Nemokamo pieno – su kibirais

Jau beveik tris savaites besitęsiantis ūkininkų streikas sukėlė diskusijų dėl dalijamo pieno poveikio sveikatai.

Gėrė ir nesirgo

Žmonės piktinosi ne ūkininkais, kurie beveik kasdien važiuoja į Klaipėdą, kitus miestus bei kaimus ir nemokamai dalija pieną, o tarnybų aiškinimu, kad atgabenamas pienas – nesaugus, kad galima užsikrėsti įvairiomis ligomis.

Anot „Klaipėdos“ skaitytojos, žmonės, gyvenantys kaime ir nuo pat vaikystės geriantys tik natūralų pieną, neserga jokiomis ligomis.

„Kaip kokie Pilypai iš kanapių iššoko visokios tarnybos ir ėmė aiškinti žmonėms, kad nepirktume iš ūkininkų pieno, nes neva galime apsikrėsti salmonelioze ar kokiu kitu velniu. Gyvenome kaime ir iki 18-os metų gerdavome tik natūralų pieną, valgydavome sūrius, varškę, gerdavome kefyrą. Ir žinote ką? Nesirgdavome jokiomis ligomis. Tad noriu paskatinti: paremkime ūkininkus už jų vargą, pirkime iš jų pieną“, – emocijų neslėpė skaitytoja.

Reikėtų pakaitinti

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) vasario 14-ąją paskelbė publikaciją, kurioje nurodė, kokiomis ligomis galima užsikrėsti vartojant žalią, nevirintą pieną.

Pateiktame sąraše – salmoneliozė, jersiniozė, listeriozė, tuberkuliozė, bruceliozė, streptokokinė infekcija, toksoplazmozė, gastroenteritas, meningitas, encefalitas, apsinuodijimas stafilokokų enterotoksinu.

Tačiau, anot VMVT Klaipėdos departamento direktoriaus Antano Baužos, ūkininkų vežamas pienas – geras ir tinkamas vartoti.

Vartojant žalią pieną yra tam tikra tikimybė, kad galima susirgti.

„Ūkininkų atvežamas pienas, kiek man teko pastebėti, yra iš didžiųjų ūkių, kurie pieną gamina perdirbimo įmonėms. Pienas yra kontroliuojamas ta prasme, kad kontroliuojama gyvūnų sveikata, tačiau toks pienas yra žalias. Patekęs į perdirbimo įmonę, jis pasterizuojamas ir apdorojamas. Vartojant žalią pieną yra tam tikra tikimybė, kad galima susirgti. Siekiant apsisaugoti, rekomenduojame, kad gyventojas, kuriam pavyko įsigyti ūkininkų dalijamo nemokamo pieno, jį užkaitintų iki virinimo, tada problemų neturės. Ūkininkų atvežtas pienas yra tinkamas, geras ir jį galima puikiausiai vartoti, tik prieš tai reikia pavirinti“, – teigė A. Bauža.

VMVT taip pat nurodė, kad pasterizuojant pieną aukšta temperatūra naikinamos bakterijos, galinčios sukelti ligas. O žalias pienas sudaro idealią aplinką daugintis bakterijoms.

Žmonės stojo į eilę

Įvairiose feisbuko grupėse ūkininkai skelbia, kada ir kur atvyks į Klaipėdą. Nemokamo pieno dalijimo akcijos vyksta prie „Švyturio“ arenos, Naujajame turguje, Eglės turguje, Paryžiaus Komunos g. netoli „Technoramos“

Pirmadienį ūkininkai iš Šilalės pieną dalijo Naujajame turguje. Eilėje žmonės laukė ne tik su penkių litrų plastikiniais buteliais, bet ir su mažesniais, litro talpos buteliais, kibirėliais.

Ūkininkai atsivežė apie 700 litrų pieno. Šalia buvo padėtas kibirėlis tiems, kurie norėtų paremti ūkininkus finansiškai. Kai kurie nepagailėjo euro, penkių ar dešimties, kiti aukojo centais.

Ant bidonų buvo užrašas, kad tai – ne politinė reklama, taip pat nurodyta pieno temperatūra ir rekomendacija prieš vartojant pieną pasterizuoti.

Feisbuko paskyroje „Lietuvos vidutinių pieno ūkių asociacija“ paskelbta, kad vasario 24 d. pagaliau prasidės ilgai lauktos derybos.

„Derybose dalyvaus atstovai iš pieno gamintojų, perdirbėjų, prekybininkų, Konkurencijos tarybos, Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūros ir Žemės ūkio ministerijos. O tai reiškia, kad šiai datai žemdirbių bendruomenė turi rengtis vykti į Vilnių ir gausiai palaikyti ūkininkų derybinę grupę“, – rašė minėtos grupės atstovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Getė

Getė  portretas
Žiūrėkit nepratrieskit bidobais temdami, tokiais kiekiais tempiat o grašius paliekate ...jums kad tik už dyką...ar tai akcijos palaikymas ...išalkusi minia pirmyn...kinkykit arklius...

Jonas

Jonas portretas
Jau provincijose nemokamo pieno jau kaip ir neliko skaičiuojama kiek davei pinigėlių

M

M portretas
Visiems tikrintojams nelaimė,pienas be chemijos,ir švarus ir geras.O po perdirbto pienas jei jis ir 3,5% ,stiklinės plauti nereikia,kaip vanduo.Kaip apgaudinejami dirbantys žmones?
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių