Koronaviruso baimė keliasi ir į pasaulinį jūrų laivyną

Kiniško koronaviruso baimė slenka ir į pasaulinį jūrų laivyną.

Viruso baimė ir Lietuvoje

Daugiausia užsikrėtimų koronavirusų užregistruota Kinijos Hubei provincijoje, kurios sostinė yra Uhanas.

Šio iš Kinijos kilusio viruso sukeltų ligų atvejai jau užfiksuoti Honkonge, Taivane, Tailande, Japonijoje, Pietų Korėjoje, JAV, Vietname, Singapūre, Malaizijoje, Nepale, Australijoje. Virusas jau pasiekė ir Europą – pirmieji atvejai užfiksuoti Prancūzijoje, Vokietijoje.

Tai, kad situacija yra rimta, liudija faktas, jog oro uostuose pasirinktinai imta tikrinti keleivius. Tai daroma ir Lietuvoje. Praėjusią savaitę Lietuvos Vyriausybėje surengtas pasitarimas dėl koronaviruso plitimo situacijos. Virusas sukelia pneumoniją, o simptomai yra kosulys, didelis karščiavimas ir kvėpavimo sunkumai. Nepaisant pirminių prielaidų, kad virusas galėjo būti perduotas tik per maistą, buvo patvirtinta, kad jis gali plisti ir kitokiais būdais.

Apsauga ir jūrų uostuose

Iki šios dienos nėra užregistruota nė vieno susirgimo koronavirusu prekybiniuose laivuose. Taip pat prekybiniuose laivuose kol kas nėra fiksuota kokių nors kovos prieš šį virusą priemonių. Bet tai nereiškia, kad lankydamiesi tose šalyse, kur fiksuoti viruso atvejai, jūrininkai nesilaiko didesnės apsaugos priemonių.

Tarptautinė transporto darbuotojų sąjungą (ITF) išleis rekomendacijas jūrininkams, kaip sumažinti užsikrėtimo riziką. Rekomenduojama įgulų nariams neišlipti iš laivų Kinijos uostuose.

Jei koronavirusas ar bet koks kitas virusas persimestų į laivyną, gali kilti įvairiausių problemų: nuo karantino tokiuose laivuose iki uostų uždarymo. Neaišku, ar kuris nors uostas norėtų rizikuoti priimti laivą, kuriame buvo užfiksuota susirgimo. Ar nebūtų taip, kad, atsiradus susirgimų židinių laivuose, jiems tektų skelbti stovėjimo karantino zonas tuose regionuose. Taip pat nėra atsakymų, kas atsitiktų su koronaviruso apimtų prekybinių laivų kroviniais?

Šiuo metu įplaukti laivams į Uhano uostą Kinija yra uždraudusi.

Tai iš esmės reiškia, kad šiame uoste karantinas. Sustiprintos apsaugos priemonės ir kituose Kinijos uostuose. Papildomų apsaugos priemonių ėmėsi ir Singapūro uostas. 

Tikrino kruizinius laivus

Dėl koronaviruso plitimo baimė labiausiai apėmė kruizines linijas. Kompanijos „Royal Caribbean International“, „Costa Crociere“, „M“, „Cruises“ ir „Genting Cruise Lines“ paskelbė laikinai sustabdančios savo kruizus Kinijoje. Jos neturėjo pasirinkimo, nes Kinijos valdžia nurodė kelionių agentūroms nutraukti grupinių kelionių pardavimą. 

Kruizų versle jau fiksuoti atvejai, kai būta įtarimų dėl koronaviruso. Singapūre kelioms valandoms buvo sulaikytas kruizinis laivas „Genting Dream“. Iš jo, laivo keleivių liudijimu, greitosios pagalbos automobiliu buvę išgabenti du turistai kinai. Nėra jokių duomenų, kad jie būtų buvę susiję su koronavirusu.

Dar daugiau baimės įvarė tai, kai į Kinijos Šendženo uoste stovintį didžiulį 324 metrų ilgio kruizinį laivą „Costa Venezia“ atvyko net kelios medikų brigados. Aiškėja, kad tarp 4 973 keleivių buvo 148 žmonės, kurie lankėsi Kinijos Hubei provincijoje, kur yra koronaviruso židinys. Dalis jų karščiavo, tai būdinga užsikrėtus koronavirusu. Tikrinimas laive „Costa Venezia“ vyko visą dieną. Po to žmonėms buvo leista išeiti iš laivo.

Po šio atvejo „Costa Venezia“ buvo leista tęsti kruizus. Praėjusios savaitės viduryje laivas iš Kinijos išplaukė į Japoniją. Tačiau buvo atšauktas kitas „Costa Venezia“ laivo reisas. Tai nesusiję su tuo, kad laive įtartas virusas. Nemažai kruizinės laivybos kompanijų atšaukia reisus į Azijos šalis, pirmiausia Kinija. Nėra jokios žinios, kad „Costa Venezia“ būtų pirmasis laivas, kuriame dėl įtarto koronaviruso būtų pradėtas taikyti karantinas. Po šio įvykio kai kurios kompanijos kruiziniuose laivuose įsirengė bekontakčius kūno temperatūros matuoklius. Į laivus žadama nebeįleisti keleivių, kurių kūno temperatūra aukštesnė nei 38 laipsniai. Kompanijos „Norwegian Cruise Line“,  „Celebrity Cruises“ ir „Costa Crociere“ paskelbė, kad į laivus nebeįleis asmenų, kurie per paskutines 30 dienų buvo lankęsi ar gyveno Kinijos Uhano mieste.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių