Narkotikų kelias ir Lietuvos kapitono areštas

Socialiniuose tinkluose plinta įrašas apie Graikijoje areštuotą laivą su įgula, kur kapitonas Lietuvos pilietis, o jo vadovybė laukia teismo tardymo izoliatoriuje.

Narkotikai povandeninėje dalyje

Istorija itin keista. Graikijos savininko laivas „Skyros“ krovėsi Brazilijos Amazonės upės Santareno uoste, kai prie jo priplaukė policininkai. Jie norėjo apžiūrėti laivą, nes turintys įtarimų, kad jame gali būti narkotikų.

Jų ieškojo mašinų skyriuje, bet nerado. Vėliau apžiūrėta laivo išorės povandeninė dalis. Iš jo vožtuvų angų maždaug 9 m gylyje policijos narai ištraukė du specialiai supakuotus paketus su narkotikais maždaug po 50 kilogramų.

Brazilijos policininkai nusprendė, kad įgula negalėjo laivo povandeninėje dalyje paslėpti narkotikų. Įgula pateikė pranešimą Santareno uosto saugos tarnybai, kad ji negalėjo būti atsakinga už tai, kad laivo povandeninėje dalyje pritvirtinti narkotikų paketai.

Po laivo kapitono, kuris yra rusų tautybės Lietuvos pilietis, jo vyriausiojo padėjėjo – Rusijos piliečio ir laivo vyriausiojo mechaniko filipiniečio apklausos Santareno uosto kapitono tarnyboje laivui buvo leista išplaukti iš Brazilijos į Graikiją.

Iškėlė kaltinimus įgulai

Atplaukus į Graikijos Korinto uostą prisistatė šios šalies tarnybos.

Povandeniniai narai vėl apžiūrėjo laivo dugną, bortus ir iš vožtuvų angos ištraukė dar vieną 50 kilogramų paketą su narkotikais.

Laivas „Skyros“ buvo areštuotas ir su 19 įgulos narių pastatytas netoli garsiojo Korinto kanalo. Laivo kapitonas, vyriausiasis padėjėjas ir vyriausiasis mechanikas buvo areštuoti. Jiems iškelti kaltinimai talkinus narkotikų kelio tarp Brazilijos ir Europos organizatoriams.

Nors visiškai aišku, kad patys jūrininkai negalėjo laivo povandeninėje dalyje paslėpti narkotikų, nes į vožtuvo angą iš laivo patekti įmanoma tik iš išorės giliai po vandeniu.

Vėliau paaiškėjo, kad Brazilijoje buvo sulaikyti vietiniai narai, kurie, įtariama, ir prikabino prie laivo narkotikų paketus. Bent jau tuos du, kuriuos rado Brazilijos policija. Brazilijos narai nenurodė, kad laivo įgula kaip nors būtų susijusi su narkotikais.

Kaip laivo vožtuvuose atsidūrė trečias narkotikų paketas, liekas paslaptis. Jo arba nepastebėjo Brazilijos policija, arba jį paliko sąmoningai, arba jis buvo prikabintas per maždaug 6 valandų laikotarpį, kol laivo vadovybę Brazilijos Santareno uosto kapitono pastate apklausė policija ir uosto tarnybų atstovai prieš leidžiant laivui išplaukti.

Graikijos tarnybų nesutarimas

Laivo istoriją į viešumą išklojo „Skyros“ kapitono padėjėjas Michailas Makejenkovas. Jis teigė, kad areštuotas gyvena vienoje kameroje su rusų tautybės kapitonu iš Lietuvos. Sąlygomis jie nesiskundžiantys. Per dieną iki penkių valandų yra laisvas laikas. Aptvertoje izoliatoriaus teritorijoje jie galintys išeiti į lauką, bendrauti su kitais įtariamaisiais, žaisti krepšinį. Sudaryta galimybė susisiekti su artimaisiais.

Jo teigimu, nei Lietuvos, nei Filipinų diplomatinės tarnybos nepasidomėjusios, kad jų piliečiai, jūrų kapitonas ir vyriausiasis mechanikas, sėdi Graikijos tardymo izoliatoriuje.

Anot M.Makejenkovo, Graikijos laivybos kompanija, kuriai priklauso laivas, jiems pasamdė advokatą. Kompanija siunčia jiems ir pinigų – pagal kontraktą priklausančio atlyginimo dalį.

Advokatas bandęs išlaisvinti kapitoną, jo padėjėją ir vyriausiąjį mechaniką pritaikant jiems areštą laive. Visiems lyg ir aišku, kad nei įgula, nei laivo vadovybė negalėjo turėti nieko bendro su narkotikų „prikabinimu“ į laivą.

Graikijos teisingumas laikosi kitokios nuostatos. Korinto teismas jų prašymą atmetęs. Kilę įtarimų, kad laivui „Skyros“ atplaukus į Korinto uostą susikirtę dviejų Graikijos tarnybų interesai. Jūrininkai matę, kaip skirtingų tarnybų atstovai tarpusavyje barėsi.

Neva gavusi informacijos iš JAV interpolo „Skyros“ laivą patikrinusi Graikijos uosto policija. Ji aplenkusi Graikijos kovos su narkotikų kontrabanda policiją. Ši neva su Brazilijos policija vykdžiusi bendrą operaciją nustatyti laivų narkotikų kelio tinklą. Todėl Brazilijoje policija paėmusi du paketus, o vieną palikusi lyg ir specialiai, kad

Graikijos narkotikų tyrimo tarnyba galėtų nustatyti, kas iš laivo povandeninės dalies paims narkotikų paketą.

Kadangi paketą paėmė operaciją sužlugdžiusi uosto policija, ji trūks plyš besistengianti įrodyti, kad prie narkotikų gabenimo yra prisidėjusi laivo įgula. Jūrininkai teisme matę, kaip graikų policija tarėsi su vietos prokuroru, kad šis atpirkimo ožiais darytų jūrininkus. Todėl nepadėjo ir tai, kad jūrinkus ginantis advokatas pasamdė laivybos ekspertus, kurie įrodė, kad jūrininkai techniškai negalėjo paslėpti narkotikų povandeninėje laivo dalyje.

Advokatas guodė jūrininkus, kad jie bus išlaisvinti, nes narkotikų prikabinimo į vožtuvų angas epizode nėra jokios jų kaltės. Taip pat jie negalėjo matyti, kada ir kas narkotikus „prikabino“ prie laivo, nes

Amazonės upės vanduo esantis drumstas, jame jau metro gylyje nieko nebesimato. Be to, už povandeninę laivo apsaugą esanti atsakinga ne laivo įgula, o uostas, kuriame laivas stovi ir yra kraunamas.

Jūrininkai menkai apsaugoti

Net jei ir paaiškės, kad jūrininkai yra nekalti, pagal Graikijos įstatymus, aplinkybių tyrimas gali vykti iki 18 mėnesių. Tiek laiko laivo vadovybė gali būti laikoma areštuota.

Anot M.Makejenkovo, advokatas jiems pateikęs informaciją, kad jūrininkų teismas galintis būti 2022 m. sausį arba vasarį.

M.Makejenkovo vertinimu, yra ir tam tikrų nuogastavimų dėl jų likimo. Advokatas nors ir geranoriškas, paslaugus, bet jis neturintis daug supratimo apie laivą. Jis laikosi primityvios gynybos linijos, kad jūrininkai techniškai negalėję padėti į vožtuvo angas narkotikų, nes įgulos nariai neturi specialios narų įrangos. Kita gynybos linija esanti tokia, kad jūrininkai yra protingi žmonės, turi šeimas, todėl nėra prasmės rizikuoti dėl narkotikų pervežimo.

Graikijoje esantis ir keistas teisingumas, kai ne prokuroras turintis įrodyti kaltę, o pats jūrininkas turi įrodyti, kad yra nekaltas. Tai padaryti nelengva, ypač kai kaltinimas absurdiškas arba kai tarnybos suinteresuotos plauti mundurą, teigdamos, kad sulaikė ne kokius nors nekaltus jūrininkus, o narkotikų gabenimo kelio nusikaltėlių padėjėjus.

M.Makejenkovo nuomone, jūrininkai pasaulyje yra bene mažiausiai apsaugota profesija nuo tokių netikėtumų, į kokį pakliuvo jie. Jų netgi nėra kam ginti. Graikijoje, o ir bet kurioje kitoje šalyje, jūrininkas gali sėsti į kalėjimą, jei į laivą slapta pakliuvo nelegalas arba jis jį skęstantį išgelbėjo jūroje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tautininkui

Tautininkui portretas
Zmones ne taves o zirnalisto klausia ar butina mineti siuo atveju tautybe??? Nes esmes nekeicia.. o siaip laive uz kingstonus atsakinga laivo jegaines komanda su vyr mechaniku. Tiltekis mazai zino kas ten dedasi apacioje.

Tautininkas troliams

Tautininkas troliams portretas
Čia tiems kas putojasi dėl rusų tautybės nurodymo. Kai keitėt pasą Jūsų klausė ar nurodyt tautybę ir kokia? Pilietybė jei LR pasas išduodamas bus Lietuvos o tautybe galit rinktis įrašyt ar ne ir kokia. Matomai kapitonas pasirinko įrašą Rusų tautybė / Lietuvos pilietis, taip kad nustokit čia viduriuot troliai!

klaip

klaip portretas
Kodėl jūreiviai palikti likimo valiai, ir taip jau ne pirmą kartą . Ką mūsų ambasada Graikijoje veikia ar tik saulutėj deginas, negi jie nieko nežino ir Lt piliečiai nejaudina
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių