Pereiti į pagrindinį turinį

Medikų dėmesio trūksta sveikiesiems

2008-10-10 09:00

Silpniausia pirminės sveikatos priežiūros įstaigų veiklos grandis – prevencinės programos, stipriausia – vaikų priežiūra. Tokie duomenys paaiškėjo pirmą kartą apibendrinus gydymo įstaigų veiklos rezultatus.

Šių metų pradžioje keitėsi mokėjimo gydymo įstaigoms už suteiktas paslaugas tvarka. Teritorinės ligonių kasos dabar medikams moka ne tik už kiekvieną prisirašiusį pacientą, bet ir atsižvelgia į atliktų tam tikrų sveikatos priežiūros paslaugų, tyrimų bei procedūrų kiekį.

Įvertinus pirminės sveikatos priežiūros įstaigų veiklą paaiškėjo, kad 82 proc. vaikų nors kartą per metus apsilanko pas savo šeimos gydytoją. Suaugusieji į  medikus kreipiasi rečiau, bet rezultatai nėra nuviliantys –  61 proc. prisirašiusių pacientų kartą per metus sveikatą pasitikrina.

Klaipėdos teritorinės ligonių kasos Sveikatos paslaugų planavimo ir analizės skyriaus vedėja Romualda Gylienė apgailestavo, kad tokiais gerais rezultatais negalima pasigirti dėl prevencinių, pavyzdžiui, vėžio, programų įgyvendinimo.
Nemokamai dėl gimdos kaklelio piktybinių navikų ir priešinės liaukos vėžio ankstyvosios diagnostikos pasitikrino itin mažai žmonių – vos 21 proc. moterų ir 26 proc. gydymo įstaigose prisirašiusių vyrų.

Duomenis analizavusi R.Gylienė stebėjosi, kodėl moterys vengia tikrintis, nors gydytojai aiškina apie nemokamą patikrą informavę daugiau nei pusę pacienčių.
Klaipėdos teritorinė ligonių kasa vertino 65 pirmines sveikatos priežiūros paslaugas teikiančių Klaipėdos ir Tauragės apskričių gydymo įstaigų veiklą. Iš jų 29 buvo paskatintos  piniginėmis priemokomis už gerus darbo rezultatus.
Pusmečio papildoma priemoka už gerus rezultatus gydymo įstaigoms svyravo nuo 25 iki 30 tūkst. litų.

Klaipėdos mieste pasitaikė gydymo įstaigų, kurioms skiriama pinigų suma buvo sumažinta keliais šimtais tūkstančių litų.

Vedėja nepanoro įvardyti nei gerai, nei blogai dirbančių įstaigų, motyvuodama finansavimo tvarkos naujove ir negalutiniais duomenimis. Tačiau pažymėjo, kad siekti gerų rezultatų labiau stengiasi privačios gydymo įstaigos.
Gerai dirbančioms įstaigoms Klaipėdos apskrityje iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto skirta daugiau kaip 3,5 mln. litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų