Po skundo inspekcijai – ūmus pareigūnų vizitas

Po Valstybinės darbo inspekcijos reido Gargždų „Minijos“ progimnazijoje kilo klausimų dėl mokykloje įdarbintų trijų dešimčių pagalbinių darbuotojų. Žmonės aptarinėja ir Klaipėdos rajono tarybos nario verslo subtilybes – mokykloje darbininku įdarbinto politiko įmonė tiekė įrangą ir prekes šiai mokymo įstaigai.

Beldėsi į valgyklą

Darbo inspekcijos pareigūnai „Minijos“ progimnazijoje pasirodė netikėtai.

Duris pravėrusiems tikrintojams mokyklos budėtoja dar mėgino pastoti kelią, liepė registruotis lankytojų žurnale, tačiau dėl gauto skundo mokymo įstaigoje pasirodę inspektoriai tik parodė darbo pažymėjimus ir nukulniavo koridoriais.

Šaltinių teigimu, inspekcijos darbuotojai tikrino, ar mokykloje yra įdarbinta asmenų, kurie realiai darbe net nesirodo, tačiau algą gauna.

Inspekcijos pareigūnai vaikštinėjo ne tik mokykloje, apklausė kelis darbuotojus, bet ir mėgino praverti mokyklos valgyklos duris, tačiau jos esą buvo iš vidaus užrakintos.

Nori gauti dokumentų

Kai tik inspektoriai iš Gargždų pasuko Klaipėdos link, jau tą patį vakarą miestelis ėmė ūžti dėl netikėto patikrinimo.

Keltos įvairios versijos, vietiniai aptarinėjo, kas galėjo sukelti inspekcijos susidomėjimą – gal kartais aiškintasi mokyklos vadovybės giminių įdarbinimo klausimas?

Darbo inspekcija plačiau skundo detalių nekomentuoja. Inspekcijos Klaipėdos teritorinio padalinio vadovas Vytautas Ročys tikino, kad iš mokyklos paprašyta pateikti dokumentaciją, susijusią su įdarbinimo klausimais.

„Mūsų reikalas yra nelegalaus darbo atvejų išaiškinimas. Mažai šansų, kad čia kažką panašaus būsime radę. O štai tai, ar mokykloje kam nors mokamas atlyginimas, o realiai žmogus darbe nesirodo, turi tirti ugdymo įstaigos steigėjas. Bet informaciją apie tai, kad kažkas yra išvykęs, o dokumentuose neva dirba mokykloje, mes renkame. Jei pasitvirtintų faktai, tai tikrai būtų labai grubus pažeidimas“, – paaiškino V. Ročys.

Martynas Pocius / Klai­pė­dos ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės nuo­tr.

Direktorius nieko nežino?

„Minijos“ progimnazijos direktorius Julius Gindulis, į kurį pirmiausia dėl komentaro kreipėsi dienraštis „Klaipėda“, kone į visus klausimus atsakinėjo ta pačia formuluote: „Nieko nežinau.“

Paklaustas, ar jam kas nors žinoma apie inspekcijos patikrinimą jo vadovaujamoje įstaigoje, J. Gindulis irgi atsakė nieko nežinąs.

„Iš manęs niekas jokių dokumentų neėmė. Apie tyrimą jokios informacijos neturiu. Manęs nebuvo, aš susitikime buvau“, – aiškino direktorius.

J. Gindulis negalėjo atsakyti, kokius darbus jo įstaigoje yra nudirbęs Klaipėdos rajono tarybos narys, kurio įmonė tiekia įvairias prekes ugdymo įstaigai.

„Aš nieko nežinau, skambinkite pavaduotojai“, – pareiškė direktorius.

Įstaigos vadovas nepateikė atsakymo klausiamas apie kai kurių asmenų įdarbinimo aplinkybes, dėl kurių jo vadovaujamos įstaigos darbuotojai kreipėsi į Darbo inspekciją.

Pinigus reikia taupyti

Dienraščio „Klaipėda“ redakcijai „Minijos“ progimnazijos darbuotojai liejo nuoskaudą dėl įvairių potyrių šioje ugdymo įstaigoje.

„Nuotaikos – nekokios. Žmonės jaučia įtampą, priešiškumą. Pasitaiko nepagarbių žodžių, replikų. Mokytojos jaučiasi pervargusios ne tiek dėl tiesioginių pareigų, o dėl bendravimo. Ypač skaudžiai reaguojama dėl išmokamų priedų. Kiekvieną sausį girdime, kad pinigų nėra, reikia taupyti, o gruodį išgirstame, kaip ištaškomi pinigai priedams. Bet juos ne visi gauna“, – liudijo darbuotojai.

Apie neaiškius įdarbinimus užsiminė ne vienas kalbintas šios mokyklos žmogus.

„Jei kuriam ir būna išmokamas didesnis priedas, jis perspėjamas, kad niekam nesakytų. Nelygybė iš karto paaiškėja, nes tas pačias pareigas atliekantys žmonės žino, kiek kuriam koks krūvis yra atitekęs“, – pasakojo darbuotojai.

Pluša darbuotojų sutuoktiniai

Mokyklos tinklalapyje skelbiama, kad mokykla turi 32,75 etato pagalbiniams darbuotojams.

O kiek iš tiesų dirba valytojų ir darbininkų šioje įstaigoje? Dienraštis to klausė pačių darbuotojų.

„Kiek etatų skelbia? Oho. Tai kad realiai pagrindinėje mokykloje dirba devynios valytojos ir dar keturios – Gobergiškėje. Kai kurių pavardžių, kurios minimos tabeliuose, mes nesame matę“, – stebėjosi kalbinti mokyklos darbuotojai.

Gargždų „Minijos“ progimnazijai priskirtas dar ir Gobergiškės skyrius.

„Valgyklos vedėjos vyrą mes žinome. Bet jis bent kartą per savaitę tikrai pasirodo. Direktoriaus pavaduotojos vyrą taip pat žinome. Tik ką jis realiai dirba, nelabai žinome“, – pasakojo mokyklos darbuotojai.

Darbuotojai tikino, kad mokykla turi du vairuotojus ir vieną realiai ūkio darbus dirbantį darbininką.

Mokyklos personalui kilo klausimų, kokius darbus šioje mokykloje pernai nudirbo darbininku ar ūkvedžiu įdarbintas rajono tarybos narys Martynas Pocius.

Mažame miestelyje sąlyginai yra privatūs ir vieši interesai. Galima sakyti, kad jų ir nėra.

„Jis kurį laiką pavadavo kompiuterių specialistą. Jokių juodų darbų niekas nematė dirbant. Tad keista, jei jis dar ir darbininką pavadavo“, – pečiais gūžčiojo darbuotojai.

Valytojoms įtarimų dėl keistų įdarbinimų kilo po to, kai jos iš mokyklos direktoriaus savomis ausimis išgirdo, kad esą vos tik įdarbintai darbuotojai, kurios su šluota ir kibiru jos nėra sutikusios, buvo mokami didesni priedai nei joms.

„Pats direktorius, viešai skaitydamas sąrašą ir pavardes, išsidavė, kad 250 eurų priedas buvo mokėtas vienai įdarbintai darbuotojai, kurios mes nematėme. Trijų valytojų, kurių pavardes matome sąrašuose, nesame matę. Viena valytoja, kuri neva čia dirba, iš tiesų gieda laidotuvėse. Visi ją Gargžduose kaip giedotoją žino, o ne kaip „Minijos“ progimnazijos valytoją. Pilna mokykla vaiduoklių“, – ironizavo darbuotojos.

Darbuotojai nustebo, kai sužinojo, kad kai kuriems, kurių esą neteko sutikti plušant mokyklos patalpose, neva buvo mokami 250 eurų priedai, o kitoms – mažesnės sumos.

„250 suma tik popieriuje. Bet joms mokėta nuo rugsėjo, o mes, realiai dirbantys, priedus tik gruodį gavome. Ir tai tik po 200. Išeina, kad tie, kas aria, dar ir mažiau gauna?“ – klausė darbuotojai.

Buteliukas – trims mėnesiams?

Mokyklos švara turinčios pasirūpinti valytojos pyko, kad esą valiklius jos priverstos pirkti iš savo kišenės.

„Kiekvienai priklauso išvalyti 600 kv. metrų plotą, o priemones valymui perkame iš savo kišenės. Indų ploviklio buteliuką duoda trims mėnesiams. Grindų valymo, paviršių valymo priemones, tualeto valymo priemones, šiukšlėms maišus perkame pačios. Laukiame akcijų ir nuolaidų prekybos centruose ir iš savo kišenės perkame“, – neslėpė darbuotojai.

Viešųjų pirkimų suvestinėje skelbiama, kad pernai mokykla tualetų valiklių pirko lapkričio mėnesį. Už 33 eurus.

2022 m. valikliams buvo išleista solidi suma – vienu pirkimu įsigyta už 762 eurus.

„Esame klausę, kada duos mums priemonių? Atsakymas pribloškė. Paklausė, gal mes tas priemones geriame? Gaunant minimumą, 600 eurų, mes nenorime prarasti darbo, todėl priemones perkame iš savos kišenės“, – skundėsi darbuotojai.

Tačiau mokyklos direktoriaus pavaduotoja ūkio reikalams Daiva Lažinskienė tikino, kad mokykloje valiklių yra.

Moteris apie juos užsiminė prisiminusi vieną atvejį, kai tėvai reiškė priekaištus dėl to, kad mokykloje dviem vaikams pasidarė bloga.

„Yra valiklių, dar ir spiritinių turime nuo pandemijos laikų. Vis dar važiuoja šie valikliai pas mus. Stalus ir palanges valome, tualetus chloro preparatais tenka valyti. Kiti pyksta, kad smirda“, – tikino pavaduotoja.

Skaičiai: „Minijos“ progimnazijoje mokosi net 1,1 tūkst. mokinių, o pati įstaiga užima 7 tūkst. kv. metrų plotą, todėl mokyklos vadovybė teigė netaupanti valytojų etatų. / A. Aleksėjūnaitės nuotr.

Dirba iki pietų?

Mokyklos darbuotojams klausimų sukėlęs Klaipėdos rajono tarybos nario M. Pociaus įdarbinimas vyko 2022 m.

Gerai žinomo internetinės prekybos ženklo atstovas Gargžduose M. Pocius šiuo metu dirba jau kitoje, „Kranto“ progimnazijoje.

Klaipėdos tarybos narys yra įmonės „Potoma“ savininkas.

„Kranto“ progimnazijos vadovė Vilija Lukauskienė patikino, kad įstaigoje M. Pocius dirba visu etatu, tačiau mokykloje būna tik pusę dienos.

„Jis nuotoliu daug ką padaro. Mes taip sutarę, kad kai jis užgesina mūsų „gaisrus“, jis fiziškai jau čia nebūna. Šiaip aš labai džiaugiuosi, kad mes jį atradome. Daug dalykų pajudėjo į priekį. Jis pradėjo dirbti vasarą. Iš pradžių į šią kandidatūrą žiūrėjau skeptiškai, žvelgiau kaip į tarybos narį. Bet jis mano lūkesčius viršijo“, – tikino V. Lukauskienė.

Paklausta, ar perka prekes iš M. Pociaus valdomos įmonės, direktorė atsakė, kad minimaliai.

„Jei atitinka viešųjų pirkimų reikalavimus. Bet ūkvedei esu pasakiusi, kad minimaliai pirktų. Aišku, kai kas pigiau yra. Kad nekiltų interesų konfliktas, nederėtų pirkti tik iš jo įmonės. Tai savaime turi būti aišku“, – mano „Kranto“ progimnazijos vadovė.

Interesų konflikto nemato

Gargždų „Minijos“ progimnazijos direktoriaus pavaduotoja ūkio reikalams D. Lažinskienė paaiškino, kad tuo metu, kai Darbo inspekcija lankėsi mokykloje, direktorius turėjo susitikimą, o ji pati buvo išvykusi pas gydytojus, tad apie Darbo inspekcijai kilusius klausimus nieko nežino.

Klausiant apie mokyklos pirkinius iš tarybos nario M. Pociaus įmonės, D. Lažinskienė paaiškino, kad politikas yra mokykloje dirbęs.

„Jis vadavo inžinierių. Nuo praėjusių metų pradžios nebedirba. Mes labai taupome lėšas, o jo valdomoje įmonėje prekes gauname kur kas pigiau nei rinkoje. Nematau interesų konflikto. Jis neproteguoja savo prekių“, – patikino direktoriaus pavaduotoja.

Šioje progimnazijoje M. Pocius buvo įdarbintas 2022 m. kovo 23 d. IT specialistą politikas pavadavo, kol žmogus gydėsi.

„Po to jis vadavo ir ūkvedį, ir elektriką, darbininką. Bet jis buvo mums reikalingas kaip IT specialistas. Jis dirbo iki 2023 m. balandžio 21 d.“, – aiškino direktoriaus pavaduotoja.

Deklaracija kelia klausimų

Pats M. Pocius „Klaipėdai“ aiškino, kad internetine prekyba užsiimanti įmonė populiari tarp mokyklų ar tarp kitų biudžetinių įstaigų tik dėl to, kad prekes parduoda pigiau.

„Aš 23 metus dirbu su kompiuteriais. Prieš tai 15 metų dirbau Judrėnų mokykloje kompiuterių specialistu. Man patinka didelės įstaigos, dideli iššūkiai. „Minijos“ progimnazijoje pavadavau kompiuterių specialistą. Ir elektriku-darbininku dirbau. Ir lemputes keisti reikėjo, ir kompiuterius prižvelgdavau“, – pasakojo M. Pocius.

Politikui dienraštis uždavė mokyklos valytojų adresuotą klausimą – ar M. Pocius žino, kur mokykloje padėti kibirai ir darbo įrankiai?

„Su tais kibirais ne tiek ir reikėjo darbuotis. Daugiau reikėjo dirbti su elektra, ypač kompiuteriais. Kažkas melą skleidžia. Tiek širdies esu atidavęs“, – tikino Klaipėdos rajono tarybos narys.

M. Pociaus įmonės tiekiamomis prekėmis naudojasi įvairios biudžetinės Gargždų įstaigos.

„Gargžduose yra dvi technikos parduotuvės. Viena – labai brangi, o kita – labai pigi. Į mane visos biudžetinės įstaigos kreipiasi ir net tarybos nariai. Mes mažesnį antkainį taikome“, – paaiškino politikas.

Vyras rinkimų kampanijos metu akcentavo, kad yra sėkmingas verslininkas.

Tačiau nuostabą kelia šio tarybos nario registruoto turto vertė – vos 369 eurai.

Vertybinių popierių M. Pocius turi 7,5 tūkst. Politikas deklaruoja 17,3 tūkst. eurų piniginių lėšų ir per 7 tūkst. eurų paskolų.

„Po skyrybų neturiu nekilnojamojo turto. Pasilikau tik žemės sklypą, o jis tiek ir vertas, kiek deklaravau. Turiu akcijų savo įmonėje, kurios vertos 2,5 tūkst. eurų. Apyvarta 2022 m. buvo 760 tūkst. eurų, bet pelno nėra daug. Mes parduodame daug, o uždirbame mažai. Todėl ir esame pigiausi“, – sakė M. Pocius.

Vyras tikino, kad važinėja įmonės vardu registruotu automobiliu.

„Mažame miestelyje sąlyginai yra privatūs ir vieši interesai. Galima sakyti, kad jų ir nėra. Tarybos nariui tik dabar pradėjo mokėti atlyginimą. O tiek metų 52 eurus gaudavome. Dar daug reikėdavo dirbti, kad pavalgytum. Į tarybą atėjau 2011 m. Pirmą kartą per 13 metų susiduriu su tokiais klausimais. Reikės pagalvoti, gal net atsisakyti tarybos nario mandato“, – neslėpė M. Pocius.

Jei žmogus nesutinka jų koridoriuje, nereiškia, kad jie iš viso nedirba.

Kur dėjo mėsą?

„Minijos“ progimnazijos direktoriaus pavaduotoja D. Lažinskienė tikino, kad mokyklai metami įtarimai gali būti iš piršto laužti.

„Mes esame biudžetinė įstaiga. Visi, kurie įdarbinti, dirba. Mes esame didelė mokykla, turime 1,1 tūkst. mokinių ir apie 7 tūkst. kv. metrų ploto. Tie darbininkai, kurie dirba, jie ir dirba. Jei žmogus nesutinka jų koridoriuje, nereiškia, kad jie iš viso nedirba“, – aiškino D. Lažinskienė.

Iš dienraščiui atsiųstų dokumentų galima spėti, kad mokykloje įdarbinta apie 16 valytojų ir dar 7 darbininkės, kai kurios taip pat priskirtos valytojoms. Dar mokykloje nugarą esą lenkia 6 darbininkai.

Tarp jų – darbininku įdarbintas valgyklos vedėjos vyras ir direktoriaus pavaduotojos vyras.

„Na ir kas? Ir maniškis dirba. Prižiūri signalizaciją ir naktimis važiuoja, jei kas atsitinka. O su valgyklos vedėjos vyru vakarais eina tvarkyti elektros instaliacijos. Visas lemputes keičia. Darbininkų darbas prasideda po pietų, kai vaikų jau nėra“, – tikino D. Lažinskienė.

Ji teigė, kad „Minijos“ progimnazija susideda iš dviejų pastatų – pagrindinio ir pradinių klasių korpuso. Gargždų „Minijos“ progimnazijai priskirtas dar ir Gobergiškės skyrius.

„Žmonės dirba viename pastate, kiti – kitame. Yra santechnikos, elektros problemų. Šiuo metu mokykloje turiu 13,25 etato valytojų. Du žmonės dirba po pusę etato. Daviau pusę etato valgyklai, kad būtų žmogus, kuris plauna indus“, – patikino direktoriaus pavaduotoja.

Savivaldybė yra patvirtinusi valytojų ir darbininkų etatų skaičių mokyklai.

„600 kv. metrai skirti vienai valytojai. Tokie yra normatyvai. O pradinukų klasėse, kur jie karpo ir paišo, tikrai yra ką valyti“, – paaiškino direktoriaus pavaduotoja.

D. Lažinskienė teigė, kad šioje progimnazijoje mokosi ketvirtadalis visų Klaipėdos rajono vaikų.

Klausiama apie mokyklos darbuotojams klausimų sukėlusią vieną valytoją, kurios jie esą nėra sutikę, D. Lažinskienė patikslino įdarbinimo aplinkybes.

„Ji iš užsienio į Lietuvą sugrįžo vasarą, rugsėjį buvo įdarbinta valytoja, o jau gruodį išėjo dekretinių atostogų. Įdarbinant mokykla gydytojo pažymos apie nėštumą neprašo“, – patikino D. Lažinskienė.

Klausimų darbuotojams buvo kilę ir dėl perkamos mėsos prieš mokinių atostogas. Klausta, kam atiteko 20 kg kiaulienos?

„Turime vaikų, kuriems priklauso nemokamas maitinimas. Apie 70 mokinių. Jei vaiko mokykloje nebuvo, už tą dieną jam kompensuojama maisto produktais. Dažniausiai sudedamas maisto davinys, kuriame yra dešrelių, aliejaus, cukraus, sulčių, kitų produktų. Gali ir faršo įdėti į namus. Visi pasiima, taip nebūna, kad neateitų tėvai maisto pasiimti“, – paaiškino direktoriaus pavaduotoja.

D. Lažinskienė tikino, kad dėl darbuotojų keliamų klausimų ji yra visiškai rami.

„Viską esame susitvarkę, aš jau net priedus visus sutvarkiau. Esu visiškai rami“, – apie inspekcijos tyrimą ir darbuotojų keliamą šurmulį kalbėjo D. Lažinskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

IT profas

IT profas portretas
Būtų įdomu pamatyti, kokiomis kainomis be konkurencijos ir be pirkimo IT konkursų, kaip dirba ir prekiauja IT profas Martynas ?

išėjau

išėjau portretas
patikrinti, per kiek laiko lemputę pavyks įsukt ir kiek etatų reiks 600 kv.m lempučių reiks įsukt, suprask kad lemputes keičiame kas naują dieną tipo žvakės? Dar defragmentaciją kompe atliksių suprask, kad čia IT specialisto lygis.

Yra ir VDI paaiškinimai ! jums tekstas sunkus ?

Yra ir VDI paaiškinimai !  jums tekstas sunkus ?  portretas
Inspekcijos Klaipėdos teritorinio padalinio vadovas Vytautas Ročys tikino, kad iš mokyklos paprašyta pateikti dokumentaciją, susijusią su įdarbinimo klausimais. „Mūsų reikalas YRA nelegalaus darbo atvejų išaiškinimas. MAŽAI šansų, kad čia kažką panašaus būsime radę. O štai tai, ar mokykloje kam nors mokamas atlyginimas, o realiai žmogus darbe nesirodo, turi tirti ugdymo įstaigos steigėjas. Bet informaciją apie tai, kad kažkas yra išvykęs, o dokumentuose neva dirba mokykloje, mes renkame. Jei pasitvirtintų faktai, tai tikrai būtų labai grubus pažeidimas“, – paaiškino V. Ročys. _________P.S. visa kita pletkai . Jums patinka pletkai ? Man ne . FAKTAI ir tik faktai gali būti vertinami . Kelti skandalus be faktų- anonimiškai labai jau konservatoriška .
VISI KOMENTARAI 30

Galerijos

Daugiau straipsnių