Ventės rage stebėtinai mažai paukščių: kur visi dingo?

Ventės rago ornitologinės stoties ornitologai tvirtino tokių metų, kaip šiemet, nematę. Tiek mažai paukščių pamario pievose esą nėra buvę.

"Viena priežasčių – vyravę rytinių krypčių vėjai. Tiesa, penktadienį vėjas pasisuko iš vakarų, tad vos spėjome suktis, paukščių – tikrai daug", – tikino Ventės rago ornitologinės stoties vedėjas Vytautas Jusys.

Penktadienį ornitologai sužiedavo tūkstantį sparnuočių.

"Pernai per spalį sužiedavome 60 tūkst. paukščių, o šiemet per tą patį mėnesį – vos 12 tūkst. Pernai rugsėjį į tinklus pateko 30 tūkst. paukščių, o šiemet – tik 15 tūkst. Sparnuočių labai mažėja, jie sparčiai nyksta", – pastebėjo V. Jusys.

Specialistas aiškino, kad paukščių mažėja tiek dėl tiesioginio jų naikinimo, tiek dėl šalutinių reiškinių.

Gamta visada stebina.

"Pietų Europoje ir Šiaurės Afrikoje milijonai paukščių sunaikinami ne tik maistui, bet ir pramogai. Koks ten badas? Arabai ar sirai šaudo paukščius pramogai. Socialiniuose tinkluose galima rasti nuotraukų su trofėjais – medžiotojai fotografuojasi prie nušautų erelių, gandrų, volungių. Aš dar suprasčiau, jei žmogus dėl bado medžiotų. Tačiau italai ar Maltos gyventojai kone tradicija laiko paukščių medžiokles. Prancūzai irgi neatsilieka. Aš nežinau, gal ir prancūzai iš bado šaudo? Liepsneles, devynbalses, strazdus – viską šaudo", – sarkastiškai kalbėjo V. Jusys.

Ornitologas pastebėjo, kad Lietuvoje paukščių nušaunama mažiau.

"Skandinavija, Vokietija, Olandija, Belgija ir Baltijos šalys saugo paukščius. O Pietų Europos ir Šiaurės Afrikos šalys visą derlių "nuskina". Mums pavasarį tik trupiniai grįžta", – apgailestavo ornitologas.

V. Jusys tikino, kad ir lietuvių ūkininkavimo kultūra turi įtakos paukščių nykimui.

"Tūkstančiai hektarų užsėjami monokultūromis, grioviai ir pakelės nuskutamos iki žemės. Kur tiems paukščiams perėti?" – sakė V. Jusys.

Ornitologas perspėjo, kad gyvenimas be paukščių žmonijai gali smarkiai atsirūgti.

"Laukus ir sodus chemikalais ūkininkai purškia dešimtis kartų per sezoną. Tai rodo, kokia ta mūsų ūkininkavimo kultūra", – kalbėjo V. Jusys.

Rudeninė paukščių migracija pamaryje dažniausiai baigiasi lapkričio viduryje.

"Gamta visada stebina. Praėjusią savaitę jau skelbėme, kad migracija baigėsi, tačiau penktadienį pasirodė būriai paukščių. Nežinau, ar čia mus gamta tik paerzins, ar vis dėlto migracija dar vyks kurį laiką. Didžiosios gaudyklės išardomos lapkritį, tačiau keliame voratinklines gaudykles, kurios būna per žiemą", – pasakojo V. Jusys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

A.

A. portretas
Beje , tokiu metu dar pernai , Kauno raj . Bubiuose būdavo pilna žvirblių , zylių . Lesyklos buvo pilnos . O šiemet lesyklose nei grūdelis nepalies ir nesimato sparnuočių . Labai įdomu, kodėl ?

Likvidat.

Likvidat. portretas
Paukščiai palieka užterštas teritorijas ,lieka tik Varnos. Tai buvo ir po avarijos Černobylyje.

klaipėdietis

klaipėdietis  portretas
...LIŪDNA.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių