užkirsti kelią koronavirusui plisti, įmonė užsisakė ir vienkartinių COVID-19 greitųjų testų.

Įmonėje taip pat susitarta dėl tam tikrų bendrų darbo ir bendravimo principų, organizuojant darbą stengiamasi nerotuoti darbuotojų tarp pamainų, taikyti didesnius laiko tarpus tarp pamainų, kad joms keičiantis darbuotojai kuo mažiau kontaktuotų. Dar viena priemonė saugant darbuotojų sveikatą – pamainų laiko pakeitimas, dabar pamainos perduodamos ne susitikus gyvai, bet nuotoliniu būdu.

„Per šį laikotarpį KN vadovų komanda priėmė bemaž nesuskaičiuojamą skaičių sprendimų, kurių bendras tikslas – užtikrinti kuo didesnį mūsų terminaluose dirbančių žmonių saugumą ir apsaugoti įmonę nuo galimos COVID-19 plėtros. Valdant šios krizės iššūkius, buvo labai svarbu įsiklausyti ir išgirsti pačius darbuotojus – kokių priemonių, sprendimų reikia – ir gebėti sparčiai į juos reaguoti“, – sakė KN generalinis direktorius.

Vienas tokių pavyzdžių – pakeista kai kurių padalinių darbo pamainos trukmė. Tokią iniciatyvą parodė patys darbuotojai, kurie išreiškė norą kontaktuoti kaip įmanoma rečiau ir su kuo mažesniu skaičiumi aplinkinių tiek darbe, tiek kelionių į ar iš darbo metu.

Išlaiko nuoseklumą

Įmonės prestižą lemia ir vadovų gebėjimas išsaugoti darbų apimtis bei darbo vietas.

D.Šilenskis pabrėžė, kad dėl karantino bendrovėje darbuotojų skaičius nemažėjo. O ir nemokamų atostogų savo komandos nariams įmonės vadovai nesiūlė.

„Įsipareigojome, kad susirgusiems COVID-19 darbuotojams, kurie negali dirbti nuotoliniu būdu, skirsime finansinę pagalbą papildomai patiriamoms išlaidoms kompensuoti, – patikino įmonės generalinis direktorius. – Nuoseklumo laikėmės ne tik komunikuodami su savo žmonėmis, bet ir tęsdami dar metų pradžioje pradėtus procesus, pavyzdžiui, atlygio peržiūrą. Žinome, kad nemažai įmonių sustabdė šiuos procesus dėl ekonominės nežinomybės. Mes atidžiai analizuojame esamą situaciją ir ateities perspektyvas ir, žiūrėdami į ilgalaikę santykių su darbuotojais perspektyvą, kol kas savo veiklų ar strategijos planų nekeitėme.“

Žvelgia plačiau

Atsakingi KN darbuotojai įžvalgiai pasirūpino sukaupti asmeninių apsaugos priemonių rezervą dar iki prasidedant jų trūkumui pasaulinėje rinkoje. Būtent tai leido pačiu laiku aprūpinti darbuotojus tinkama apsauga. Be to, įmonė pasidalijo šiomis priemonėmis ir su uostamiesčio medikais, kol juos pasiekė didesni ir centralizuotai pirktų asmens apsaugos priemonių kiekiai.

KN prisidėjo ir prie Klaipėdos pramonininkų asociacijos, taip pat Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacijos iniciatyvų, kuriomis Klaipėdos ligoninės ir medikai aprūpinami asmeninėmis apsaugos priemonėmis, reikiama įranga.

„Matome, kad susivieniję verslo atstovai gali daryti didesnį teigiamą poveikį, asociacijų jungtinės pastangos krizės akivaizdoje tai tik patvirtina“, – teigė D.Šilenskis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių