Po dvejų metų pertraukos Neringoje vyks senųjų amatų dienos

  • Teksto dydis:

Šeštadienį Neringoje po dvejų metų pertraukos prasideda XXIII gyvosios archeologijos festivalis „Senųjų amatų dienos Neringoje“, pranešė įstaiga „Neringos muziejai“.

Žolinės savaitgalį organizatoriai tris dienas kviečia ne tik stebėti, bet ir išmėginti įvairius tradicinius amatus, ragauti istorinės virtuvės patiekalus ir dalyvauti muzikos bei šokio pasirodymuose.

Pasak organizatorių, vienas savičiausių Neringos renginių ir vienintelis toks Vakarų Lietuvoje, festivalis kaskart sutraukia tradicijoms neabejingus meistrus iš visos Lietuvos ir leidžia lankytojams susipažinti su įvairių amatų istorija.

„Kai kurie iš šventėje pristatomų amatų šiandien gyvuoja tik entuziastų dirbtuvėse, mat nemaža dalis kūrybinių praktikų mums jau yra praeities dalis. Tad šis renginys – unikali galimybė susipažinti su atgijusia istorija bei sutikti tikrų jos aistruolių, randančių tradicijoms vietos savo darbe ir kasdienybėje“, – sako renginį organizuojančios įstaigos „Neringos muziejai“ direktorė, istorikė Lina Motuzienė.

Mūsų festivalis – puiki proga pamatyti daug įdomybių vienoje vietoje ir pasižvalgyti idėjų kelionėms po Lietuvą.

„Renginyje dalyvaujantys amatininkai, muziejininkai bei entuziastai į Nidą suvažiuos iš įvairių šalies kampelių. Mūsų festivalis – puiki proga pamatyti daug įdomybių vienoje vietoje ir pasižvalgyti idėjų kelionėms po Lietuvą“, – pridūrė ji.

Festivalyje lankytojai galės sužinoti apie archajiškus gintaro apdirbimo, žvejybos būdus bei keramikos istoriją, prisiminti laiko skaičiavimo metodų įvairovę, pažinti istorines papuošalų, aprangos, žaislų kūrimo, vaistų, muilo gamybos subtilybes. Programoje laukia ir senųjų miestiečių amatų – batsiuvystės, knygrišystės, monetų kalimo ir kt. – pristatymai.

Vyks ir kulinarinės edukacijos. Svečių laukia ruginės duonos kepimas, vikingų laikotarpio patiekalų degustacijos, o desertui – tradiciniai Mažosios Lietuvos vofeliai su kafija.

Esant palankiam orui, norintieji galės leistis į pažintines ekskursijas Kuršių mariomis iki Didžiosios kopos tradicine burine valtimi – kurėnu „Kuršiu“.

Šventės svečių gretose – Lietuvos liaudies buities muziejaus Rumšiškėse, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos ir farmacijos istorijos muziejaus Kaune, Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus bei Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus padalinio Laikrodžių muziejaus Klaipėdoje, Kuršių nerijos nacionalinio parko, Šilutės Hugo Šojaus muziejaus, Ežerų žvejybos muziejaus Mindūnuose (Molėtų raj.), Mažeikių muziejaus, Čekauskų etnografijos muziejaus Lekėčiuose (Šakių raj.), amatininkų klubo „Dvaro meistrai“ muziejininkai bei edukatoriai.

Įvairius istorijos tarpsnius atspindinčią programą papildys muzikinė programa. Renginiai – nemokami.


Šiame straipsnyje: Neringaamatų dienosrenginiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių