Susisiekimo ministro vizito proga – vaišės už Neringos savivaldybės eurus

Susisiekimo ministro Mariaus Skuodžio kelionei į pajūrį Neringos meras Darius Jasaitis ruošėsi iš anksto. Tokio svarbaus svečio ir jį lydinčių asmenų vaišėms buvo numatyta net 800 eurų. Suprantama, iš savivaldybės biudžeto. Nors tiek pinigų neprireikė, svečiai neliko alkani – buvo pavaišinti už sumą, kurios pakaktų nupirkti apie 600 sumuštinių.

Pietūs – dovana

Neringoje skaičiuota, kad rugsėjo 3-iąją pavalgydinti reikės net 30 asmenų, tad tam Neringos meras iš anksto parengė potvarkį, kad numatyta suma būtų skirta iš Mero fondo.

Visų numatytų 800 eurų savivaldybei pietums neteko išleisti, nors ministrui ir jo svitai pavaišinti vis tiek prireikė valdiškų pinigų.

Neaišku, ar šįsyk susisiekimo ministras M.Skuodis pabijojo pakartoti savo pirmtako Jaroslavo Narkevičiaus klaidas, kai šiam teko aiškintis dėl nemokamų pietų, ar tiesiog valgiams nebeliko laiko.

J.Narkevičiui skaudžiai atsirūgo pietūs svetima sąskaita.

Tuometis susisiekimo ministras Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimu buvo pripažintas pažeidęs įstatymą, kai komandiruočių metu Abu Dabyje ir Minske pietavo už ministerijai pavaldžių įstaigų lėšas.

Tą kartą konstatuota, jog ministras negalėjo leisti, kad už jo pietus būtų apmokama, nes tai kelia interesų konfliktą.

Desantas: Susisiekimo ministerijos delegacija su ministru M.Skuodžiu ir dar šešiais lydinčiais asmenimis į pajūrį atskubėjo penktadienį. Ministerija aiškina, kad penktadienis – diena, geriausiai tinkanti kelionei į pajūrį. (Susisiekimo ministerijos nuotr.)

J.Narkevičius komandiruočių metu pietavo Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos ir antrinės "Lietuvos geležinkelių" bendrovės sąskaita.

Pietūs atitinkamai kainavo 212 ir 302 eurus.

VTEK sprendimą J.Narkevičius skundė teismui, tačiau ir Vilniaus apygardos administracinis teismas konstatavo, kad pietūs svetima sąskaita yra dovana.

Sprendime teismas pažymėjo, kad tyrimo metu nustatyti susitikimai, tiek pietūs, tiek vakarienė nebuvo tarptautiniai renginiai, todėl jiems netaikoma Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatyme nustatyta išimtis, kai galima priimti dovanas ar paslaugas pagal tarptautinį protokolą ar tradicijas.

Į keltą ėjo pėsti

Rugsėjo 3-iąją, penktadienį, Susisiekimo ministerijos darbuotojų desantas su pačiu ministru lankėsi Palangoje, Šventojoje, o vėliau jau atvyko į Neringą.

M.Skuodis vizito metu pažadėjo stambių investicijų reikalausiančią Neringos dviračių tako rekonstrukciją.

Ministrą į Nidą lydėjo šeši asmenys: viceministras Julius Skačkauskas, viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė, patarėja Gabrielė Vasiliauskaitė, patarėjas Mindaugas Tarnauskas, Lietuvos automobilių kelių direkcijos vadovas Remigijus Lipkevičius ir Ateities susisiekimo politikos grupės vyresnysis specialistas darnaus judumo klausimais Nemunas Abukauskas.

Dėl kokių priežasčių ir kokiu tikslu į kurortą penktadienio popietę vyko visi šie žmonės?

Dienraščiui pasiteiravus, kiek kainavo ministerijos atstovų viražai Neringoje, M.Skuodį lydėjusi G.Vasiliauskaitė ėmė aiškinti, kad į pusiasalį vilniečiai keltu persikėlė kaip pėstieji.

"Į Neringą keltu per Kuršių marias persikėlėme kaip pėstieji. Toliau vykome autobusu. Automobiliai liko stovėti krante Klaipėdoje. Ar ministro kortežą lydėjo policijos mašinos? Ne, nelydėjo", – paaiškino G.Vasiliauskaitė.

Kiek vizitui buvo išleista mokesčių mokėtojų lėšų, viceministrė nepaaiškino.

Dalijo dosnius pažadus

M.Skuodis su pavaldiniais patys apžiūrėjo Neringos dviračių tako būklę.

Ministerijos išplatintame pranešime akcentuota, kad apsispręsta dėl beveik 36 km ilgio dviračių tako rekonstrukcijos. Ją tektų įgyvendinti etapais, per kelerius metus.

Pirmuoju etapu, iki 2023 m., numatoma suremontuoti 13,5 km ruožą Juodkrantės link, kitais dviem etapais – likusius 15,7 km ir 6,6 km ilgio ruožus Pervalkos link.

"Stipriai nusidėvėjusio dviračių tako Kuršių nerijoje būklė nepateisinama ir netoleruotina. Dar blogiau, kad rekonstrukcijos darbai buvo atidėliojami pernelyg ilgai. Imamės skubių priemonių, kad problema būtų sprendžiama, ir Lietuvos automobilių kelių direkcija kuo greičiau pradėtų šio dviračių tako rekonstrukciją", – po kelionės į Neringą tvirtino M.Skuodis.

Susisiekimo ministras buvo dosnus pažadų – nidiškiai net išgirdo apie užmojus, kad ketinama atlikti derinimo procedūras dėl pagrindinio kelio Smiltynė–Nida rekonstrukcijos.

Suvalgė šimtus sumuštinių?

Žurnalistams išvydus rugsėjo 1-ąją Neringos mero D.Jasaičio pasirašytą potvarkį dėl 800 eurų skyrimo ministro priėmimui, klausimai apie patiekalus svečiams buvo siųsti ir Neringos savivaldybei.

Savivaldybės atstovė spaudai Lina Pusvaškytė aiškino, kad M.Skuodis su delegacija papietauti nesuspėjo.

"Ministras pietų kviestas nebuvo, nes jų metu buvo posėdžiaujama Neringos savivaldybės posėdžių salėje, kur svečiai buvo pavaišinti mineraliniu vandeniu, kava, arbata bei vieno kąsnio sumuštiniais", – paaiškino L.Pusvaškytė.

Savivaldybės atstovė tikino, kad 800 eurų sumą pietums numatęs potvarkis buvo parengtas anksčiau.

"Potvarkis buvo rengiamas dar nežinant tikslaus galimo posėdžio dalyvių skaičiaus, todėl išlaidos kavai, gaivinantiems gėrimams, užkandžiams posėdžio ar jo pertraukų metu buvo numatytos su rezervu. Gėrimais bei užkandžiais vaišinosi posėdyje dalyvavę asmenys", – patikslino L.Pusvaškytė.

Oficialiame D.Jasaičio pasirašytame dokumente pažymėta, kad išlaidos numatomos maitinimo paslaugai pagal pateiktas sąskaitas faktūras.

Paaiškėjo, kad užkandžiams ir gėrimams, kuriais buvo vaišinama ministerijos delegacija, vietos valdžia išleido 275 eurus, kurie buvo sumokėti iš Mero fondo.

Skaičiuojant Klaipėdos krašte vyraujančiomis rinkos kainomis, už tokią sumą, pavyzdžiui, išeina apie 600 sumuštinių.

"Šimto vienetų vieno kąsnio sumuštinių padėklas kainuoja 40 eurų. Kiek pinigėlių turite? 275 eurus. Žmonių apie 10–15 gali būti? Tai čia nežmoniškas kiekis tų sumuštinių bus. Ai, jūs išleisti pinigus norite? Oi, čia mums – ne naujiena. Patirties turime, kaip čia daroma", – žurnalistams teiraujantis apie užkandžių kainas, čiauškėjo viena žinoma konditerijos gaminių tiekėja iš Klaipėdos.

Moteris tikino, kad jos vieno kąsnio užkandukus giria įvairiausi klientai, tarp kurių pasitaiko ir valstybinių įmonių atstovų.

"Tai gal jie plauks visą dieną laivu? Tuomet, žinokite, tikrai išalkstama, jau reikia kitaip paruošti užkandą", – patirtimi dalijosi kepėja.

"Kainos Neringoje, kurorte, tikėtina, aukštesnės negu žemyne. Deja, bet Nidos maitinimo įstaigose tokių kainų nėra. Užkandžius ir minėtus gėrimus tiekė kavinė "Kuršis", jais buvo vaišinami visi posėdžio dalyviai – tokia galimybė yra numatyta Neringos savivaldybės mero fondo lėšų naudojimo ir atsiskaitymo tvarkos apraše", – užkandžių klausimą patikslino L.Pusvaškytė.

Tiekėja – partijos bičiulės įmonė?

Neringos savivaldybei užkandžius parūpinusios kavinės "Kuršis" savininkė yra Gražina Starkuvienė. Ji yra buvusi Neringos savivaldybės tarybos narė, į kurorto valdžią patekusi su Socialdemokratų partija, kuriai priklauso ir Neringos meras.

Vietiniai dienraščiui pasakojo, neva ši užeiga itin mėgstama vietinės valdžios.

Esą net tapo tradicija šioje kavinėje rengti priėmimus, įvairiausias šventes, savivaldybės darbuotojų vakarėlius.

"Į Neringos savivaldybę atvykstantiems oficialiems asmenims, delegacijoms, svečiams ir juos lydintiems asmenims, priklausomai nuo vizito ar renginio aplinkybių, maitinimas kartais būna organizuojamas. Atsižvelgus į Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimą dėl reprezentacinių išlaidų, tai numatyta Neringos savivaldybės Mero fondo lėšų naudojimo ir atsiskaitymo tvarkos apraše. Jame yra numatyta galimybė finansuoti ne tik Lietuvos ir užsienio valstybių asmenų, delegacijų, svečių ir juos lydinčių asmenų priėmimo išlaidas, bet ir, pavyzdžiui, išlaidas vizitinėms kortelėms, reprezentaciniams suvenyrams, leidiniams, apdovanojimams ir kt.", – svečių priėmimo peripetijas paaiškino L.Pusvaškytė.

Pamaitins visus

Neringos savivaldybės tarybos narys Dovydas Mikelis, išgirdęs klausimą, kaip dažnai biudžeto lėšomis maitinami aukšti sostinės pareigūnai, pareiškė, kad kur jau kur, o Neringoje bus pamaitinti visi.

Visus alkanus pamaitinsime.

"Kiek suvalgė sumuštinių? Tai kiek ten žmonių buvo? Gal po padėklą kiekvienam? Matai, kokie alkani žmonės atvažiuoja iš Vilniaus. Visus alkanus pamaitinsime. Jei reikės, dar ir Mero fondą papildysime. Ministrams net ne po kotletą ir ne po kelis šimtus kąsnių reikia duoti. Juos, kaip pabėgėlius, reikia sočiai pamaitinti", – ironizuodamas vyraujančią tradiciją rengti furšetus ir pietus kviestiniams svečiams kalbėjo D.Mikelis.

Neringos savivaldybės Mero fondui 2019 m. buvo skirta 8 tūkst. eurų.

Dovydas Mikelis / Vytauto Liaudanskio nuotr.

"Iš kurių 900 eurų nepanaudota ir grąžinta į savivaldybės biudžetą. 2020 m. Mero fondui skirta taip pat 8 tūkst. eurų, iš kurių 7 tūkst. buvo perkelti COVID-19 ligos suvaldymo reikmėms ir 1 tūkst. eurų nepanaudoti. Šių metų tikslius skaičius turėsime metams pasibaigus", – apie Mero fondo lėšas aiškino savivaldybės atstovė L.Pusvaškytė.

Palyginimui galima paminėti, kad G.Starkuvienės įmonė 15-ai žmonių pietus (ne užkandžius) yra surengusi vos už 150 eurų. Pietus užsakė Vadovybės apsaugos departamentas, atsakingas už aukščiausių šalies vadovų apsaugą ir keliones po Lietuvą.

Tą kartą garbūs svečiai kavinėje pasisotino už beveik perpus mažesnę sumą, nei buvo išleista dabar.

Ministras valgė žuvį

Kad ir kaip ten būtų, Susisiekimo ministerijos atstovai nerijoje alkani neliko.

"Po darbinio pasitarimo, prieš išvykstant iš Neringos, delegacija kartu su Neringos savivaldybės vadovais vyko vakarieniauti į restoraną "Nidos prieplauka", už vakarienę kiekvienas susimokėjo individualiai", – prasitarė L.Pusvaškytė.

Ministro patarėja G.Vasiliauskaitė patikslino, kad susitikimui su savivaldybės vadovais pasibaigus, jau vakare, po darbo valandų, nuspręsta pavakarieniauti.

"Vakarienės metu ministras valgė žuvies patiekalą, gėrė šaltalankių arbatą. Už vakarienę susimokėjo vakarieniavę asmenys individualiai. Ministras ir jo komanda tą pačią dieną grįžo į Vilnių. Visuose susitikimuose už maistą ir gėrimus paprastai susimokame patys", – patikino G.Vasiliauskaitė.

Restoranas "Nidos prieplauka" – antra tarp Neringos valdininkų populiariausia maitinimo įstaiga.

Neringos savivaldybės administracija kartu su administracijos direktoriumi Egidijumi Šakaliu kalėdinį vakarėlį taip pat šventė šiame restorane. Valdininkai tą kartą savo socialinių tinklų paskyras gausiai pildė nuotraukomis iš šio renginio.

"Nes Nidoje nėra kur pavalgyti. Arba į "Kuršį", arba į "Nidos prieplauką". Daugiau nėra kur", – lenkdamas pirštus kavines skaičiavo tarybos narys D.Mikelis.

Slidi riba

Vieša paslaptis, kad įvairaus lygmens valstybės tarnautojai, politikai, ministerijų klerkai – dažni svečiai brangiausiame šalies kurorte.

Net ir keičiantis valdančiosioms daugumoms Seime, tradicijos nemiršta – kone kas antrą penktadienį vasaromis rieda komandiruotų ministrų ir valdininkų kortežai į pajūrį.

Daug kas Neringoje pasilieka savaitgaliams. Šią vasarą socialiniuose tinkluose laiku, praleistu Neringoje, gyrėsi daugybė politikų. Kiek jų susimokėjo už visus pietus ir nakvynes patys, sunku išsiaiškinti.

Klaipėdietis, Seimo narys Eugenijus Gentvilas prisiminė, kaip vienas buvusių merų itin skaudžiai įsižeidė, kai išvydo už savus pinigus Neringoje nakvojantį politiką.

Nežinau, kas suėdė tuos sumuštinius.

"Net supyko. Atvažiavau su žmona, apsistojau viešbutyje. Ryte administratorė nenorėjo imti pinigų, turėjau per prievartą įduoti. Meras labai įsižeidė, kad susimokėjau. Aš net nenoriu juokauti šia tema. Tai labai slidi situacija. Viena vertus, negali nepavaišinti atvykusių svečių. Natūralu, kad tam reikalingi pinigai", – kalbėjo E.Gentvilas.

Tačiau vaišingumo tradicijos gali pakišti koją.

Eugenijus Gentvilas / Vytauto Liaudanskio nuotr.

"Iki kokios ribos turi reikštis vaišingumas? Yra buvę Neringoje keistų dalykų. Tie Seimo nariai, kurie buvo nakvoję viename viešbutyje, už kurį neteko susimokėti, balsavo taip, kaip norėjo tuometis kurorto meras. Žinodamas tokias situacijas, aš, būdamas Neringoje, visada susimoku pats. Nenoriu švento vaidinti. Nepamenu, gal dėl pastatyto bokalo alaus ir nesismulkinčiau. Bet už nakvynę moku kortele, kad išliktų apmokėjimo įrodymas. Negaliu smerkti, bet Neringoje – savotiška vaišingumo kultūra. Gal jie labai daug pinigų turi, kad gali dideles delegacijas vaišinti?" – svarstė E.Gentvilas.

STT nakvojo už dyką?

E.Gentvilas tikino, kad nėra patarėjas tiems, kurie ieško aukso vidurio dviprasmiškose situacijose dėl pravalgytų biudžeto lėšų.

"Jį sunku rasti. Geras tonas lyg ir reikalauja svečius deramai priimti. Nežinau, kas suėdė tuos sumuštinius. Marius nėra tokio sudėjimo, kad jį įtartum esant valgiausiu. Bet aš linkiu jam sėkmės, kaip ir Neringos merui, kuriam linkiu skaidrių ir protingų sprendimų. Nereikėtų įsivaizduoti, kad "pašėrus" politikus galima tikėtis palankių sprendimų", – juokaudamas kalbėjo E.Gentvilas.

Politikas prisiminė Neringoje vieną seminarą, kuriame teko dalyvauti.

"Seminaras buvo antikorupcine tema, renginio globėjas – Neringos savivaldybė. Aš tuo metu leidau sau viešai pasakyti Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovams, kad nelabai jau skaidriai atrodo tas faktas, jog už STT vadų nakvynę apmoka Neringos savivaldybė. Man atrodo, kad STT pareigūnai, atvykę į renginį apie korupcijos prevenciją, turėtų suprasti, kad už nakvynę derėtų susimokėti patiems. Tai kur čia ta riba?" – retoriškai klausė E.Gentvilas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Matas

Matas portretas
Pasižiūrėjus į Nidos mero Jasaičio mordą supranti, kad 600 sumuštinių tik užkandai. Jasaitis kyšininkas ir nemokša.

Anonimas

Anonimas portretas
Interpeliaciją - išbadėjusiems ministrams.

tai kad jūs

tai kad jūs  portretas
skaičiuojat smulkmenas. Kas tas yra per metus išleisti kad ir 800 eu, jei kasdien Independens IŠ BIUDŽETO suryja po 180 000eu Į DIENĄ?Galvokit biški glušiai
VISI KOMENTARAI 55

Galerijos

  • Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas
    Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas

    Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgaliais, o nuo trečiadienio iki sekmadienio. ...

  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    3
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    4
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

  • Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu
    Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu

    Vienoje Klaipėdos rajone esančioje parduotuvėje veikiantis taromatas keisto piliečio pastangomis virto šiukšlynu. Net ir ne kartą viešai gėdintas gyventojas vis tiek velka šiukšles iš savo namų ir krauna į keli...

    6
  • Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?
    Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?

    Kažkas išdaužė Klemiškės autobusų stotelės paviljono stiklą. Manoma, kad tai – dar vienas paauglių vandalizmo atvejis. Kol kas bendruomenės nariai niekur dėl to nesikreipė, tačiau jaučiasi nesaugūs, kadangi panašūs įv...

    3
  • Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?
    Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?

    Herkaus Manto gatvėje dažnai pastebima elgetaujanti moteris, veikiausiai benamė. Klaipėdiečiai ją matė dar žiemą, tiesiog sėdinčią ant šalto grindinio prie vieno restorano, o šalia jos – dubenėlį, į kurį praeiviai įmesdavo ...

    13
  • Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose
    Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose

    Iki Lietuvos prezidento rinkimų pirmojo turo likus mėnesiui, pageidaujančiųjų dirbti rinkimų komisijose daugiau nei reikia. Nors Klaipėdoje rinkimų apylinkių komisijų komandos – per puspenkto šimto žmonių – jau suformuotos, kasdi...

    5
Daugiau straipsnių