Pereiti į pagrindinį turinį

Sunkmetis verčia atsisakyti mėsos

2009-06-05 23:59
Privertė: iki šiol itin mėgdavę valgyti mėsos produktus lietuvaičiai taupydami pinigus ėmė jos pirkti vis mažiau.
Privertė: iki šiol itin mėgdavę valgyti mėsos produktus lietuvaičiai taupydami pinigus ėmė jos pirkti vis mažiau. / Tomo Raginos nuotr.

Vis daugiau žmonių taupydami pinigus ėmė rečiau pirkti mėsos gaminius. Mėsos perdirbėjai tvirtina, kad per pirmąjį šių metų ketvirtį jos pardavimai sumažėjo apie 25 proc.

[email protected]

Kalčiausi mokesčiai

Nors kelerius metus iš eilės mėsos pardavimai vis augo, pastaruoju metu jie ėmė sparčiai kristi. Gamintojai tvirtina, kad viena pagrindinių tai lemiančių priežasčių – nuo sausio 1-osios 14 proc., t.y. nuo 5 iki 19 proc. išaugęs pridėtinės vertės mokestis (PVM).

"Sprendimas sunkmečiu, kai auga nedarbas ir mažėja darbo užmokestis, padidinti PVM išties buvo netinkamas. Taip valdžia iš taupančių žmonių atėmė galimybę nusipirkti būtiniausių produktų – jei dažnas lietuvis anksčiau mėsą valgydavo kone kasdien, dabar jis tai daryti sau leidžia tik kartą ar du per savaitę. Nes būtent dėl išaugusio PVM mėsos gaminiai gerokai pabrango", – tvirtino Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos prezidentas Gintautas Kniūkšta.

Taip pat, anot jo, labai didelę neigiamą įtaką mėsos pardavimams daro šešėlinė ekonomika – vis daugiau pardavėjų prekiauja iš Lenkijos įvežta mėsa: "Valstybė skiria per mažai dėmesio savo ūkininkams. Padidinę PVM jie juos sugniuždė, nes pardavėjai pradėjo pardavinėti įvežtą mėsą. Dėl to nukenčia ne tik Lietuvos gamintojai, bet ir pati valstybė, nes ji negauna pajamų į savo biudžetą – nei PVM, nei "Sodros" ar kitų mokesčių", – paaiškino G.Kniūkšta.

Siekia sumažinti PVM

G.Kniūkšta pabrėžė, kad mėsos perdirbėjai deda visas pastangas, kad padidėjęs PVM būtų vėl sumažintas. Pasak jo, jei Vyriausybė ir Seimas pritartų, pridėtinės vertės mokestis mėsos gaminiams galėtų būti sumažintas jau nuo kitų metų sausio 1-osios.

"Jei sumažėtų PVM, mėsos produkcija taptų labiau prieinama pirkėjams ir, tikėtina, kad jos pardavimai vėl išaugtų. Valdininkai su mumis derasi. Jie neatmeta tokios galimybės, tad šiuo metu bandome visais ekonomiškai pagrįstais rodikliais jiems įrodyti, jog padidėjęs PVM smukdo šalies ekonomiką bei kad dėl to mažėja mėsos pardavimai", – kalbėjo G.Kniūkšta.

Jis prisiminė, jog tuomet, kai 2000–2004 m. kadencijos Seimas nutarė mėsos gaminiams suteikti lengvatinį PVM mokestį, jos gaminiai gerokai atpigo ir pardavimai ėmė masiškai augti.

Anot pašnekovo, nuo sausio 1-osios iki dabar, asociacijai priklausančių bendrovių duomenimis, jų gaminių pardavimai sumenko apie 20–30 proc.

Nemažėja tik kiaulienos pardavimai

Didžiausią parduotuvių tinklą valdančios bendrovės "Maxima LT" atstovė spaudai Renata Saulytė taip pat patvirtino, kad mėsos gaminių pardavimai jų tinklo parduotuvėse nuo šių metų sausio 1-osios iki gegužės pabaigos, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, smuko apie 12 proc. Kone daugiausiai – 37 proc. smuko šviežios veršienos pardavimai. Jautienos nuperkama 20 proc., o paukštienos 23 proc. mažiau. Pasak jos, nekinta tik kiaulienos pardavimai, kurios ir pernai, ir šiemet buvo parduota tiek pat.

"Kad mažėja jautienos ir veršienos pardavimai – normalu, nes lietuviai šios mėsos niekada nepirko itin daug, o dabar ir tie, kas pirko, jų atsisako, nes visgi šie produktai gana brangūs. Tačiau labai keista, jog nebeperkama paukštienos – ji visuomet buvo labai populiari. Kiaulienos pardavimų, kaip pastebėjome, apskritai nepaveikė nei pabrangimas, nei pasaulyje siautėjęs kiaulių gripas", – situaciją komentavo R.Saulytė.

Taip pat, pasak jos, pastebėta, kad pastaruoju metu mažėja brangesnių dešrų bei kitų mėsos gaminių pardavimai, tačiau gerokai išaugo pigesnių pirkimas.

Kitų parduotuvių atstovai patvirtino, jog mėsos pardavimai sumenko, tačiau tikisi, kad jie šiek tiek pakils vasarą, kuomet daugelis lietuvių mėgsta iškylauti gamtoje ir kepti šašlykus ar kitus mėsos produktus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų