„Varpo“ gimnazija apdovanota už ekologines idėjas

  • Teksto dydis:

Vilniuje, Lietuvos vaikų ir jaunimo centre (LVJC), buvo apdovanotos šalies mokyklos ir darželiai, kurie išradingais būdais sumažino mokyklos bendruomenės daromą neigiamą poveikį aplinkai. Tarp įvertintųjų ir uostamiesčio atstovai – "Varpo" gimnazija.

Prisidėjo prie aplinkos tausojimo

Projekte "Darni mokykla" dalyvavusios mokyklos turėjo įvertinti, kokį poveikį jos daro supančiai aplinkai ir per metus šiuos rodiklius kaip įmanoma pagerinti.

Ekologinį pėdsaką mokyklos matavo pagal 7 kriterijus: elektros energijos, šiluminės energijos, vandens ir maisto suvartojimą, išmetamų atliekų kiekį, transporto ir mobilumo poreikius bei aprūpinimą darbo priemonėmis.

"Džiaugiamės, kad mokyklos aktyviai dalyvavo projekte ir išradingais būdais prisidėjo prie aplinkos tausojimo. Kai kuriose jų įrengti rūšiavimo konteineriai, kitose patruliuoja mokiniai, prižiūrintys, kad nebūtų švaistoma elektra. Dalis mokytojų ėmė į mokyklą vykti vienu automobiliu, kavą ir arbatą gerti sutartu metu, o vienoje mokykloje elektrinį skambutį kartą per savaitę nuspręsta pakeisti varpeliais", – pasakoja Lietuvos ir vaikų jaunimo centro projektų vadovė Miglė Kemėžytė.

Apdovanojo ir klaipėdiečius

"Kartais atrodo, kad norint pagelbėti mus supančiai gamtai, reikia imtis grandiozinių projektų, bet iš tiesų svarbiausia – kad pokytis įvyktų kiekvieno galvoje. Pradėję nuo savęs, nuo šeimos, dar būdami darželyje ar mokykloje, lengviau pakeisime ir visuomenę. Tokiu principu vadovaujamės ir mes kaip įmonė – stengiamės prie energiją ir aplinką tausojančios visuomenės kūrimo prisidėti kuo labiau. Vis daugiau mūsų darbuotojų virsta aktyviais racionalaus energijos vartojimo ambasadoriais, žinias skleidžia mokyklose ir savo aplinkoje", – sakė projekto partnerės bendrovės "Lesto" generalinis direktorius Aidas Ignatavičius.

Pagrindinį projekto prizą laimėjusi Alytaus Šaltinių pagrindinė mokykla per metus ekologinį pėdsaką sumažino labiausiai – nuo 47 iki 39,6 balo (kuo balas žemesnis – tuo mokykla mažiau kenkia aplinkai).

Mokyklos bendruomenė mažino elektros, šilumos energijos ir vandens suvartojimą, skatino mokinių judėjimą pėsčiomis. Paskaičiuota, kad įgyvendinant šiuos siekius per metus mokyklai pavyko sutaupyti apie 6 950 eurų.

Prizą įsteigusi bendrovė "Lesto" pasirūpins mokyklos edukacinių ir poilsio erdvių atnaujinimu – bus nupirkti patogūs suoliukai, stendai ir taupi multimedijos įranga.

Naudinga dovana džiaugiasi ir Klaipėdos "Varpo" gimnazija – šią ugdymo įstaigą už gerus elektros energijos sutaupymo rodiklius ir smagias visą mokyklos bendruomenę įtraukiančias iniciatyvas apdovanojo "Schneider Electric Lietuva".

Kartu su mokyklos energetikais įvertinusi pastato šilumos punkto ar kitų inžinerinių sistemų būklę, įmonė įdiegs reikalingos automatikos už 1 000 eurų.

Suvienijo dirbtuvės

Į vykusį projekto "Darni mokykla" renginį susirinko apie 200 ugdymo įstaigų darbuotojų bei moksleivių.

Renginyje, be apdovanojimų, vyko edukacinės dirbtuvės, edukacinių stendų paroda, kurią atidarė Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) kancleris Dainius Numgaudis. ŠMM kancleris programoje dalyvavusias mokyklas apdovanojo padėkomis bei ministerijos dovanomis.

Pirmajame projekto etape ekologinio pėdsako tyrimą atliko 50, o visus mokslo metus pokyčius, leidžiančius sumažinti ekologinį pėdsaką, diegė ir įgyvendino 20 ugdymo įstaigų komandų. Nuo rugsėjo 1-osios prasidės antrasis "Darnios mokyklos" etapas, į kurį kviečiamos jungtis visos aplinkos tausojimui neabejingos šalies ugdymo įstaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių