Saulės elektrinė – ant delfinariumo stogo

Žalioji energetika žengs į didžiausią Smiltynės ir visos Kuršių nerijos objektą – Lietuvos jūrų muziejų ir delfinariumą.

Klimato kaitos pinigai

Lietuvos jūrų muziejus yra paruošęs dokumentus įsirengti 99,9 kW instaliuotos galios saulės elektrinę. Ji per metus turėtų pagaminti ne mažiau kaip 92 741 kWh elektros energijos.

Šiuo metu yra paskelbtas konkursas atlikti saulės šviesos energijos fotovoltinės elektrinės projektavimo, įrangos įsigijimo, įrengimo, aptarnavimo ir priežiūros darbus.

Saulės elektrinei įsirengti planuojama panaudoti ES lėšas pagal klimato kaitos programą, taip pat paties muziejaus lėšas. Aplinkos ministerija dar 2020 m. liepą Lietuvos jūrų muziejaus saulės elektrinei įrengti numatė 75 tūkst. 68 eurus.

Po sutarties pasirašymo su tiekėju saulės elektrinė turėtų būti įrengta per 6 mėnesius. Po to ta pati ją įrengusi organizacija šią elektrinę eksploatuotų mažiausiai trejus metus.

Sprendimas: į delfinariumą vykstantys lankytojai saulės elektrinės ant stogo net ir nematytų. (Vidmanto Matučio nuotr.)

Atliko stogo ekspertizę

Saulės elektrinę Lietuvos jūrų muziejus planuoja sumontuoti ant delfinariumo stogo. Iš viso ant stogo būtų išdėstyta per 300 saulės fotovoltinės elektrinės modulio plokščių.

Jos būtų suformuotos ant aliumininio rėmų, kad neapsunkintų delfinariumo pastato stogo.

Šių metų vasarį buvo atlikta delfinariumo pastato ekspertizė.

Pateiktos rekomendacijos, kur ir kaip galėtų būti montuojami saulės moduliai, kaip jie turėtų būti tvirtinami, prie delfinariumo stogo.

Planas: preliminari saulės modulių išdėstymo ant delfinariumo stogo schema. (Vidmanto Matučio nuotr.)

Nustatyta ir papildoma galima stogo konstrukcijų apkrova. Tai ypač svarbu, nes elektrinės moduliai būtų sumontuoti ir virš tos dalies, kur delfinariume susirenka žiūrovai.

Įvertinta ir tai, kiek stogo konstrukcija galėtų pasunkėti ir esant daug sniego bei staigiam atlydžiui, kai ant stogų susikaupęs sudrėkęs sniegas ypač pasunkėja.

Prieš 10-metį atsiradusi idėja

Delfinariumas yra palyginti naujas statinys, nors jis ir atidarytas 1994 m. Tačiau naudojantis ES parama jis buvo rekonstruotas ir nuo 2015 m. pradėjo veikti iš esmės atnaujintas. Pakeista ir jo stogo konstrukcija, kur sudėtos plieninės detalės ir klijuotos medienos sijos.

Programa: delfinų pasirodymui delfinariume reikalingas pašildytas vanduo. (Vidmanto Matučio nuotr.)

Apie tai, kad ant delfinariumo stogo galėtų būti sumontuota fotovoltinė saulės elektrinė mokslinėje spaudoje pradėta diskutuoti jau daugiau nei prieš dešimtmetį. Net buvo siūlymų šiame muziejuje įrengti demonstracinę saulės jėgainę, sujungtą su teritorijoje veikiančia vėjo jėgaine.

Planuota, kad turistų gausiai lankomoje teritorijoje labiau būtų pristatomi žaliosios vėjo ir saulės energetikos projektai. Tuomet dar nebuvo užsimenama apie saulės elektrinę ant delfinariumo stogo.

Jau prieš dešimtmetį buvo siūloma Lietuvos jūrų muziejaus teritorijoje įrengtos saulės jėgainės energiją panaudoti delfinariumo reikmėms.

Šia energija galėtų būti šildomas delfinariumo baseino ir delfinų gyvenamųjų patalpų vanduo. Energija būtų naudojama ir kitoms reikmėms.

2011 m. kelta idėja, jei konkursas vyks sėkmingai, Lietuvos jūrų muziejuje gali būti įgyvendinta 2022-aisiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pastebėjimas

Pastebėjimas portretas
Čia tai geras
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių