Liūdna žinia: netekome Klaipėdos šviesuolio D. Varkalio

Mirė Klaipėdos šviesuolis, nerimstantis kovotojas už teisybę, Sąjūdžio aktyvistas, muziejininkas, Kalvystės muziejaus Klaipėdoje įkūrėjas Dionyzas Varkalis. Liūdną žinią patvirtino Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius Jonas Genys, apie jo išėjimą sužinojęs iš velionio anūko.

Liepos 20 dieną D. Varkaliui būtų sukakę 88-eri.

Jis buvo viena ryškiausių Klaipėdos asmenybių, gyvoji miesto legenda. Ir sulaukęs garbaus amžiaus, garsus miestietis nestokojo energijos ir jėgų ne tik kalvystei, muziejininkystei bei menams, bet ir politikai.

Daugelis bendravusiųjų su muziejininku žinojo apie sunkią jo ligą, bet tuo pačiu stebėjosi jo jėga, veržlumu ir tikėjo, kad jam pavyks pasveikti.

Panašu, kad ir pats D. Varkalis neketino pasiduoti, turėjo daug planų ir sumanymų, nebaigtų darbų. Apie tai visai neseniai jis kalbėjosi ir su muziejaus direktoriumi.

Ne vieną mėnesį sirgęs, išgyvenęs operaciją bei nelengvą gydymo laiką, jis visai neseniai jau planavo grįžti į darbą. Liga buvo stipresnė...

„Deja, taip, Dionyzo nebėra. Iki pat pabaigos Dionyzas optimizmo turėjo daugiau už bet kurį kitą kur kas jaunesnį žmogų. Bendraudamas su juo negalėjai net įtarti, kad viskas taip sudėtinga ir sunku. Dar visai neseniai jis su kolegomis tarėsi, kad man paskambins, kažką sureguliuos, aptars reikalus, bandė Kalvystės kiemelyje nupjauti žolę. Todėl mums ši liūdna žinia labai netikėta. Tai buvo labai ryški asmenybė, todėl labai liūdime jo netekę“, – apie D. Varkalį kalbėjo J. Genys.

Dionyzas Varkalis. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Bendradarbiai neabejodami minėjo, kad šis žmogus buvo idėjų generatorius.

Daugybė Klaipėdos ir miestą aplankančių svečių pabuvojo D. Varkalio kalvėje, dalyvavo jo pamokose, namo parsinešė suvenyrų, sušildytų muziejininko rankų.

Dionyzą visada traukė metalas, meninis jo apdirbimas. Pats pasakojo, kad dar vaikystėje kalvėje dažnai stebėdavo žaizdrą, įkaistančią geležį ir mintimis kūrė savo kūrinius.

Vėliau vaikiškos svajonės virto realybe. Gyvendamas Klaipėdoje, D. Varkalis senamiestyje atrado užgriuvusią XIX a. kalvę, išsaugojo ją, organizavo statybą, kad būtų kur įrengti kalvystės muziejų.

D. Varkalis per ilgus metus surinko ne tik didelę kryžių, tvorelių ir kitų metalo dirbinių kolekciją, bet ir vertingą Mažosios Lietuvos taikomosios dailės rinkinį, ilgus metus eksponuotą P. Domšaičio paveikslų galerijoje.

Kolekciją perleido Lietuvos dailės muziejui su sąlyga, kad ji būtų eksponuojama Klaipėdoje. D. Varkalis taip pat yra vienas keturių Laikrodžių muziejaus idėjos pradininkų. Jis vienas pirmųjų ir aktyviausiųjų Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narių uostamiestyje. Ir šį savo gyvenimo etapą D.Varkalis itin vertina.

"Sąjūdis buvo kažkas nuostabaus. Tai buvo mano gyvenimo prasmė. Sulaukėme nepriklausomybės, esu laimingas, kad gimiau tuo laiku ir tų įvykių sūkuryje sukausi", – paklaustas apie pastarųjų dešimtmečių veiklą prieš trejus metus žurnalistams kalbėjo D. Varkalis.

D. Varkalis buvo Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus mokslinis bendradarbis. Daugiau laiko skyrė kūrybai ir darbui su moksleiviais.

Sakydavo, jog būtent šie užsiėmimai jam teikia dvasinės ramybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aleksas

Aleksas portretas
Pažinojau,Puikus žmogus.Labai gaila.Pavyzdys gero ,taiklaus,sąžiningo žmogaus.Ilsekis ramybėje didis žmogau.

Jo.

Jo. portretas
Ant rankos pirštų galima suskaičiuoti valdžios žmones, kurie kažkiek jam padėjo jo visuomeniniame darbe, kreipė dėmesį į jo idėjas ar prašymus. Dauguma tik stebėjo ir ignoravo. Kuluaruose kikeno į kumštuką..Su juo visada ėjo ir dirbo keli nepriklausomi Klaipėdos visuomenininkai. Nepartiniai. NVO Bet manau dabar į laidotuves susirinks būtent jie, tie ponai..Ir gal net gražias kalbas pasakys,pagirs padėkos, išvardins nuopelnus....O jam reikėjo tas kalbas sakyt, jį vertint, remt jo idėjas kai jis gyvas buvo

Ilsėkis

Ilsėkis portretas
Ilsėkis ramybėje, Dionyzai. Pažinau virš 30 m. Labai prieštaringa asmenybė. Labai daug nuveikė palikimo saugojime. Buvo nepatenkintas viskuo ir visada. Be galo piktinosi visomis valdžiomis, bet su visais valdžios (konservatoriais, socdemais, valstiečiais ir kt.) atstovais asmeniškai puikiai sutarė. Iškoneveikia ir čia pat draugauja. Buvo aktyvus priešininkas stojimo į ES, stojimo į NATO. Puoselėjo Kalvystės muziejų, saugojo senosios Klaipėdos palikimą. Tegul lengva būna žemelė.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių