Neringos gyvūnus saugos garsais: vairuotojams dalins ultragarsinius švilpukus

Neringos policija kartu su savivaldybe ieško būdų, kaip išvengti su gyvūnais susijusių eismo įvykių. Tuo tikslu šiomis dienomis vairuotojams dalijami ultragarsiniai švilpukai. Tačiau kyla abejonių, ar tai pats efektyviausias problemos sprendimo būdas.

Kuršių nerijos keliuose incidentai su laukiniais gyvūnais – dažnas įvykis.

"Kasmet Neringoje būna nuo 30 iki 50 susidūrimų su gyvūnais", – skaičius dėstė Neringos policijos komisariato viršininkas Viktoras Freigofas.

Norint sumažinti problemos mastą, pradėta prevencinė veikla. Šiomis dienomis pagal savivaldybės programą Neringos gyvenviečių vairuotojams numatoma išdalyti 100 ultragarsinių švilpukų.

"Norime atkreipti visuomenės dėmesį į tai, kad Neringos nacionaliniame parke yra daug laukinių gyvūnų. Skatiname vairuoti atsargiai ir neviršyti greičio", – teigė V.Freigofas.

Vairuotojai šiuos nedidelius įrenginius turėtų pritvirtinti priekinėje automobilio dalyje – prie veidrodėlio arba ant bamperio.

Policijos pateiktais duomenimis, ultragarsiniai švilpukai pradeda veikti į juos patekus oro srovei. Automobiliui judant, įrenginys leidžia garsą, kurio žmogus negirdi, užtat netoli kelio esantys gyvūnai suklūsta.

Tam, kad švilpukas veiktų, automobilis turėtų judėti 30–40 km/val. greičiu.

Tačiau mokslininkai vis dar nesutaria dėl šios priemonės efektyvumo.

Šiais metais vykdyto tyrimo duomenimis, ilgalaikis ultragarso efektyvumas, siekiant nukreipti gyvūnus nuo kelio, vis dar neaiškus.

Neringos policininkai taip pat primena, kad vien švilpukai problemos neišspręs. Vairuotojų prašoma neatsipalaiduoti ir išlikti dėmesingiems.

"Greitai nevairuokite ir būkite atidūs – tai yra svarbiausia, ką galite padaryti, kad išvengtumėte susidūrimo su gyvūnais keliuose", – priminė V.Freigofas.

Ypač didelė rizika susidurti su gyvūnais kelyje būna rudens ir pavasario sezonais.

Per darganą ar rūką bei tamsiuoju paros metu gyvūnus pastebėti ypač sudėtinga. Taip pat patariama būti itin atsargiems važiuojant pro medžiais ar krūmais apaugusius kelkraščius.

Pastebėjus gyvūną prašoma jo neprovokuoti šviesomis ar garsiniais signalais. Išgąsdintų žvėrelių elgesį prognozuoti dar sudėtingiau.

Susidūrimo atveju vairuotojams privaloma pranešti apie įvykį paskambinus skubios pagalbos telefonu 112.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių